www.modernitovarna.com
British Steel

Nový úspěch pro modulární nástupiště Tata Steel

Společnost Tata Steel instalovala ve Velké Británii dvě nová modulární nástupiště, jedno ve stanici West Drayton na předměstí Londýna, druhé ve stanici Langley u města Slough (přibližně 30 km západně od Londýna). Modulární nástupiště představují cenově efektivní a rychlý způsob, jak vyprojektovat a instalovat moderní nástupiště pro osobní dopravu. Jejich povrch a doplňky mohou být přizpůsobeny požadavkům zákazníka. Nástupiště ve stanici West Drayton bylo instalováno během víkendové výluky dopravy, v Langley dokonce žádné přerušení dopravy nebylo třeba.

Nový úspěch pro modulární nástupiště Tata Steel
Modulární nástupiště Tata Steel jsou použita pro osmdesát projektů nových nástupišť a přístavby stávajících nástupišť v celé Evropě. Jsou bezkonkurenční v možnosti použití v obtížných podmínkách a při přísných omezeních doby výstavby.

Ve stanici West Drayton se musela společnost Tata Steel vypořádat s extrémně náročným prostředím. Nové nástupiště bylo umístěno na vrcholu původního zemního náspu z viktoriánské doby a jeho úroveň musela být zvýšena s ohledem na konstrukci púvodního nástupiště a vzhledem k množství podzemních vedení. Navíc přímo v sousedství porostlého náspu jsou umístěny obytné nemovitosti, takže přístup ke staveništi byl velmi omezený. Požadovalo se, aby hloubka konstrukce a výkopů byla minimální.

Vzhledem k tak obtížným pracovním podmínkám bylo všech dvanáct dílů modulárního nástupiště systému Long Span nejprve dodáno do výchozího místa vzdáleného osm kilometrů od stanice West Drayton a hlavní část konstrukce nástupiště byla potom instalována během jedné pracovní směny v rámci víkendové výluky dopravy. Pracovníci Tata Steel Projects potom už za provozu přesně ustavili nástupiště na vypočtenou výšku, instalovali zadní oplocení, osvětlení nástupiště, informační tabule, schodiště a provedli finální úpravu nástupiště a okolí.

Long Span je jeden ze systémů inovativních modulárních nástupišť Tata Steel. Vyznačuje se stejnou flexibilitou a možností budoucích úprav jako standardní nástupiště, ale nahrazuje početné stojky příhradovými nosníky, které překlenují vzdálenost 7,32 m mezi párem pilotů (podle potřeby lze navrhnout i nosníky s jiným rozpětím).

Stanice Langley je jiný úspěšný projekt přestavby nástupiště realizovaný společností Tata Steel. Použité komponenty byly instalovány bez pomoci jakýchkoliv jeřábů a mechanizace. Většina instalačních prací byla prováděna za bezpečnostním plotem a doprava ve stanici nemusela být přerušena.

Za své projekty ve stanicích West Drayton a Langley dostala společnost Tata Steel od společnosti Crossrail (zabývající se správou a údržbou železniční dopravní sítě v Londýně a okolí) ocenění STAR za dodržování bezpečnostních pravidel a pravidel ochrany zdraví při práci a za výbornou organizaci prací na staveništi.

Modulární nástupiště také šetří životní prostředí, protože jejich ocelová konstrukce obsahuje vysoký podíl recyklovaných materiálů a montáž mimo staveniště minimalizuje množství odpadu a požadavky na dopravu. Užití vylehčených komponent omezuje vliv na podloží, a tím potřebu časově i finančně náročných zemních prací. Navíc, konstrukce má životnost 75 let.

Nejmodernější software, jehož autorská práva vlastní Tata Steel, umožňuje rychlé přizpůsobení konstrukce nástupiště podle požadavků zákazníka. Začíná se u standardních modulů určením jejich šířky, délky a zakřivení (konvexního nebo konkávního). Automatické jsou pevnostní výpočty, výpočet rozměrů a hmotnosti.

Díky malé hmotnosti jednotlivých komponent je možné jejich montáž na místě provádět manuálně: pro každý díl jsou třeba maximálně dva ruční zvedáky. Pro finální úpravu povrchu lze použít standardní ploché panely, nebo lze finální úpravu povrchu navrhnout na zakázku a architektonicky ji přizpůsobit okolním stavbám a zařízením.

Nový úspěch pro modulární nástupiště Tata Steel
Nový úspěch pro modulární nástupiště Tata Steel
Nový úspěch pro modulární nástupiště Tata Steel

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP