www.modernitovarna.com
LEROY-SOMER

Automobily Mia pohánějí elektromotory Leroy-Somer

Společnost Leroy-Somer se vzhledem ke své angažovanosti v oboru, výborným znalostem techniky a velkým zkušenostem propracovala na přední pozici na rozvíjejícím se trhu motorů pro elektromobily, o čemž svědčí i její partnerství s firmou Mia Electric. Základní verze elektromobilů Mia je v běžném prodeji od září 2011. Tyto elektromobily jsou určené pro městský provoz a zdaleka překračují požadavky, které jsou na tato vozidla kladeny: kompaktnost, prostorová úspornost, jednoduché řízení, snadný přístup, úsporný provoz a zábavnost.

Automobily Mia pohánějí elektromotory Leroy-Somer
Patrick Largeau, vedoucí výzkumu a vývoje společnosti Mia Electric, vysvětluje: «Pro výběr správného pohonu jsme stanovili několik kritérií. Zaprvé to je to výkon motoru: musí být kompaktní, s dobrým poměrem výkonu a hmotnosti a s co nejmenšími rozměry i hmotností akumulátorů. Dále je to schopnost dodavatele splnit požadavky kladené na vývoj komponentů pro dopravní techniku. V neposlední řadě musí být pohon velmi spolehlivý, abychom měli jistotu, že s ním naši zákazníci nebudou mít žádné problémy. V Mia Electric jsme se navíc rozhodli pro standardní výrobek, nejen proto, abychom maximálně zkrátili dobu vývoje elektromobilu, ale také proto, že jsme potřebovali skutečně spolehlivý a v provozu osvědčený elektromotor. »

«Oslovilo nás mnoho dodavatelů. Vzhledem k našim požadavkům jsme jako nejlepší vybrali firmu Leroy-Somer. Leroy-Somer má výborné znalosti v oblasti pohonů pro elektromobily. Její pracovníci se zapojili do všech etap vývoje, jako technici i v pracovní skupině pro konkurenceschopnost a prokázali hluboké znalosti celého pohonného řetězce, což se ukázalo být velkou výhodou při jeho integraci do konstrukce automobilu. Bylo znát, že je na ně spoleh. Mohu uvést ještě jednu přednost společnosti Leroy-Somer, která nám umožnila další vývoj našich automobilů: byla jedním z mála dodavatelů, kteří nám nabídli možnost přejít od asynchronních motorů k synchronním, a to se stejnými technickými zárukami, » pokračuje Patrick Largeau.
Elektromobil Mia byl navržen s jasným cílem: pokrýt 80 % cest po městě. Dojezd varianty s výkonem 8 kWh je 80 km; u varianty s výkonem 12 kWh je dojezd 130 km. Je to elegantní, úsporný a ekologický vůz určený do městského provozu, s unikátním a přitažlivým vzhledem. Je velmi praktický: posuvné dveře od střechy až po podlahu, umístěné na obou stranách, usnadňují nastupování a vystupování pasažérů stejně jako nakládání a vykládání zavazadel. Ocení je i rodiče, jimž usnadní bezpečné usazení dětí do vozu. Sedadlo řidiče je umístěno ve středu, takže na obě strany je dobrý výhled; díky tomu je jízda v městských podmínkách snadná a bezpečná.

Leroy-Somer: centrum excelentnosti pro elektromobily

Pierre-Emmanuel Sarre, výkonný ředitel divize pohonných systémů Leroy-Sommer, vysvětluje: «Abychom dosáhli svých ambicí v tomto oboru, museli jsme investovat nemalé prostředky. »
Firma Leroy-Somer vytvořila vlastní centrum excelentnosti pro elektromobily, jehož konstrukční a inženýrská kancelář s patnácti specialisty bez výjimky splňuje kvalitativní kritéria automobilového průmyslu. Kromě toho se společnost může spolehnout na znalosti a zkušenosti 500 provozních pracovníků. «Na důkaz naší snahy vyniknout v oboru jsme pro výrobu pohonů elektromobilů vyčlenili samostatnou výrobní jednotku se dvěma výrobními linkami: jednou na synchronní, druhou na asynchronní elektromotory, » dodává Pierre-Emmanuel Sarre.
Společnost Leroy-Somer má v současné době na trhu silnou pozici. Pierre-Emmanuel Sarre to komentuje: «Abychom se přizpůsobili specifickým požadavkům automobilového průmyslu, využili jsme znalostí celého koncernu. Vytvořili jsme testovací platformu, která nám pomohla zvýšit spolehlivost motorů a vypořádat se s konstrukčními omezeními a specifiky vyplývajícími z jejich použití v dopravní technice. Například pro zvýšení odolnosti proti vibracím jsme změnili impregnaci vinutí. V provozu je více než 10 000 vozidel s motory Leroy-Somer, to znamená, že jejich spolehlivost je osvědčená v praxi. »
«A konečně, v parametrech hustoty výkonu a kompaktnosti pohonu jsme daleko před konkurencí, » dodává Pierre-Emmanuel Sarre. «V současné době Leroy-Somer vyvíjí a dodává vysoce účinné elektromotory v kompaktním provedení a s malou hmotností. Nové technologie nám umožňují snížit hmotnost motoru o 10 až 15 %, což pomáhá prodloužit dojezd vozidla. »

Dlouhodobé zkušenosti s elektromobily
Společnost Leroy-Somer dodává pohony pro elektromobily už více než 40 let. Například v roce 1995 se Leroy-Somer podílela na vývoji elektrického Peugeotu 106, vybaveného stejnosměrným motorem s cizím buzením. Předností tohoto motoru je velký moment při malých otáčkách.  Bylo vyrobeno téměř 8 000 těchto motorů pro elektromobily. Elektřinou poháněný Peugeot 106 se účastnil největšího evropského projektu, jehož cílem bylo vytvořit vozový park samoobslužných elektromobilů v městě La Rochelle (Francie). To byl velký test pro výrobce elektromobilů i pro jeho dodavatele!
Množství zkušeností, které společnost Leroy-Somer získala v průběhu různých projektů v oblasti dopravní techniky, jí umožňuje nabízet kompletní sortiment motorů:
- asynchronní motory, chlazené vzduchem nebo vodou, jejichž spolehlivost a odolnost je prověřena praxí,
- synchronní motory, vyznačující se zvláště velkým výkonem,
- nové motory s permanentními magnety s nebývalými parametry výkonu, kompaktnosti a úrovně hluku.
Motory Leroy-Somer jsou vhodné jako trakční pro různé typy vozidel: osobní i nákladní dvoustopá vozidla, speciální vozidla nebo tříkolky ať už s čistě elektrickým, nebo hybridním pohonem. Dále se používají např. jako pohon agregátů v chladicích návěsech nebo klimatizace v autobusech.
«Naším cílem je uplatnit se na trhu s malými a středními sériemi elektromotorů. Podíl motorů určených pro elektromobily na objemu našeho prodeje je už nyní velmi významný, » tvrdí Pierre-Emmanuel Sarre. Vzhledem k současnému vývoji trhu s elektromobily očekává Leroy-Somer v krátké době růst prodeje o přibližně 50 %.

O Mia Electric
Mia Electric je nový výrobce automobilů, který se zabývá výhradně automobily na elektrický pohon.
Společnost nabízí hospodárný způsob zajištění mobility, bez emisí, dostupný širokému okruhu obyvatelů měst a metropolí a adekvátně reagující na rostoucí ceny pohonných hmot.
Společnost sídlí v Cerizay v departmentu Deux-Sèvres v západní Francii. Zde je také montážní závod, vyrábějící přibližně tisíc vozů měsíčně. V současné době (září 2011) má společnost 450 zaměstnanců.
Mia Electric má vlastní konstrukční kancelář, na jejíž práci se podílí i známý Murat Günak, který dříve pracoval jako šéfkonstruktér u firem Mercedes, Peugeot a Volkswagen. Pod vedením Davida Melvina Wilkieho, dřívějšího šéfkonstruktéra u firmy Bertone, zde pracuje šestnáct konstruktérů, podporovaných dalšími osmdesáti inženýry z oddělení výzkumu a vývoje.
Společnost založená v roce 2010 má dvě samostatné části: francouzskou Mia Electric SAS a německou Mia Electric GmbH. Převzala část pracovníků automobilky Heuliez, známé v automobilovém průmyslu už osmdesát let. Společnost Heuliez má jedinečné zkušenosti v oblasti e-mobility: v roce 2000 zkonstruovala pro francouzské město La Rochelle elektrické verze automobilů Peugeot 106 a Citroën Saxo (bylo vyrobeno 7 000 vozů). V červenci 2010 koupila část společnosti Heuliez vyrábějící elektromobily za 33 miliónů euro společnost Kohlpharma group, vlastněná profesorem Edwinem Kohlem.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP