www.modernitovarna.com
HMS Industrial Networks AB

Průmyslový Ethernet a bezdrátové sítě nepřetržitě rostou – počet nově instalovaných sběrnicových nódů poprvé zaznamenává meziroční pokles – rozdělení trhu s průmyslovými sítěmi v roce 2019 podle HMS

K průmyslovým komunikačním sítím je připojeno stále více průmyslových zařízení. Očekává se, že v roce 2019 počet nově instalovaných nódů naroste o 10 %. Zatímco průmyslový Ethernet a bezdrátové sítě pokračují v rychlém růstu, průmyslové sběrnice v roce 2019 zaznamenají poprvé pokles. To je hlavní zjištění pravidelného ročního průzkumu trhu s průmyslovými komunikačními sítěmi, který provádí firma HMS Networks. Průmyslový Ethernet nyní bude tvořit 59 % nově instalovaných nódů (loni to bylo 52 %), zatímco podíl sběrnic bude 35 % (loni 42 %). Nejčastěji instalovanou komunikační sítí v průmyslu je stále EtherNet/IP s 15 %, ale PROFINET už je se 14 % v těsném závěsu. Bezdrátové sítě pokračují v rychlém rozvoji a jejich podíl na trhu tvoří 6 % (stejně jako loni, 6 %).

Průmyslový Ethernet a bezdrátové sítě nepřetržitě rostou – počet nově instalovaných sběrnicových nódů poprvé zaznamenává meziroční pokles – rozdělení trhu s průmyslovými sítěmi v roce 2019 podle HMS
Podíl na trhu v roce 2019 podle HMS Networks – průmyslové sběrnice, průmyslový Ethernet, bezdrátové sítě

Tisková zpráva. Halmstad, 7. května 2019
 
HMS Networks představuje svou roční analýzu trhu průmyslových sítí, která se soustředí na nově instalované nódy v průmyslové automatizaci po celém světě. Jako nezávislý dodavatel řešení pro průmyslovou komunikaci a průmyslový internet věcí má HMS dobrý přehled o trhu s průmyslovými sítěmi. Zde jsou některé nové trendy, které průzkum předvídá pro rok 2019.

Pokračující růst průmyslového Ethernetu

V minulém roce podle společnosti HMS průmyslový Ethernet poprvé předčil tradiční průmyslové sběrnice, a tento trend bude pokračovat i v roce 2019. Se stabilním růstem 20 % (2018: 22 %) nyní průmyslový Ethernet tvoří 59 % globálního trhu (2018: 52 %). Nerozšířenější sítí průmyslového Ethernetu na trhu je EtherNet/IP, ale PROFINET již náskok téměř dohnal a jeho podíl je nyní 14 %. Následují EtherCAT se 7 %, Ethernet POWERLINK s 5 % a Modbus TCP se 4 %. Všechny tyto komunikační sítě přitom v absolutních hodnotách vykazují stabilní růst.

Průmyslové sběrnice oslabují

Očekává se, že počet nově instalovaných nódů průmyslových sběrnic poprvé poklesne o 5 % (v roce 2018 byl ještě nárůst o 6 %) a jejich podíl na počtu všech instalovaných nódů bude 35 %. Dominantní sběrnicí je stále PROFIBUS s 10% podílem na celosvětovém trhu, následovaný sběrnicemi CC-Link s 6% a Modbus-RTU s 5% podílem.

Komentáře k růstu průmyslového Ethernetu a poklesu podílu sběrnic

"Přechod na průmyslový Ethernet pokračuje a je poháněn potřebou vysoce výkonných komunikačních sítí umožňujících integraci provozních instalací, podnikových informačních systémů a aplikací IIoT," říká Anders Hansson, ředitel marketingu společnosti HMS. "Poprvé vidíme, že tradiční průmyslové sběrnice v počtu nově instalovaných nódů ztrácejí. Pokud jde o průmyslový Ethernet, vidíme solidní růst různých sítí: etablovaných EtherNet/IP, PROFINET, EtherCAT, POWERLINK a Modbus-TCP, ale i sítí zahrnutých do kategorie "jiné ethernetové sítě". Fragmentovaný trh s ethernetovými sítěmi je velmi zajímavý. Je to důsledek toho, že nikdy nedošlo ke standardizaci průmyslového Ethernetu, jak to mnozí předpovídali, když se v devadesátých letech objevily první průmyslové sítě tohoto typu. Stejně jako různé sběrnice, i různé ethernetové sítě slouží různým účelům podle toho, o jakou úlohu se jedná."

Stále silný růst v oblasti bezdrátových sítí

Bezdrátové sítě stabilně rostou o 30 % (2018: 32 %) a zaujímají 6% podíl na trhu (2018: 6 %). Nejpopulárnějším standardem je WLAN, za ním následuje Bluetooth. "Bezdrátové sítě jsou stále více používány i výrobci strojů a integrátory k realizaci nových systémů s inovativní architekturou. Uživatelé tak omezují kabeláž a vytvářejí nová řešení pro připojení a řízení," říká Anders Hansson. "Vidíme také globálně rostoucí aktivity okolo mobilních sítí (např. privátních sítí LTE nebo sítí 5G), které umožňují realizovat koncepce chytré a flexibilní výroby."

Regionální specifika

V Evropě a na Blízkém východě jsou nejpoužívanější sítě EtherNet/IP a PROFINET a stále se široce používá i PROFIBUS. Dalšími populárními sítěmi jsou EtherCAT a Ethernet POWERLINK. Na trhu v USA dominují sítě CIP s jednoznačným posunem k EtherNet/IP. Podíl na trhu stále získává také EtherCAT. V Asii se nedá hovořit o žádné dominantní komunikační síti, ale široce se používají sítě PROFINET, EtherNet/IP, PROFIBUS, EtherCAT, Modbus a CC-Link. Zřetelný je příklon k ethernetové verzi CC-Link IE Field.

Anders Hansson, ředitel marketingu, HMS Industrial Networks

Průmyslový Ethernet a bezdrátové sítě nepřetržitě rostou – počet nově instalovaných sběrnicových nódů poprvé zaznamenává meziroční pokles – rozdělení trhu s průmyslovými sítěmi v roce 2019 podle HMS

Rámec:

Studie zahrnuje odhady společnosti HMS pro rok 2019 založené na počtech nově instalovaných nódů v roce 2018 v oblasti průmyslové automatizace. Nód je definován jako stroj nebo zařízení připojené do průmyslové komunikační sítě. Prezentované údaje představují konsolidovaný pohled společnosti HMS, berou v úvahu údaje získané od našich kolegů v průmyslu, naše vlastní statistiky prodeje a celkové vnímání trhu.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP