www.modernitovarna.com
Westermo Teleindustri AB

Zařízení DDW-225 pro prodloužení sítě Ethernet v systému ERTMS Level 2

Společnosti Banverket a Bombardier si pro vybavení švédských železnic systémem ERTMS Level 2, zahrnujícím drážní infrastrukturu včetně zabezpečovacího zařízení silničních přejezdů, vybraly zařízení pro prodloužení sítě Ethernet (tzv. Ethernet extender) WESTERMO DDW-225. Je to vůbec první instalace systému ERTMS Level 2, jež zahrnuje i přejezdová zabezpečovací zařízení. Díky dostatečné rychlosti a vysoké spolehlivosti zařízení DDW-225 nebylo nutné instalovat nové optické kabely a projekt se tím výrazně zlevnil.

Zařízení DDW-225 pro prodloužení sítě Ethernet v systému ERTMS Level 2
Evropský systém řízení železniční dopravy ERTMS (European Rail Traffic Management System) je velký projekt podporovaný mnoha výrobci železniční techniky ve spolupráci s Evropskou unií, železničními společnostmi a operátory GSM-R. Cílem ERTMS je nahradit rozdílné systémy řízení železniční dopravy v různých státech Evropy. Zavedení ERTMS je prvním předpokladem k vytvoření celoevropské železniční sítě, jež přispěje ke zvýšení konkurenceschopnosti železniční dopravy.

ERTMS má dvě hlavní části: evropský systém řízení jízdy vlaků ETCS (European Train Control System), což je automatický vlakový zabezpečovací systém nahrazující existující vlakové zabezpečovače s lokálně omezenou působností, a standard pro rádiovou komunikaci na železnici GSM-R, který umožňuje přenos hlasu i dat mezi vlakem a zařízeními dopravní cesty a jež je založený na standardu GSM, avšak na rozdíl od něj využívá frekvence vyhrazené pro železniční dopravu a má určité specifické funkce. Systém ERTMS má různé úrovně, které se liší tím, jak je vybavena dopravní cesta a které informace se přenášejí do vlaku.

Společnost Banverket společně s firmou Bombardier vybavily část železničního koridoru Ådalsbanan ve Švédsku systémem ERTMS Level 2. Tento projekt byl unikátní tím, že zde byla do systému poprvé začleněna i přejezdová zabezpečovací zařízení. V systému ERTMS Level 2 získává strojvůdce základní informace, zejména oprávnění k jízdě, přímo ze stacionárního systému RBC (Radio Block Centre) prostřednictvím GSM-R. Údaje o dopravní cestě jsou přenášeny z řídicího centra společnosti Banverket prostřednictvím sítě využívající protokol IP, k niž jsou připojena řídicí a monitorovací zařízení na trati.

Zařízení podél trati byla připojena do IP sítě společnosti Banverkt pomocí již existujících kabelů s nevyužitými metalickými splétanými dvoulinkami a pomocí ethernetového extenderu DDW-225. DDW-225 využívá technologii SHDSL (Single pair High speed Digital Subscriber Line), jež umožňuje přenášet data rychlostí až 5,7Mb/s na vzdálenost až 15 km (v závislosti na stavu komunikační linky) . V tomto případě byla ovšem dána přednost odolnosti a spolehlivosti sítě před šířkou přenosového pásma. Jako optimální rovnováha mezi dosahem a poměrem signálu k šumu se ukázala přenosová rychlost 2,3 Mb/s při dosahu 2 až 7 km.

Požadavek na vysokou spolehlivost vedl k potřebě vybudovat redundantní síť, kterou národní železniční úřad vytvořil pomocí dvou nezávislých sítí připojených na duplikovaná řídicí zařízení. Sítě jsou kompletně oddělené a připojené k optické páteřní síti svými vlastními routery. Jestliže jedna síť selže, přístup ke všem zařízením dopravní cesty plně zabezpečí druhá síť. DDW-225 kromě toho umožňuje využít funkce pro konfiguraci optimálního řízení komunikačního provozu. Součástí požadavků drážního úřadu byly také funkce VLAN, QoS, SNMP, SSH a pokročilé diagnostické nástroje.

DDW-225 je robustní zařízení pro prodloužení sítě Ethernet (Ethernet extender). Je certifikován dle EN 50121-4 Drážní zařízení – Elektromagnetická kompatibilita – Část 4: Emise a odolnost zabezpečovacích a sdělovacích zařízení pro EMC stacionárních zařízení umístěných na trati. Jednotka je navržena pro provoz v obtížných podmínkách. Rozsah pracovních teplot je od -40 do +70 °C. Využitím DDW-225 lze uspořit značné náklady za instalaci nových optických kabelů. Extender DDW-225 je též připraven pro případný upgrade, aby byl vždy v souladu i s očekávanými komunikačními standardy.

Prodlužte dosah ethernetové sítě pomocí stávajících metalických kabelů a zařízení DDW-225
Zařízení řady Wolverine umožňují prodloužit dosah ethernetových sítí na velké vzdálenosti s realtivně vysokou komunikační rychlostí. Technologie SHDSL umožňuje využít stávající metalické kabely, a to může vést k významným finančním úsporám. K dosažení komunikační rychlosti 5,7 Mb/s na kratší vzdálenost nebo dosahu až 15 km je možné využít i téměř sto let staré kabely.
Posledními přírůstky do typové řady Wolverine jsou právě DDW-225 a DDW-226. Tyto extendery využívají operační systém WeOS, který je již využíván v řadě průmyslových switchů Redfox a Lynx+. Díky tomuto operačnímu systému je možné u DDW-225 využít všechny funkce známé z řady Redfox, včetně podpory VLAN, routování, firewall, IGMP Snooping, VPN a SNMP v3.

Obrázky:
-Application.jpeg: Všechna zařízení podél trati jsou připojena na páteřní optickou síť prostřednictvím již instalovaných metalických kabelů a DDW-225. O bezdrátovou komunikaci mezi řídicím centrem a vlakem na trati se stará GSM-R.
-ERTMS Level 2_2.jpeg: Strojvůdce Per Johansson dostává všechny informace prostřednictvím monitoru (vpravo).
-ERTMS Level 2_3.jpeg: Systém ERTMS Level 2 zahrnuje i přejezdová zabezpečovací zařízení.

Westermo Teleindustri AB
S-64040 Stora Sundby
Sweden
Product Manager:
Bo Jansson
Phone: +46 16 428015
Fax: +46 16 428001
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP