www.modernitovarna.com
Beijer Electronics Products AB

Společnost MAN Diesel & Turbo vyžaduje prvotřídní kvalitu

Není náhoda, že společnost MAN Diesel & Turbo používá průmyslové počítače společnosti Beijer Electronics jako rozhraní mezi člověkem a strojem (HMI - Human Machine Interface) pro své B&W pohony. Volba těchto zařízení byla pečlivě připravována již na počátku projektu při výběrovém řízení, kterého se účastnili všichni přední světoví dodavatelé průmyslových počítačů. Nakonec bylo zvoleno HMI od společnosti Beijer Electronic, a to na základě požadavků na odolnost zařízení, jelikož všechny komponenty průmyslového počítače jsou v té nejvyšší kvalitě.

Společnost MAN Diesel & Turbo vyžaduje prvotřídní kvalitu
Velká část všech lodí brouzdající světové oceány jsou poháněny motory společnosti MAN Diesel & Turbo. Společnost má 12500 zaměstnanců a je světovým lídrem v oblasti dvou a čtyř stupňových motorů pro námořní průmysl a instalace v oboru napájecích stanic.
V posledních letech se rapidně zvýšila poptávka po elektonicky řízených B&W dvoustupňových motorech. Přídavné řídící systémy umí spravovat vstřikování paliva efiktivněji, čímž lze ušetřit nemalé prostředky na provoz lodí a navíc zredukovat emise do prostředí.

Speciální požadavky na moři
Se stále stoupajícími požadavky na ochranu prostředí jsou vlastníci různých plavidel nuceni instalovat elektronické řídící systémy i do stávajících lodí. Moderní řídící systémy navíc zabezpečují další funkce a správu motorů včetně pokročilejší údržby.
Spolehlivost přístrojů na moři musí mít tu největší prioritu. Výpadky stojí mnoho peněz. Abychom předešli těmto problémům, je nutné využít těch nejlepších a nejodolnějších komponent pro celý řídící systém. Navíc je velice důležité jeho nejzásadnější funkce zdvojit.
Již od léta 2011 jsou na plavidlech využívány průmyslové počítače společnosti Beijer Electronics. V prvních šesti měsících od začátku prodeje řady EPC bylo dodáno více jako 150 průmyslových počítačů : "Bez jedinné reklamace," říká Kennet Palm, vedoucí vývoje ve společnosti MAN Diesel & Turbo, který je odpovědný za všechna použitá zařízení v řídící technice.

Průmyslové počítače pro nejnáročnější podmínky
Tyto stroje z řady EPC jsou speciálně navrženy a následně vyrobeny z ohledem na maximální spolehlivost v těch nejtěžších průmyslových podmínkách. Zákazníci komerčních počítačů se zajímají nejprve o cenu a výkon. Známá občasná "modrá obrazovka" může být nepříjemná, ale není hlavním problémem. Na moři jsou podmínky zcela rozdílné a zvláště pak, pokud se nějaké plavidlo nachází stovky, ba i tisíce mil od pobřeží. Nejzásadnější podmínkou společnosti MAN Diesel & Turbo při výběru řídících systémů byla tedy samozřejmě odolnost a životnost jednotlivých součástek.
"Vyrobili jsme pohony s životností 30 let, které musí pracovat ve dne v noci, splňovat podmínky na ochranu životního prostředí a musí být odolné proti vysokým teplotám, vlhkosti a vibracím," vysvětluje Kennet Palm, a zdůrazňuje, že ostatní faktory, jako je cena a záruka hráli také významnou roli. Bezpečné dodávky zařízení a jednotlivých součástí systému, včetně včasných dodávek, jsou stejně důležité jako kvalita : "Jako garanci dodávek jednotlivých zařízení, jsme se rozhodli mít vždy k dispozici dva nebo i tři alternativní zdroje, kde lze tato zařízení pořídit."
Kennet Palm a jeho kolegové se snaží využívat těch nejkvalitnějších a nejodolnějších produktů na trhu. Právě proto se rozhodli pro odolné počítače, monitory a ostatní hardware od společnosti Beijer Electronics.

Testy odolnosti
Proto, aby se společnost Beijer Electronics stala jednou ze mála dodavatelů průmyslových počítačů do společnosti MAN Diesel & Turbo, bylo nejprvé nutné podniknout veškeré testy odolnosti. Počítače z řady EPC byly tedy podrobeny dlouhodobému, metodickému a důkladnému testování. Niels Torres Engel a Thomas Lehneman, kteří jsou zodpovědní za výzkum a spolehlivost, nechtěli nechat nic náhodě. Pro jejich pečlivé testování si vytvořili "mučící komoru" v budově divize výzkumného a vývojového centra. "Mezi formální požadavky patřila atestace předními námořními asociacemi," říká Niels Torres Engel a vysvětluje, že do testovacích pozic byly zařazeny různé počítače a testovala se jejich kompatibilita, výkon a kvalita.

Těžké průmyslové podmínky
V místnosti, kde je pohon, může být opravdu horko. Proto bylo nutné otestovat a zajistit bezpečný chod průmyslových počítačů až do provozních teplot 70° Celsia. Počítače z řady EPC společnosti Beijer Electronics bezpečně splnily tyto testy a zároveň vyhověly testům vibrace a vlhkosti. "Stresovým testováním produktů je zajištěn bezchybný chod a odstranění závad, které se na první pohled neprojeví." Thomas Lehnemann vyzdvihuje bezchybnost a říká, že je důležité, aby výrobci nedělali chyby v návrzích průmyslových počítačů, jelikož malá změna v umístění součastky může vést k problémům v chodu celého průmyslového počítače.
"Snažíme se provádět stále testy a zajistit tak bezchybné dodávky. Zároveň jsme v přímém kontaktu s naším zákazníkem.", doplňuje Thomas Lehnemann.

Odpovědná spolupráce
Obchodní partnerství se společností Beijer Electronics je chápana jako osobní, uvolněná a dobrá. Jak říká Kennet Palm, jestliže nefunguje komunikace s dodavatelem, nezáleží na tom jak jsou produkty dobré a kvalitní : "Cítíme, že všechna naše přání jsou vyslyšena a dostáváme to, co potřebujeme." Niels Torres Engels souhlasí. Ještě dodává, že společnost MAN Diesel & Turbo by mohla být brána jako "složitý" zákazník : "I přesto, že nekupujeme obrovské množství průmyslových počítačů, jsme nesmírně překvapeni kvalitou, kterou dostáváme. Nejenže spolupráce jde perfektně, ale dochází i k úspoře času, díky předkonfigurovaným počítačům z řady EPC."

Řešení na míru
Dodávané průmyslové počítače jsou připraveny k použití okamžitě po vybalení z krabic. Operační systém, potřebné ovladače a programy jsou naistalovány už ve společnosti Beijer Electronics před následnou dodávkou. Blízký vztah se společností Beijer Electronics přinesl mnoho vylepšení v systémech montovaných na různých typech plavidel, což také zvyšuje bezpečnost. Pokud řídící počítač náhodou selže, posádka je schopná znovu naistalovat celý operační systém a potřebné programy. Je zvykem dělat záložní kopie na disk CD, ale bohužel mechanika určená pro čtení CD disků není vhodná pro použítí v místech z výskytem vibrací. Proto společnost Beijer Electronics zavedla do své řady průmyslových počítačů EPC možnost obnovy operačního systému z USB Flash disku, což je mnohem robustnější řešení.
"Je nám potěšením spolupracovat s dodaveteli, kteří mají pokrokové myšlení a poskytují nám přidanou hodnotu a inspiraci," dodává Kennet Palm, Thomas Lehnemann a Niels Torres Engel.

Použité technologie
Průmyslové počítače z řady EPC společnosti Beijer Electronics jsou robustní, sandno udržovatelná a odolná zařízení pro ty nejnáročnější průmyslové podmínky. Průmyslový počítač je postaven na procesoru Intel a běží na operačním systému Windows XP Embedded. Pasivně chlazené procesory drží teplotu na potřebných hodnotách a zároveň snižují hluk.
Průmyslový počítač má krytí IP20 a splňuje normu DIN EN 60529.
Obsahuje většinu komunikačních rozhraní. Paralelní a sériové rozhraní jsou standardem, stejně tak jako USB 2.0 a 10/100Mbit Ethernet. Společnost MAN Diesel & Turbo si vybrala pro úložiště dat v podobě flash disku. Alternativou je použití pevného disku odolného proti vibracím.
Průmyslové počítače z řady EPC společnosti Beijer Electronics splňují následující certifikace : ABS (American Bureau of Shipping), Bureau Veritas, DNV, Germanischer Lloyd, Lloyd’s Register a Russian Maritime Register of Shipping.

Mechanický obr
Veškerý vývoj elektroniky a mechaniky dvoustupňových pohonů společnosti MAN Diesel & Turbo se nachází v Dánsku. Speciální součásti se vyrábějí stále v Dánsku, avšak pohony jsou vyráběny a kompletovány v zemích jako je Korea, nebo Čína společnostmi jako je např. Hyundai Heavy Industries, která se nachází blízko továren na výrobu lodí, které tyto pohony používají.

Elektronické řídící systémy spravují a ovládají enormní síly. Výkony pohonů jsou až 115000 koňských sil a váží přes 2000 tun. Pohony mají délku skoro 5 metrů a jejich mechanická účinnost je přes 50 procent. Mimochodem nejlepší automobily mají účinnost 25 procent.

Obrázek:
"Tři muži na plošině"
Thomas Lehnemann, Kennet Palm a Niels Torres Engel ze společnosti MAN Diesel & Turbo pokládají spolehlivost za nejdůležitější věc. "Modrá obrazovka" není na moři jednoduše možná.

“Pohon MAN”
Technologie použité v dieslových motorech společnosti MAN Diesel & Turbo mají kořeny v jedné z nejznámnějších firem zabývající se výrobou plavidel - Burmeister & Wain (B&W). Tyto motory v současnosti pohání velkou část všech plavidel brouzdajících světové oceány.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Related Articles

Beijer Electronics Products AB
Komplexní a zároveň kompaktní HMI

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP