www.modernitovarna.com
NSK

Ložiska NSK Silver-Lube® odolávají čisticí kapalině na dopravníku stáčecí linky

Při činnostech, kde je nevyhnutelný kontakt s provozními kapalinami, mohou špatně specifikovaná ložiska, která předčasně selžou, být příčinou značných nákladů na údržbu a prostojů výroby. Z tohoto důvodu se stále více potravinářských závodů obrací k výhodným vlastnostem ložiskových jednotek Silver-Lube® od firmy NSK. Jednotky Silver-Lube® přinášejí optimální ochranu proti vniknutí vody a čisticích prostředků a současně jsou vysoce odolné proti korozi.

Mezi ty, kdo si vyzkoušeli výhody jednotek Silver-Lube®, patří přední mlékárna, která zpracovává mléko z farem a stáčí je do lahví. V závodě docházelo k opakovaným poruchám ložisek na pěti dopravnících lahvovací linky, kde bylo nutné ložiska měnit v průměru po šestnácti týdnech. Každá výměna ložiska trvá přibližně hodinu. Závod proto pozval tým odborníků z firmy NSK, aby doporučil vhodné řešení.

V rámci programu AIP Added Value analyzovali odborní inženýři společnosti NSK vadná ložiska se závěrem, že vnitřní korozi a předčasné poruchy způsobuje průnik vody během procesu mytí. Další přezkoumání způsobu použití ložisek a jejich provozních podmínek vedlo tým NSK k tomu, že doporučil své osvědčené ložiskové jednotky Silver-Lube®.

Závod zahájil zkušební provoz ložisek Silver-Lube® s potravinářským mazivem na jednom ze svých dopravníků plnicích linek. Změna vedla k okamžitému zlepšení a významnému prodloužení životnosti.

Jednotky Silver-Lube® jsou vybaveny odolnými silikonovými pryžovými těsněními. Díky nim jsou odolné proti pronikání kapalin a nedochází k vymývání mazacího tuku. Těsnění ložiska doplňuje krycí a odstřikovací kroužek z korozivzdorné oceli, který zabraňuje vniknutí mikrobiální kontaminace do ložiska a pomáhá těsnicímu systému odolávat poškození nárazem. Jednotky Silver-Lube® jsou ložiskové jednotky obsahující řadu korozivzdorných součástí, včetně vložených ložisek s vysoce kvalitními kroužky a kuličkami z korozivzdorné oceli, korozivzdornou klecí, těsnicími kroužky a stavěcími šrouby. Vložená ložiska jsou navíc umístěna v pouzdře z vysokopevnostního termoplastu PBT s maznicí z korozivzdorné oceli.

Po počáteční zkoušce závod zavedl ložiskové jednotky Silver-Lube® na všech pěti dopravnících lahvovací linky. Výsledek: zkrácení doby prostojů strojů a snížení nákladů na údržbu a výměnu ložisek, což vede k ročním úsporám ve výši 7 625 EUR. Za více než pět let nedošlo k žádnému selhání ložisek Silver-Lube.

Důležité je také to, že ložiskové jednotky Silver-Lube® dokážou vykompenzovat počáteční nesouosost, která vznikla při montáži, díky čemuž jsou pro lahvovací stroje a dopravníky používané v potravinářském průmyslu ideální. Mezi další atributy patří: pouzdro ze syntetické pryskyřice, které není třeba lakovat, což eliminuje riziko odlupování částeček laku; provedení bez dutin a skulin, kde by se mohly uchytit a množit bakterie nebo plísně; hladký povrch zabraňující přilnutí nečistot; možnost pracovat při teplotách od -20 do +90 °C.

1) Dopravník lahvovacího stroje v mlékárně čelil poruchám ložisek v průměru jednou za 16 týdnů. Foto: 279Photo Studio/Shutterstock


Ložiska NSK Silver-Lube® odolávají čisticí kapalině na dopravníku stáčecí linky

2) Vysoce výkonné těsnění a ochrana proti korozi umožňují ložiskovým jednotkám NSK Silver-Lube® instalovaným v dopravníku dosáhnout prodloužení životnosti na až pět let. Foto: NSK


Ložiska NSK Silver-Lube® odolávají čisticí kapalině na dopravníku stáčecí linky

 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP