www.modernitovarna.com
ABB News

Komplex rodinných domů nové generace ukazuje cestu k energeticky hospodárnému bydlení

Rezidenční komplex nedaleko Stockholmu, který aspiruje na zařazení mezi „nejchytřejší” na světě, bude vyrábět i sdílet energii a optimalizovat její spotřebu s cílem snižovat náklady na energii a nabízet udržitelné moderní bydlení.

Komplex rodinných domů nové generace ukazuje cestu k energeticky hospodárnému bydlení

Nové rodinné domy postavené ve švédském Brobyholmu díky propojení instalovaných technologií vytvoří jeden z nejchytřejších obytných komplexů na světě. Schopnost domů vyrábět, sdílet a optimalizovat energii zajistí obyvatelům nižší náklady na energie a také lepší hodnocení v oblasti udržitelnosti. Díky otevřené technologii, uplatňování průmyslových standardů a spolupráci dodavatelů na inovacích nebylo ještě nikdy v rámci výstavby inteligentních domů integrováno tolik technologií, navíc schopných plně spolupracovat a dosahovat vzájemné součinnosti.

Domy v Brobyholmu se stanou prvními budovami, které budou moci pro bezproblémové ovládání domácnosti využívat jedno komplexní řešení chytré domácnosti složené z prvků ABB-free@home® a systému Samsung SmartThings. Všechny produkty a zařízení chytré domácnosti budou hladce a bezpečně propojeny prostřednictvím aplikace nebo zařízení Samsung SmartThings.

Hlavním prvkem v Brobyholmu budou technologie a systémy pro sdílení energie. Sdílení energie bude zajištěno tak, že zařízení, jako jsou nabíječky pro elektromobily a solární střídače, budou v rámci komplexu synchronizována, což umožní optimalizovat využívání energie prostřednictvím řízení zátěže. Chytré spotřebiče Samsung, jako jsou tepelná čerpadla, pračky a myčky nádobí, mohou být naprogramovány tak, aby fungovaly v době, kdy jsou tarify elektřiny nejvýhodnější a kdy je dostatečná úroveň zásob solární energie. Na každém domě budou umístěny solární panely, které budou nabíjet baterie. Ty bude moci využívat celá komunita.

Vzhledem k tomu, že ceny energií jsou jedním z hlavních problémů vedoucích představitelů i obyvatel napříč Evropou1, bude v komplexu využit také účinný systém řízení spotřeby energie, který bude podrobně měřit spotřebu energie, automaticky upravovat vnitřní osvětlení v závislosti na úrovni světla/tmy venku a optimalizovat chladicí a topné systémy v závislosti na venkovních teplotách nebo slunečním záření.

Obec Brobyholm se nachází přibližně 35 minut od Stockholmu, komplex pak vychází z vize švédské investiční, inovační a realitní společnosti S Property Group. Na projektu se podílejí nejen technologičtí giganti – společnosti ABB a Samsung, ale také skandinávský developer, firma OBOS, dále portugalská firma CleanWatts, která se zabývá čistou energií, SMA, světový lídr v oblasti technologií solárních a úložných systémů a poskytovatel inteligentních řešení pro správu energie a elektronické nabíjení, a také globální mobilní operátor Three Sweden, který do lokality dodává signál 5G.

Douglas Lundholm, provozní ředitel společnosti S Property, k projektu uvedl: „Nový komplex v Brobyholmu využívající navzájem propojené chytré technologie bude první svého druhu na světě. Bude splňovat nejvyšší standardy udržitelnosti díky využití nejnovějších technologií a prvků konektivity, a to jak v domácnostech, tak i v celé zástavbě. Vznikne tak „chytrý“ komplex, který je technologicky vyspělý a s minimální uhlíkovou stopou, vybudovaný pro budoucnost a nabízející široké spektrum služeb, od bezpečnosti po komfort zajišťující vybavení, navíc bezproblémově řízených pro co největší pohodlí obyvatel."

Komplex v obci Brobyholm bude zahrnovat 500 převážně rodinných domů. Většina bude určena na prodej, zbytek bude nabízen k pronájmu. V budoucnu se počítá s možným rozšířením lokality na celkem 2000 domů. Pro zájemce jsou k dispozici ukázkové domy OBOS v nedalekém městě Åkersberga, kde si budou moci prohlédnout i použité technologie. Očekává se, že na pilotní komplex nové generace v příštím roce navážou další projekty.

www.new.abb.com

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP