www.modernitovarna.com
LEROY-SOMER

Průmyslové chlazení: Leroy-Somer splnil výzvu

Společnost Leroy Somer nabízí uživatelská řešení, instalace a výrobu zařízení pro chlazení, jež jsou výkonné, kompaktní a vysoce účinné: stálé rychlosti asynchronních motorů, vysoce výkonné motory, možnost proměnlivých otáček a špičková produktivita, - to vše přináší řešení nových motorů typu Dyneo®. Tato patentovaná technologie permanentního magnetu zaručuje velmi vysokou účinnost skrze celý rozsah rychlostí, spojených s výjimečnou kompaktností a poskytující vyšší koeficient účinnosti COP, než nabízí klasická řešení. Tento výkon byl demonstrován v případě, kdysi J&E Hall vybral společnost Leroy-Somer pro pohon svých kompresorů. Tento významný výrobce chladicích zařízení instaloval chladicí systém do nového distribučního centra obchodního řetězce Wm Morrison Supermarkets Plc. Úspora energie byla stanovena na 45 tisíc euro za 4 roky.

Průmyslové chlazení: Leroy-Somer splnil výzvu
Výzva k úspoře energie
Průmyslová chlazení jsou velice náročná na spotřebu elektrické energie pohybující se v rozsahu od 3 do 10 MW. V tomto kontextu jsou právě motory hlavním středem pozornosti, neboť představují zdroj potenciálních úspor energie. Jak pro instalační firmy, tak i samotné výrobce je zásadní podporovat nová technická řešení, jež zlepší efektivitu instalací.

Použití proměnlivých rychlostí je bezesporu první odpovědí na tuto výzvu. Velikost instalace závisí na venkovních teplotách, především v průběhu nejteplejších období. Mimo tato období je instalace předimenzována. Proměnlivá rychlost pak umožní změny v tepelném zatížení, adaptuje strojní výkon dle skutečných potřeb a tím optimalizuje celkovou účinnost dané instalace.

Koeficient účinnosti (COP) může sloužit jako vynikající nástroj pro měření účinnosti instalace. Vyjadřuje poměr mezi produkovanou chladicí kapacitou a spotřebou elektrické energie.
Čím vyšší je poměr, tím účinnější systém je.

Kompletně přizpůsobená nabídka
S odbornými znalostmi v konstrukci a výrobě průmyslových pohonů, vyvinul Leroy – Somer rozsáhlou řadu řešení přinášející významné úspory v energii.

U pohonů s fixními otáčkami nabízí Leroy - Somer možnost ochrany asynchronních motorů proti stříkající vodě dle klasifikace IE2 definované v ErP nařízení (Energy related Product, dříve EuP). V tomto rozsahu jsou již zahrnuty některé série produktů, jež splňují i kritéria IE3 „Prémiová“ účinnostní třída.
U pohonů s regulací rychlosti otáček nabízí Leroy - Somer nejširší rozsah na trhu, od jednoduché regulace otáček, přes decentralizované řízení otáček až po plně specifické systémy. Několik speciálních sérií motorů bylo navrženo tak, aby reagovaly na potřeby v různých aplikacích a zabezpečily nejvyšší možný výkon elektrického hnacího systému: vysoká účinnost, stálý krouticí moment bez snížení účinnosti nebo nucené chlazení pro redukci údržby a minimalizace rizik havárií.

Společnost dále vyvíjí nové pohonné systémy zvláště vhodné pro tento trh: rozsah pohonů Dyneo® kombinuje řešení zahrnující frekvenční řízení a synchronní motory s permanentními magnety Leroy-Somer. Patentovaná technologie rotorů s radiálně uloženými permanentními magnety firmy Leroy – Somer, eliminací energetických ztrát zásluhou rotorových částí, zvyšuje účinnost daného zařízení, zvláště pak během provozu při velmi proměnlivém zatížení. Tyto jedinečné účinnosti jsou vysoko nad minimální hranicí připravované třídy IE4, znamenající další úspory energie o více než 10 % v porovnání s řešeními s proměnlivými otáčkami. Návratnost vložených investic do nových technologií se velmi často vrátí dříve než za 12 měsíců.
Tato pokroková technologie, odzkoušená a testovaná během více než 10-ti let u předních výrobců kompresorů, má výhodu ve své kompaktnosti s vyšším koeficientem COP, než klasická řešení a snižuje náklady na údržbu.

Pro obnovení existujících systémů, série LSRPM, jejíž mechanická konstrukce je identická s asynchronním motorem, prokáže extrémně snadné použití. K tomu navíc přispívá významná úspora energie a extrémně rychlá návratnost vložených prostředků.

A konečně, i pozice celé mezinárodní skupiny, společnost nabízí celosvětově pomoc při instalacích a to jak v nově vzniklých výrobních závodech, tak i při údržbě stávajících.

Účinné řešení DYNEO® od firmy Leroy-Somer: Wm Morrison Supermarkets Plc

Při tvorbě svého nejnovějšího distribučního centra v UK, Wm Morrison Supermarkets Plc pokračuje v mottu: "Čerstvé jídlo pro vás" a umísťuje enviromentálně prospěšné zařízení přímo do srdce jejich navrhovaných procesů.
J&E Hall, hlavní dodavatel chladicího vybavení, byl schopen s jejich kompresorovou sestavou splnit energetickou výzvu Wm Morrison Supermarkets Plc.

Přístup firmy J&E Hall spočívá ve spojení obou typů chladících zařízení - s pevnými a proměnnými otáčkami k řízení celého systému v závislosti na požadavcích.

Za účelem maximální úspory energie, pracoval J&E Hall na dvou řešeních s proměnnými rychlostmi: jeden, který používá stávající řešení s asynchronním indukčním motorem a druhý používající nový inovační Dyneo od Leroy-Somer. Po hloubkové analýze se kompresorový vývojář rozhodl užívat nový Dyneo koncept.
Graf níže ukazuje rozdíl mezi účinností pohonů Dyneo s permanentním magnetem (PM) a asynchronním motorem Eff2.
Při změně otáček z 3600 na 1000 může být rozdíl mezi jednotlivými úrovněmi účinnosti motorů až 7.5 procent.
Továrna je v provozu 7 dnů v týdnu, 365 dní za rok.
Následující ilustrace ukazuje energetickou úsporu dosaženou Dyneo v závislosti na uživatelově pracovním cyklu:
Eff2 motor = spotřeba 2,899,243 kWh, což je cena 231,937 liber (€274,088)
Dyneo® = spotřeba 2,780,802 kWh, což je cena 222,464 liber (€262,893).

Roční úspora pak činí 9,473 liber (11,194 euros). Celková spotřeba energie standardního motoru je včetně 3 kW nuceného chlazení. Kalkulace vychází z ceny 8 pencí za kW. Po 4 letech je ušetřená energie za 37,892 liber (44,776 euros).

Duncan ASPINALL, projekt manažer firmy J&E Hall vysvětluje: 'Naši zákazníci se stále více
zajímají o svůj účet za elektřinu a bez obav Dyneo® je tím pravým řešením. Tento motor bude mít svoji jasnou budoucnost, umístěn na šroubových kompresorech J&E Hall'.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP