www.modernitovarna.com
PEPPERL+FUCHS FACTORY AUTOMATION

Inovativní technika přináší revoluci v 3D měření

Kombinace metody Pulse Ranging Technology (PRT) s technikou MEMS umožňuje s velkým rozlišením vytvářet mračna 3D bodů.



Zvládnutí úloh budoucnosti, od průmyslové automatizace až po autonomní vozidla a obslužné roboty, bude vyžadovat výkonné snímače pro měření vzdáleností ve 3D, které rychle a s milimetrovou přesností zachycují své okolí. Inovativní snímač od společnosti Pepperl+Fuchs, který vznikl ve spolupráci s Fraunhoferovým ústavem pro křemíkovou polovodičovou techniku ISIT, umožňuje dosáhnout maximální přesnosti a výkonu a přitom zůstává nákladově úsporný. Poprvé je výkonná metoda měření vzdálenosti PRT kombinována s technikou MEMS. To tvoří základ snímače R3000 3-D LIDAR/MEMS, který byl představen jako produktová studie na veletrhu Hannover Messe 2023.


Inovativní technika přináší revoluci v 3D měření

Snímač R3000 3-D LIDAR/MEMS
 
Kombinace výhod
Měření ve 3D je založeno na metodě Pulse Ranging Technology (PRT) určené pro měření vzdáleností, kterou vyvinula společnost Pepperl+Fuchs. Metodu lze přizpůsobit tak, aby vyhovovala široké škále požadavků. Na základě více než 250 000 laserových pulzů za sekundu snímač měří vzdálenosti od několika centimetrů do několika set metrů s milimetrovou přesností. Okolní světlo a další vlivy prostředí jsou účinně potlačeny. Výsledkem je, že snímač využívající metodu PRT poskytuje rychlé, přesné a spolehlivé výsledky měření.


Inovativní technika přináší revoluci v 3D měření

Kompaktní a cenově výhodný snímač R3000 umožňuje vysoce výkonné měření ve 3D

Snímač R3000 pro dosažení třetího rozměru poprvé kombinuje metodu PRT s mikroelektromechanickým systémem od Fraunhoferova ústavu ISIT: do snímače je integrováno malé, levné a mechanicky robustní zrcátko MEMS.


Inovativní technika přináší revoluci v 3D měření
Pohybem integrovaného MEMS zrcátka je vyzařovaný laserový paprsek vychylován ve dvou osách.

Pohybem piezoelektrického prvku je vyzařovaný laserový paprsek vychylován ve dvou osách o 40° × 30°. Na rozdíl od běžných 3D snímačů se během procesu měření nevytváří žádná pixelová mřížka. Namísto toho používá snímač R3000 pro vytvoření mračna 3D bodů s mimořádně velkým rozlišením a s výjimečnými detaily obzvláště malý bodový zdroj světla a skenování.

Intuitivní ovládání díky inteligentnímu uživatelskému průvodci
Pro co nejjednodušší komunikaci mezi člověkem a strojem je snímač R3000 vybaven přídavnými funkcemi. Snímač generuje nejen mrak s 3D body, ale také superponovaný viditelný obraz, který dokáže vizualizovat scénu a usnadnit tak programování a provoz. Každý bod měření může být navíc zobrazen s viditelným laserovým paprskem. Synchronní laserový projektor umožňuje přesné ustavení a nastavení snímače R3000 bez dalších nástrojů, což zajišťuje jeho snadné uvedení do provozu. Tato funkce také umožňuje např. realizovat interakci mezi uživatelem a servisním robotem.

Výkonné měření ve 3D pro automatizaci budoucnosti
Díky svým vlastnostem bude senzor R3000 LIDAR/MEMS znamenat revoluci v řešení složitých automatizovaných úloh. Přesné 3D obrazy neznámého prostředí jsou nezbytné pro příští generaci autonomního řízení – od dopravních systémů bez řidiče v průmyslu až po automatizovanou přepravu pacientů v nemocnicích a pečovatelských domech.


Inovativní technika přináší revoluci v 3D měření
Díky přesnému skenování se vytvářejí mračna 3D bodů s velmi vysokým rozlišením.

Díky kombinaci PRT a MEMS lze v reálném čase podrobně zachytit složité dynamické scény. Tím se vytvoří ucelená databáze pro zcela nové rozhodování pomocí nástrojů umělé inteligence (AI). Jako kompaktní a cenově výhodný snímač bude R3000 k dispozici pro vysoce přesná 3D měření pro širokou škálu úloh. V kombinaci s pokročilými algoritmy bude snímač významně podporovat vývoj v oblasti autonomních vozidel a servisní robotiky – nejen ve výrobních závodech, nemocnicích nebo pečovatelských domech, ale ve všech oblastech života.

www.pepperl-fuchs.com

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Related Articles

PEPPERL+FUCHS FACTORY AUTOMATION
Bezpečnostní absolutní polohování v ose X
PEPPERL+FUCHS FACTORY AUTOMATION
Nově k Průmyslu 4.0
PEPPERL+FUCHS PROCESS AUTOMATION
Dvoudílná přepěťová ochrana M-LB-4000

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP