www.modernitovarna.com
NSK

Ložiska NSK zabraňují poruchám u globálního výrobce plechovek

Největší výrobce plechovek na nápoje na světě musel čelit častým neočekávaným výrobním odstávkám způsobeným předčasným selháním ložisek v rozprašovací hlavě lakovacího stroje. Proto se společnost obrátila na odborníky z firmy NSK. Ti doporučili kuličková ložiska NSK, která jsou vybavena bezkontaktními těsněními řady VV. Tím pomohli závodu eliminovat selhání a dosáhnout působivé roční úspory ve výši 240 000 EUR.

Potravinářský průmysl je mimořádně náročný, v neposlední řadě proto, že odstávky linek ve všech částech výrobního procesu mohou být velmi nákladné. Výroba hliníkových plechovek pro nealkoholické, isotonické a alkoholické nápoje není výjimkou, zvláště když jde o společnost, která je největším světovým výrobcem těchto plechovek.

Opakované závady ložisek vřetene rozprašovací hlavy ve výrobních strojích na nanášení laku na plechovky působily významná narušení výroby a nákladné prostoje velkoobjemové výrobní linky. Společnost NSK dostala za úkol tento problém vyřešit.

Odborníci NSK provedli kompletní zhodnocení aplikace, včetně celkové analýzy ložisek a maziv. Z výsledků bylo možné vyvodit, že ložiska se zadřela v důsledku vypuzení ložiskového maziva vysokotlakým vzduchem, který se v tomto procesu používá. Nedostatečné těsnění ložisek nedokázalo tomuto jevu zabránit.

Jako součást kompletního návrhu doporučila společnost NSK svá kuličková ložiska s bezkontaktním těsněním řady VV a radiální vnitřní vůlí C3. Tato inovativní konfigurace nabízí vysoký výkon v znečištěném prostředí a efektivně těsní, aniž by se zvyšoval moment odporu ložiska proti pohybu nebo jeho provozní teplota. Zejména konstrukce s bezkontaktním břitem snižuje moment odporu, což je důležitá výhoda v případech, kdy je ztráta výkonu kritická.

Řešení NSK vedlo k vynikajícímu zadržování maziva v ložisku a přitom stále umožňovalo vysokotlaké proudění vzduchu přes ložisko, neboť to je součást provozního postupu. Nejdůležitější ze všeho je, že závod na výrobu plechovek zaznamenal dramatický nárůst životnosti ložisek: ze sedmi na 110 dní provozu, po nichž se provádí běžná údržba.

Zákazník tedy těží z prodloužené životnosti ložisek spolu se zvýšenou produktivitou a sníženými náklady na údržbu, což má za následek roční úsporu 240 000 EUR.

1) Závod na výrobu plechovek čelil ve svých strojích na povrchovou úpravu opakovaným poruchám ložisek vřetene rozprašovací hlavy. Foto: Tavesak Frisomthavil/Shutterstock


Ložiska NSK zabraňují poruchám u globálního výrobce plechovek
 
2) Kuličkové ložisko s těsněním VV od NSK představuje optimální řešení. Foto: NSK


Ložiska NSK zabraňují poruchám u globálního výrobce plechovek

 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP