www.modernitovarna.com
Westermo Teleindustri AB

Nový bezpečnostní telefonní systém pro největší evropský závěsný most

Závěsný most, který je ve světě znám pod názvem The Great Belt Fixed Link, spojuje polovinu dánské populace se zbytkem evropské silníční a železniční sítě. Každý rok přejede tento most přibližně 11 milionů vozidel a 8,3 milonu cestujících vlakem. Byla vybudována nová pateřní optická síť 2 x 1 Gbit/s a díky tomu lze nyní vyhovět požadavkům na přenos velkého množství dat z telemetrických a dohledových systémů. Navíc byl instalován nový telefonní bezpečnostní systém založený na technologii IP. Pro připojení nového telefonního systému k páteřní síti si společnost A/S Storebaelt vybrala odolná zařízení pro rozšíření sítě ethernet švédské společnosti Westermo.

Nový bezpečnostní telefonní systém pro největší evropský závěsný most
Práce na mostě počali v roce 1988 a první vlak po něm přejel v roce 1997. O rok později v roce 1998 byl most kompletně dostaven a otevřen pro veřejnou dopravu. Státní společnost A/S Storebaelt by měla tento most udržovat v takových podmínkách, aby byla zaručena životnost více než 100let.

Celá stavba zahrnuje 3 části o celekové délce 18km a obsahuje 6.8km dlouhý závěsný most (East Bridge), 6.6 km dlouhý nosníkový most a tunel pro železníční dopravu. Jelikož se jedná o zakázku, která byla zbudována státní společností, jsou na stavbu z hlediska bezpečnosti kladeny obrovské požadavky. Podel celé stavby mostu jsou umístěny bezpečnostní dohledové systémy, sedm telemetrických stanic informujících o změnách počasí a také je na obou stranách k dispozici nový bezpečnostní telefonní systém.

Most byl používán deset let bez jakýchkoli úprav na bezpečnostních systémech. V současné době jsou k dispozici nové bezpečnostní a komunikační technologie. Stará pateřní síť dosahovala přenosových rychlostí pouze 2Mbit/s, což je pro funkci dohledových a bezpečnostních systému málo a bylo tedy nutné použít novější technologie. Nová optická páteřní síť 2 x 1 Gbit/s zabezpečí přenos dat všech dohledových a bezpečnostních systémů, dat z telemetrických stanic a samozřejmě také data z bezpečnostního telefonního systému, který nově používá technologii IP.

Starý bezpečnostní telefonní systém byl nedostačující hned z několika důvodů. Rozvaděč, který v sobě obsahoval mimo jiné telefonní přímač, nebyl odolný vůči povětrnostním podmínkám. Jelikož byl hliníkový rozvaděč vystaven vnějším vlivům po dobu deseti let a byl zcela zkorodován, nebylo ho možné nadále používat.

Dalším problémem bylo, že všechny hovory byly směrovány přímo na policejní stanici do nedalekého městečka Slagelse. 9 z 10 hovorů se týkalo vyčerpání paliva vozidel a nikoliv opravdových nehod. Automobily stojící na mostě z důvodu vyčerpaného paliva tak mohly způsobit dopravní nehodu. Avšak policie musela v těchto případech dostat vozidla co nejdříve pryč z mostu. Nezbylo nic jiného než vozidla zdarma odtáhnout a nebo poskytnout palivo.

Nový bezpečnostní telefonní systém pracující s technologií IP spojuje hovory do řídícího centra A/S Storebaelt. Zde se vyfiltrují hovory, které nejsou dopravními nehodami a mohou být vyřízeny vlastními silami. Hovory týkající se skutečných nehod jsou dále přepojeny na policejní stanici.

Dalším vylepšením je možnost systému přesně určit polohu uskutečněného hovoru, což nebylo u předchozího systému možné. To vede k mnohem rychlejší pomoci a mnohem větší úrovni zabezpečení.

Po celém úseku byly nainstalovány nové telefóny a rozvaděče vyrobené z voděodolné hliníkové slitiny. IP telefóny jsou připojeny do pateřní optické sítě pomocí zařízení z řady Wolverine společnosti Westermo. To umožnilo využít stávající metalické kabely pro prodloužení ethernetu k páteřní optické síti. Zařízení z řady Wolverine společnosti Westermo využívají pro prodloužení sítě ethernet technologii SHDSL při použití téměř jakýchkoli metalických vedení a dosahují relativně vysokých komunikačních rychlostí až 15.3Mbit/s. Obrovskou výhodou při implementaci zařízení z řady Wolverine byla možnost použít stávajících metalických kabelů, čímž se ušetřily peníze a čas nutný pro případnou instalaci nové kabeláže. V tomto případě bylo využito starých telefonních kabelů instalovaných v původním systému. V současné době je na celém mostě nainstalován nový telefonní bezpečnostní systém pracující s technologií IP a v celkovém součtu se tedy radikálně snížily náklady.

Podel celé trasy mostu bylo naistalováno 31 jednotek z řady Wolverine. Na jedné straně jsou připojeny k zařízení z řady Wolverine dva IP telefóny a na druhé straně je zařízení připojeno do páteřní optické sítě.

Kromě toho, že jsou zařízení z řady Wolverine velice vhodné přímo pro tuto aplikaci, rozhodnutí nasadit tyto SHDSL modemy do této aplikace bylo založeno na perfektních výsledcích a spolehlivosti zařízení v předchozích projektech. Zařízení z řady Wolverine společnosti Westermo jsou odolná, snadno použitelná a bezproblémová.

Obrázky:

applications.eps: Náčrtek znázorňuje aplikaci nového telefonního systému, avšak celá komunikace zahrnuje více než jen bezpečnostní volání. Do sítě jsou připojeny i další systémy, jako např. CCTV dohledové a různé telemetrické systémy.

cabinet.jpg: První jednotka v řetězu zařízení z řady Wolverine je umístěna v servrovně na východní straně mostu.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP