www.modernitovarna.com
HMS Industrial Networks AB

Funkční bezpečnost v síti EtherCAT s Ixxat Safe T100/FSoE

Společnost HMS Networks uvádí na trh novou verzi modulu Ixxat SafeT100, který umožňuje uživatelům implementovat bezpečnostní I/O pro FSoE – Functional Safety over EtherCAT. Již dříve byly k dispozici moduly pro PROFIsafe a CIP Safety. Nová verze podporuje Functional Safety over EtherCAT, FSoE, podle ETG 5100 V1.2.0.

Funkční bezpečnost v síti EtherCAT s Ixxat Safe T100/FSoE

Ixxat® Safe T100 je bezpečnostní řešení „vše v jednom“, které umožňuje výrobcům strojů a zařízení implementovat konfigurovatelné bezpečnostní vstupy a výstupy v úlohách vyžadujících SIL 3 nebo PLe Cat. 4.

Modul Safe T100 je navržen tak, aby pracoval ruku v ruce s moduly Anybus® CompactCom, také od HMS Networks. Zatímco Anybus CompactCom zpracovává standardní komunikaci bez požadavků na zvýšenou bezpečnost v síti EtherCAT, Safe T100 zajišťuje bezpečnostní komunikaci, v tomto případě prostřednictvím protokolu FSoE.

Díky plné implementaci tohoto bezpečnostního protokolu a aplikační vrstvy v zařízení Ixxat Safe T100 získají výrobci zařízení a výrobci strojů rychlý přehled o tom, jak jejich zařízení rozšířit o funkce funkční bezpečnosti. Typickým příkladem využití Ixxat Safe T100 je bezpečnostní funkce nouzového zastavení pro automatizovaná zařízení, jako jsou pohony, roboty nebo regulátory technologických procesů.


Předem certifikované řešení ve shodě s normami


Modul Ixxat Safe T100 je předem certifikován společností TÜV Rheinland a jeho shoda s normou FSoE ETG 5100 V1.2.0 byla potvrzena ve zkušební laboratoři ETG. To uživatelům umožňuje výrazně zkrátit dobu vývoje, snížit náklady a omezit riziko při realizaci bezpečnostních funkcí zařízení a systémů.

Vzhledem k tomu, že Ixxat T100 spolupracuje s Anybus CompactCom, může koncový uživatel zařízení nebo stroje využít pro standardní i bezpečnostní úlohy jednotné komunikační rozhraní. To výrazně zjednodušuje konfiguraci a plánování projektů celého systému průmyslové automatizace.

Hlavní technické přednosti

Modul Ixxat Safe T100 je vybaven třemi dvoukanálovými vstupy, které mohou detekovat externí chyby zapojení, a jedním dvoukanálovým výstupem. Všechny vstupy a výstupy pracují se signály 24 V.

Všechna servisní a provozní datová rozhraní požadovaná pro FSoE ve vrstvě EtherCAT jsou k dispozici v modulu Anybus CompactCom: řízení sítě a stavových LED nebo přenos konfiguračních dat bezpečnostní komunikace.

Pro zvýšení bezpečnosti má rozhraní mezi moduly Anybus CompactCom a Ixxat Safe T100/FSoE galvanické oddělení. Mezi další interní bezpečnostní funkce patří integrované sledování teploty a vypnutí do bezpečného stavu, stejně jako signalizace chyb na úrovni jednotlivých kanálů a manipulace s chybami.


Škálovatelný koncept pro FSoE, Profisafe a CIP Safety


Interní komunikace mezi moduly pro běžnou komunikaci Anybus CompactCom a bezpečnostním modulem Ixxat Safe T100 využívá principu „black-channel“. Díky tomuto jasnému oddělení mezi bezpečnostní a běžnou komunikační vrstvou mohou zákazníci využívat všechny tři hlavní bezpečnostní protokoly – FSoE, PROFIsafe a CIP Safety – s pouze jedním hardwarem, což dále zvyšuje škálovatelnost a efektivitu řešení.

Vlastní implementace nebo OEM řešení

Díky kompletním pokynům pro implementaci a obsáhlé uživatelské dokumentaci lze modul Safe T100 implementovat samotnými výrobci strojů a zařízení. HMS však také podporuje zákazníky prostřednictvím implementačních služeb, jakož i služeb při portování a certifikaci.

Pro specifické požadavky týkající se např. formátu, typu konektorů nebo počtu I/O může HMS nabídnout verze Ixxat Safe T100 přizpůsobené pro konkrétního zákazníka.

Ixxat Safe je více…

Tam, kde není možné integrovat Safe T100, např. v omezeném prostoru bezpečnostních snímačů nebo v případech, kdy již existující bezpečnostní hardware omezuje flexibilitu návrhu, nabízí HMS protokolové stacky pro FSoE a CIP Safety v sítích EtherNet/IP i Sercos, všechny předem certifikované TÜV.

Více informací o modulech Ixxat Safe T100/FSoE se můžete dozvědět na www.ixxat.com/ safe




Funkční bezpečnost v síti EtherCAT s Ixxat Safe T100/FSoE

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP