www.modernitovarna.com
NSK

Ložiska NSK Silver-Lube® umožňují prodloužit životnost zařízení v potravinářském průmyslu

Nepřetržitá práce vysokou rychlostí, náročné hygienické normy a těžké provozní podmínky vyžadují v potravinářských závodech použití robustních a spolehlivých ložisek, která zajišťují nákladově efektivní výrobu. Všechna ložiska v potravinářských zařízeních musí spolehlivě odolávat vzniku koroze, která hrozí u všech výrobních linek podléhajících přísným režimům mytí.

Klíčovou součástí nabídky produktů NSK pro potravinářský průmysl je řada ložiskových jednotek RHP Silver-Lube®. Tyto moderní ložiskové jednotky obsahují řadu korozivzdorných součástí, včetně vložených ložisek s vysoce kvalitními kroužky a kuličkami z korozivzdorné oceli, korozivzdornou klecí, těsnicími kroužky a stavěcími šrouby. Ložiska jsou navíc umístěna v pouzdře z vysokopevnostního termoplastu PBT s maznicí z korozivzdorné oceli.

Vynikající ochrana proti korozi, chemikáliím a čistícím prostředkům zajišťuje, že ložiskové jednotky Silver-Lube® vydrží náročné provozní podmínky v potravinářských provozech po celém světě. Příkladem je zařízení, které zpracovává "baby leafs", mladé listy salátů, k prodeji v předních supermarketech. Stroj na sklízení salátových listů byl dříve vybaven mnoha levnějšími ložisky v ložiskových jednotkách, které slouží k uložení hřídelí různých průměrů. Stroj však byl náchylný k četným poruchám způsobeným vniknutím nečistot a vody do ložisek. Výsledkem byly opakované odstávky výroby a v některých případech i ztráta sklizně.

Odborníci NSK přijali pozvání k přezkoumání montáže ložisek a podmínek jejich provozu. Proces hodnocení nakonec vedl k výměně stávajících jednotek za jednotky Silver-Lube® s inovativním uspořádáním těsnění a ložisky z korozivzdorné oceli. Během následující sezóny sklizně došlo pouze ke dvěma selháním ložisek, což vzhledem k výrazně nižším výrobním ztrátám zvyšuje produktivitu a přináší úspory ve výši 63 300 EUR.

Jak dokládá tento úspěšný příběh, ložiskové jednotky Silver-Lube® jsou ideální tam, kde je vyžadováno časté mytí, je třeba dodržovat vysoké hygienické standardy a zajistit dobrou chemickou odolnost v širokém teplotním rozsahu.

Kromě vynikající ochrany proti korozi mají ložiskové jednotky Silver-Lube® trvanlivé a tepelně odolné silikonové těsnění, které je chrání před pronikáním vody nebo nečistot, což je důležité pro prevenci selhání ložisek, a která současně brání vymývání maziva z ložiska (používá se mazivo se schválením USDA H1 pro potravinářství). Těsnění ložiska doplňuje krycí a odstřikovací kroužek z korozivzdorné oceli, který zabraňuje vniknutí mikrobiální kontaminace do ložiska a pomáhá těsnění odolávat poškození nárazem.

Mezi další výhody jednotek Silver-Lube® patří: pouzdro ze syntetické pryskyřice, které nemusí být lakované, což eliminuje riziko odlupování částeček laku; hladký povrch zabraňující přilnutí nečistot; provedení bez dutin a spár, kde by se mohly množit bakterie nebo plísně; rozsah pracovních teplot od –20 do +90°C; velká trvanlivost; a v neposlední řadě nízké celkové náklady na pořízení a provoz. Jednotky Silver-Lube® mají schválení NSF a splňují přísné normy pro ochranu veřejného zdraví.

Dalším pozoruhodným atributem je schopnost ložiskových jednotek Silver-Lube® kompenzovat počáteční nesouosost vzniklou při montáži, což je ideální pro použití v potravinářských strojích, jako jsou třepačky, plnicí stroje, odstředivé separátory, lahvovací stroje a dopravníky.

Ložiskové jednotky Silver-Lube® jsou k dispozici v konfiguraci se stojatým domečkem, jako přírubové jednotky se dvěma nebo čtyřmi šrouby a dělené napínací jednotky.

1) Stroj na sklízení mladých salátových listů "baby leaf" je vybaven mnoha ložiskovými jednotkami pro uložení hřídelí různých průměrů


Ložiska NSK Silver-Lube® umožňují prodloužit životnost zařízení v potravinářském průmyslu

2) Vynikající ochrana proti korozi, chemikáliím a detergentům činí jednotky Silver-Lube® velmi atraktivními pro všechny potravinářské závody


Ložiska NSK Silver-Lube® umožňují prodloužit životnost zařízení v potravinářském průmyslu

 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP