www.modernitovarna.com
HMS Industrial Networks AB

Rychle rostoucí průmyslový Ethernet a bezdrátové sítě Podíl průmyslových sítí na trhu v roce 2017 podle firmy HMS

Růst tržního podílu průmyslového Ethernetu a bezdrátových sítí akceleruje s tím, jak roste potřeba připojovat průmyslová zařízení do průmyslového internetu věcí (IIoT). To je hlavní zjištění aktuální studie společnosti HMS Industrial Networks o trhu v oblasti průmyslových komunikačních sítí. Průmyslový Ethernet má nyní 46% podíl na trhu (minulý rok: 38 %). Podíl bezdrátových sítí také rychle roste a nyní činí 6 % (minulý rok: 4 %). Dohromady mají průmyslový Ethernet a bezdrátové sítě podíl 52 %, zatímco průmyslové provozní sběrnice 48 %.

Rychle rostoucí průmyslový Ethernet a bezdrátové sítě  Podíl průmyslových sítí na trhu v roce 2017 podle firmy HMS
Provozní sběrnice versus průmyslový Ethernet a bezdrátové sítě
Předpověď HMS pro rok 2017 je založena na počtech nově instalovaných komunikačních uzlů v roce 2016 v oboru automatizace výroby. Vychází z několika průzkumů trhu a vlastní statistiky prodeje firmy HMS.
Společnost HMS Industrial Networks nyní představuje svou roční analýzu trhu průmyslových komunikačních sítí, která se soustředí na nově instalované komunikační uzly globálně v odvětví automatizace výroby. Jako nezávislý dodavatel výrobků a poskytovatel služeb pro průmyslovou komunikaci a internet věcí má HMS značný přehled o trhu průmyslových komunikačních sítí. Zde jsou představeny některé trendy, které firma předpovídá v oblasti komunikační techniky v průmyslu v roce 2017.

Průmyslový internet věcí posiluje růst průmyslového Ethernetu
Podle HMS poroste podíl průmyslového Ethernetu o 22 %, tj. rychleji než v předchozím roce. Průmyslový Ethernet nyní tvoří 46 % celosvětového trhu. V předchozím roce to bylo 38 %. Na prvním místě jsou EtherNet/IP a PROFINET, přičemž PROFINET dominuje ve střední Evropě a EtherNet/IP v Severní Americe. Na dalších místech jsou celosvětově EtherCAT, Modbus-TCP a Ethernet POWERLINK.
„Pokud jde o nově instalované komunikační uzly, vidíme nezpochybnitelné zrychlení přechodu k různým sítím průmyslového Ethernetu,“ říká Anders Hansson, ředitel marektingu firmy HMS. „Přechod k průmyslovému Ethernetu je urychlován potřebou velkého výkonu, integrace komunikačních sítí v provozech s IT sítěmi celého podniku a obecně rozvojem průmyslového internetu věcí.“

Bezdrátové sítě mění obraz komunikace
Podíl bezdrátových sítí také rychle roste, o 32 %, a nyní činí 6 % celkového trhu. Mezi bezdrátovými sítěmi je nejpopulárnější standard WLAN, následovaný Bluetooth. „Bezdrátové sítě jsou stále více používány výrobci strojů k realizaci moderních automatizačních struktur a nových řešení pro řízení a komunikaci, včetně řešení BYOD (Bring Your Own Device), využívajících osobní tablety a chytré telefony,“ říká Anders Hansson.

Také oblast provozních sběrnic ještě roste, ale růst zpomaluje
Provozní sběrnice jsou s podílem 48 % na trhu stále nejpoužívanějším typem komunikačních sítí. Oblast provozních sběrnic stále roste, protože uživatelé oceňují jejich jednoduchost a spolehlivost, ale rychlost růstu klesá – v současné době je to 4 %, zatímco loni to bylo 7 %. Dominantní postavení má PROFIBUS s 14 % na světovém trhu, následovaný sběrnicemi Modbus RTU a CC-Link, jež mají po 6 %.

Regionální specifika
V Evropě a na Blízkém východě je stále nejpoužívanější PROFIBUS a nejrychleji rostoucí PROFINET. V závěsu za nimi jsou EtherCAT, Modbus-TCP a Ethernet POWERLINK. Na trhu v USA dominují sítě CIP, přičemž EtherNet/IP v podílu na trhu překonal DeviceNet. V Asii je velmi patrná fragmentace trhu. Žádný ze standardů nemá skutečně vedoucí postavení, ale široce rozšířené jsou sítě PROFIBUS, PROFINET, EtherNet/IP, Modbus a CC-Link. Pokračuje růst významu sběrnice EtherCAT a posiluje také CC-Link IE Field.

Stále více a více zařízení je propojených
„Prezentované výsledky představují náš konsolidovaný pohled, který bere v úvahu názory našich kolegů z průmyslu, naše vlastní statistiky prodeje a celkový přehled o trhu,“ říká Anders Hansson. „Je zajímavé sledovat, že průmyslový Ethernet a bezdrátové sítě nyní mají v souhrnu více než poloviční podíl na trhu, 52 %, ve srovnání s klasickými provozními sběrnicemi, jejichž podíl je 48 %. Úspěch standardů průmyslového Ethernetu spolu s růstem podílu bezdrátové komunikační techniky potvrzují, že trh zůstává fragmentovaný a uživatelé mají stále zájem o zajištění konektivity k různým provozním sběrnicím, sítím průmyslového Ethernetu i bezdrátovým sítím. Shrnuto, průmyslová zařízení jsou stále více propojená, což souvisí s posilováním trendů jako průmyslový internet věcí nebo Industry 4.0. Z našeho úhlu pohledu jsme na tyto trendy dobře připraveni, protože nabídka HMS se točí kolem propojovacích zařízení – Connecting Devices.“

Anders Hansson, ředitel marketingu, HMS Industrial Networks

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP