www.modernitovarna.com
NORD Drivesystems

Robustní převodovky NORD zajišťují plynulý provoz čističky odpadních vod v Tunisu

Čistička odpadních vod v Tunisu, hlavním městě Tuniska, provozovaná tuniským státním podnikem Office National de l'Assainissement (ONAS), dodává užitkovou vodu přibližně 2,5 miliónu obyvatel metropole. Pro bakteriální aktivaci kalů musí být voda ve vyhnívací nádrži okysličována promícháváním. Míchadla vyhnívacích nádrží jsou poháněna dvěma velkými elektromotory s převodovkou. Pracují ve venkovním prostředí, kde v zimě klesá teplota na -5 °C a v létě stoupá na +45 °C. Článek pojednává o tom, že při výběru komponent je třeba brát v úvahu nejen požadovaný výkon, ale také celkové náklady na zařízení.

Robustní převodovky NORD zajišťují plynulý provoz čističky odpadních vod v Tunisu
V čističce jsou provozovány pohony třicet let staré, které musí být krok za krokem nahrazovány novými. Původní dodavatelé už staré pohony dávno nevyrábějí a obstarat náhradní díly je stále těžší. Staré převodovky také potřebují častou údržbu. Zvláště výkyvy teploty způsobují problémy s mazivem.

Vypořádat se s teplem
Při hledání nového dodavatele se firma ONAS obrátila také na německého výrobce pohonů, firmu NORD DRIVESYSTEMS, která má své obchodní zastoupení v Tunisku už od roku 2003. V roce 2009 byly v ČOV instalovány dva pohony složené z elektromotorů Siemens a plochých převodovek NORD, a tato kombinace se v provozu osvědčila. NORD pro tyto převodovky používá vysoce kvalitní syntetický olej s dlouhou životností. Snáší výrazně větší rozmezí pracovních teplot než běžné minerální oleje, jež při vyšších teplotách špatně vytvářejí olejový film, a důsledkem je zvýšené tření a opotřebení převodovky. Každá převodovka potřebuje 210 l oleje, který se musí vyměnit přibližně po 20 000 hodinách provozu. Jiní výrobci většinou předepisují kratší interval výměny maziva, co je při ceně 10 až 18 euro za litr oleje výrazný rozdíl. Provozní bezpečnost převodovek dále zvyšuje chladicí systém: snímač teploty nepřetržitě sleduje teplotu maziva a aktivuje chladicí okruh, jakmile teplota překročí stanovenou mez. V tomto případě je horní mez teploty nastavena na 60 °C. Ohřátý olej se odvádí z převodové skříně, ochlazuje se v chladiči a vrací zpět. Když teplota klesne pod 40 °C, chladicí systém se automaticky vypne.

Technika pohonu podrobně
V současné době jsou v ČOV instalovány dvě převodovky NORD SK 12382VZ o přenášeném výkonu 132 kW. Jsou přes IEC-adaptéry připojeny k motorům Siemens. Ploché převodovky NORD se vyrábějí standardně jako dvoustupňové nebo třístupňové s hřídelí nebo dutou hřídelí, v patkovém, přírubovém nebo násuvném provedení – všechny se stejnými rozměry skříně. Jsou vhodné pro vestavbu do omezeného prostoru a mohou být kombinovány s mnoha komponenty z modulárního pohonného systému NORD. Všechny převodovky jsou vyráběny podle koncepce UNICASE, vyvinuté společností NORD v roce 1981, která umožňuje dosahovat velkého přenášeného výkonu při malých rozměrech převodovky a přispívá k provozní bezpečnosti, velké efektivitě, velkému výstupnímu momentu, velké odolnosti proti radiálnímu i axiálnímu zatížení, tichému chodu, malým požadavkům na údržbu a dlouhé životnosti.

Tunis1.jpeg: Čistírna odpadních vod v Tunisu; obsah osmi vyhnívacích nádrží je promíchávám mohutnými pohony.
Tunis2.jpeg: Plochá převodovka NORD s malými požadavky na údržbu je naplněna syntetickým olejem, a proto může být provozována i při vysokých teplotách okolí.
.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP