www.modernitovarna.com
CIAT

Společnost CIAT představuje geochlazení v její budově v Marseille

V budově v Mareseille na jihu Francie byla společností Ciat vybudována geotermální elektrárna, která používá kompletně nový prototyp tepelného čerpadla. Tato geotermální elektrárna je první elektrárnou, která je certfikovaná dle třídy A specifikace Eurovent Class A v rozsahu 25 - 250 kW. Jedná se o část evropského projektu GROUND-MED. Tento systém typu HYSYS je neobvyklým řešením, jelikož v jarním období pracuje v módu geochlazení a dosahuje tak poměru 5:1 produkované energie vůči spotřebované.

Společnost CIAT představuje geochlazení v její budově v Marseille
GROUND-MED je projektem patřícím do výzkumného a vývojového programu Europen Community. Projekt s rozpočtem 7 milionů Eur (60% financováno Evropskou Unií) obsahuje 8 pilotních instalací a jeho součastí je právě i elektrárna ve franzouzském městě Marseille. Další instalace jsou rozmístěny v Portugalsku, Španělsku, Itálii, Slovinsku, Řecku a Rumunsku. Dosažení cíle je prioritou číslo jedna a to vyvinout takový geotermální výhřevný a chladící systém, který má faktor 5 v průběhu celého roku. Vyprodukovaná geotermální energie (výhřevná i chaldící) musí být tedy více jak 5 krát vyšší než spotřebovaná elektrická energie. Projektu se účastní dvacet partnerů z oblasti průmyslu, školství a výzkumných center.

Společnost CIAT naistalovala prototyp tepelného čerpadla ve Španělsku. Původně se jednalo o hlavní kancelář elektrárny na plyn, která byla nyní přetvořena na budovu prezentující nové druhy obnovitelné energie. Další instalace je v Portugalsku, kde byl původně mlýn, který byl přetvořen na budovu založenou na obnovitelném zdroji energie. Obě elektrárny mají výkon 60kW.

Obnova budovy v Marseille se datuje do roku 1992. V budově se nachází centrum technických služeb, které se stará o zákazníky v regionu jižní Francie. Budouva má plochu 350 m2 a pracuje zde tucet zaměstnanců. Velká skleněná okna byla zatemněna kvůli vysokým letním teplotám. Navíc byla uvnitř namontována další vrstva stínění, která odráží sluneční paprsky. Vzduchotechnický systém obsahuje 6 vrtů do hloubky cca 100m s oběhem vody. Švýcarská společnost Augsburger Driller dokončila vrty v červnu 2010. Beton byl injetován ze spod vrtu, aby se zamezilo vzduchovým kapsam a byla zajištěna kompletní výplň obepínající trubky. Těmto vzduchovým kapsam je nutné předejít z důvodu špatného přenosu tepla na proucící médium uvnitř trubek. Bylo zde vyvinuto nové tepelné čerpadlo založené na standardním modelu Dynaciat o výkonu 25 kW. Došlo k instalaci 14 jednotek typu Coadis 2 HEE s efektem Coanda spolu s novou vzduchotechnickou jednotkou a centralizovaným systémem EasyCIATControl. Řídící systém zajišťuje správu spotřeby energie a ukladá všechna potřebná data.

Tato nová řada systému je vhodná pro menší a středně velké aplikace do rozlohy až 2500 m2.

Po zavedení na trh bude tepelné čerpadlo patřit do řady HYSYS Office. Jedná se o první systém s vodní cirkulací, který zajišťuje výhřev a zároveň chlazení po dobu letních měsíců. Systém je založen na současných standardech a požadavcích na výkon a úsporu energie. Systém je modulární a je vyroben ze spolehlivých otestovaných dílů. Bude možné nabídnout více jak sto různých verzí systémů pro splňení specifických požadavků v závislosti na optimálním poměru cena/výkon. Řada systemu HYSYS Office je plně adpatabilní a rozšiřitelná, existuje ve třech komfortních verzích a nabízí ten nejlepší možný výkon.

Jak může být dosažitelná tak velká energetická výkonnost?

"Zaprvé díky využití geochlazení v jarních měsících", říká Eric AUZENET, inženýr výzkumného centra společnosti CIAT. "Během zimy tepelné čerpadlo ochlazuje zem, extrahuje z ní kalorie a přenáší je do budovy. Na jaře potom využíváme tohoto chladu země a přinášíme ho zpět přímým okruhem. Voda, která přichází přímo z vrtů prochází comfortními jednotkami. Energetická účinnost (EER) je potom zhruba 15! Voda je velice tekutá v porovnání s přenosovými kapalinami, které jsou velice viskozní a spotřebují mnoho energie pro vyčerpání na povrch. Všechny ostatní části systému byly také optimalizovány. Samozřejmě, nejdůležitější částí je samotné tepelné čerpadlo, které využívá nových kompresorů a novou genereaci výměníků tepla, ale musíme zmínit i komfortní jednotky Coadis 2 HEE s velmi nízkou spotřebou."

Díky výzkumnému a inovačnímu centru společnosti CIAT, které má mimochodem jednu z největších světových laboratoří pro výzkum tepelných čerpadel a geotermálních systémů, šlo dosáhnout velkých výkonností a účinností nového systému HYSYS. Např. byla celá budouva namodelována s využitím softwaru Pleiade, což umožnilo precizně určit jaká energie je zapotřebí v zimě a v létě. Do programu byly zadány parametry venkovních podmínek podél budovy. Z výsledných údajů bylo potom možné vytvořit graf ročních tepelných požadavků. Ten ukázal, že je zaptřebí energie 12 kW pro chlazení a 24 kW pro výhřev.

Na dalším vylepšení systému se neustále pracuje a koncem roku 2011 bude představen systém Cristopia MCP.

Obrázky:
SYSTEM.jpeg: Tepelné čerpadlo a vzduchotechnická jednotka
BUILDING.jpeg: Budova společnosti CIAT v Marseille
PAC.jpeg: Prototyp nového tepelného čerpadla společnosti CIAT
CONTROL.jpeg: Řídící systém EasyCIATControl

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP