www.modernitovarna.com
CIAT

Modernizace módního obchodu Loden-Frey v Mnichově

Rekonstrukce klimatizačního systému v módním obchodě Loden-Frey v Mnichově byla výzvou, protože nesmělo dojít k přerušení provozu obchodů. Celý projekt byl velmi obtížný z důvodu omezeného manipulačního prostoru a zároveň limitovaného prostoru nové strojovny chlazení.

Modernizace módního obchodu Loden-Frey v Mnichově
Do objektu bylo nutné nainstalovat chladící zařízení o výkonu 840 kW, cca 60 recirkulačních stropních chladících jednotek a několik vodou a vzduchem chlazených systémů, což na první dojem nevypadá zvláštně. Pokud se však vezme v potaz omezený prostor a neobvyklé požadavky, potom je projekt vskutku působivý.

Tři budovy módního centra Loden-Frey v Mnichově jsou postaveny jako nezávislý obchodní komplex nabízející veškeré oděvnické služby. Původně měla každá budova své využití. První byla navržena pro obchody, druhá sloužila jako kancelářská budova a třetí budova byla pro komerční a administrativní účely. Při pozdějším propojování budov byly zjištěny různé výšky jednotlivých pater a různé typy stropních konstrukcí.

Spodní patro komplexu je průchozí. Obchodní část komplexu, která obsahuje pět pater, se rozprostírá na 7400 čtverečných metrech.

 

Malý prostor pro strojovnu

Obchodní část komplexu vyžaduje celé spektrum vzduchotechnických systémů, které musí zajistit všechny požadavky teplotu, vlhkost a výměnu vzduchu. Obchody s oděvy mají zvláštní požadavky na vzduchotechniku: v prostorech musí být konstantní teplota 22°C s relativní vlhkostí 45 % po celý rok.

Nové výrobníky chladící vody musely být napojeny do několika stávajících chladících systémů. Zároveň bylo nutné instalovat přídavný chladící systém na přechodnou dobu montáže a zimní sezónu.

Kvůli instalaci zařízení nesměl být omezen provoz obchodních prostor. Z vyjádření Franze Mihaliho, technického manažera komplexu Loden-Frey je jasné, že by jakékoliv omezení prodejní plochy stálo nemalé finanční prostředky. „Díky exkluzivnímu umístění obchodu v historické části města je každý centimetr čtverečný obchodní plochy velice hodnotný. Přeměna obchodního prostoru na strojovnu by představovala ztrátu zhruba 100 000 Eur za období 20 let při přepočtu obvyklých kurzů cen pozemků v této oblasti.“

Jediným dostupným prostorem bylo 30m2 umístěných pod rampou se sklonem asi 20 stupňů, který byl původně zcela nevhodný pro instalaci chladícího zařízení. Aby se dosáhlo dostatečné výšky pro výrobníky chladící vody, musela být část podlahy snížena. Jelikož se pod novou strojovnou nacházela základová deska budovy, byla podlaha snížena ve třech krocích o 60 až 90 centimetrů.

Na základě zkušeností z předešlých projektů a konzultací s vedením komplexu Loden-Frey, projektanti z IBF Ingenieurgesellschaft a zaměstnanci Stinglu, kteří byli pověřeni projekcí a instalací všech zařízení, si vybrali jako dodavatele zařízení pro tento projekt společnost CIAT Kalte und Klimatechnik. Namísto několika dodavatelů se rozhodli pouze pro jednoho jediného dodavatele, který dokáže pomoci projektantům při výběru nejvhodnějšího řešení a zároveň vyrábí standardizovaná a všestranná zařízení. Investor požadoval aby dodavatel zařízení měl regionální zastoupení s technickou podporou v Německu. Francouzský výrobce CIAT má rozšířenou síť poboček po celém Německu, jedna z nich se nachází dokonce blízko Mnichova.

 

Rychlé řešení

Malý prostor nad podhledy vyžadoval použití jednotek s nízkým profilem a navíc tyto jednotky musely mít různé výkony v jednotlivých částech budovy. Proto zde byly instalovány nízkohlučné kazetové jednotky řady Melody (typ WA 63) s rozhraním LON. Tyto fancoilové jednotky s vlastní regulací dokázaly bez jakéhokoliv problému nepřetržitě pracovat po dobu 6 měsíců bez připojení do řídícího systému budovy.

 

Organizace “tour de force“

Bylo důležité, aby byly všechny změny v systémech provedeny nenápadně. Zejména bylo nutné zajistit, aby zákazníci obchodního centra Loden-Frey nebyli jakýmkoli způsobem zasaženi rekonstrukcí a necítili se jako někde na staveništi. Oblasti, ve kterých měly být provedeny rekonstrukce vzduchotechniky a chlazení, byli rozděleny do několika menších částí, do tzv. mřížkového systému. Postupně byly obchodní prostory odděleny pohyblivými stěnami, za kterými probíhaly stavební práce. Všechny hlučné práce se musely vykonávat v průběhu noci, během svátků a víkendů. Instalační práce s menším hlukem mohly být vykonávány v průběhu dne. Jakmile byla jedna oblast hotova, veškeré práce a úklid musel být hotov nejpozději do otevírací doby.

Fancoilové jednotky UTA byly instalovány všude kde byl dostatek prostoru mezi stropní konstrukcí a podhledem. Rozvod vzduchu byl pak řešen pomocí vzduchotechnického potrubí do určených míst. Jednotky UTA dokáží upravit 200 až 1600 m3/h vzduchu a mohou předat až 11 kW chladícího výkonu. V místech, kde nebylo možné použít jednotky UTA z důvodu malého prostoru nad závěsným stropem, bylo využito kazetových jednotek řady Melody. Jejich výkon je v rozsahu od 290 do 1390 m3/h při chladicím výkonu od 1,5 do 10,8 kW.

 

Extremně kompaktní zařízení

V současné době je celková instalovaná chladící kapacita obchodního centra něco málo pod dva megawatty, z čehož nově instalovaný výkon je 840 kilowatt. V nové strojovně byly nainstalovány tři chladiče vody Dynaciat. Dva z nich mají výkon 330 kW, zatímco třetí jen 180 kW. Každý z těchto chladičů je vybaven kompresory Scroll, které se zapínají dle potřeby chladícího výkonu. K odevzdání tepla slouží suché chladiče s adiabatickým chlazením vzduchu. Jelikož byl dostupný prostor pro suché chladiče velice malý, přistoupilo se k tomuto řešení.

Vzhledem k instalaci suchých chladičů se nabízela možnost využít funkce Freecoling. Mezi chladiče vody Dynaciat a suchý chladič Vextra byl umístěn deskový výměník tepla o výkonu 165 kW. Při přepnutí na systém volného chlazení se chladící voda pustí přes tento výměník a chladící voda se sama chladí v suchém chladiči aniž by se spustili jednotky Dynaciat. Tímto systémem se šetří elektrická energie a životní prostředí.

 

Chladící systém na nádvoří

Hlavním úkolem při instalaci chladícího systému typu voda - vzduch bylo zajistit výkon 1000 kW, z čehož bylo 840 kW pro chlazení a 160 kW pro odvod tepla. Tento chladící systém z kapacitou přibližně 1500 kW musí pracovat za extremních letních podmínek, kdy teploty dosahují k 35°C a relativní vlhkosti 50 %. Bylo tedy nutné nainstalovat suchý chladič s adiabatickým chlazením, aby měla strojovna konstantní výkon.

Ve strojovně už nezbylo místo a jediným vhodným místem pro instalaci bylo nádvoří. Celý chladicí systém zahrnuje 14 ventilátorů v horizontální poloze. Vzduchový výkon ventilátorů je 146 000 m3/h. Kvůli snížení hlučnosti, ventilátory pracují jen na 80% maximálního výkonu, čímž jednotky vydávají pouze 48dB(A).

Hlavním důvodem pro instalaci adiabatického chlazení na nádvoří je kvalita vzduchu na tomto místě. Část nádvoří je využívána zaměstnanci módních obchodů jako odpočinková zóna a také sousední budovy mají okna s výhledem na nádvoří. Z tohoto důvodu byla klíčovým prvkem vizuální podoba instalovaného chladícího systému. Zároveň bylo nutné zajistit, aby se chladící voda tvořící mlhu kompletně odpařila. Systém distribuce vody je napájen vysokotlakým čerpadlem, které v adiabatickém chladícím systému zesiluje tlak až na 80 barů. Velice jemné trysky stříkají vodu proti malým dopadovým ploškám umístěných před tryskami, které jsou namířeny směrem od suchého chladiče pro co nejlepší rozprostření vodních par. Při nepříznivých povětrnostních podmínkách dopadá rozprášená voda na lopatky chladícího systému a zamezí průniku vody do výměníku tepla. Veškerá voda v obchodním centru Loden-Frey je plně demineralizovaná a to díky kvalitě lokálních vod. Voda pro adiabatický chladící systém je dále filtrována a mikroorganismy jsou zničeny pomocí UV záření.

Adiabatické chlazení vzduchu má výkon přibližně 400 kW. Toto chlazení vzduchu snižuje teplotu vzduchu proudícího do výměníku přibližně o 7°C při venkovní teplotě 35 °C. Díky chytrému návrhu a konstrukci chladícího systému se dosahuje téměř 100% vlhkosti vzduchu při aktuální teplotě. Plynulá regulace průtoku vody umožňuje provozovat jednotku tak, aby nedocházelo ke kondenzaci vody. Všechny komponenty adiabatického chlazení byly výrobcem dodány jako standardní příslušenství.

 

Komplexní vytápění

Franz Mihali, Building Service Manager módního obchodu vysvětluje: „Dalším aspektem, který je významný pro systém chlazení a velice důležitý pro nás, je nutnost poskytnout zákazníkům teplotní komfort v budově po celý rok, protože oděvy se prodávají po celý rok. Proto potřebujeme udržovat konstantní teplotu 22 °C ve všech částech módního obchodu po celý rok.“ Pro prezentaci vystaveného zboží jsou použity různé typy osvětlení. V módním centru je osvětlovací technikou spotřebován 1 megawatt elektrické energie. Tato technika vydává po celý rok nezanedbatelnou část tepla a proto je při chlazení vzduchu nutné počítat i s tímto faktorem.

 

Komunikace je velice důležitá

Johann Schranner, Sales Engineer, shrnuje situaci: „Tento projekt kompletní rekonstrukce s mnoha neznámými jasně ukazuje, že je velice důležitá spolupráce všech zúčastněných. Pro nás jako výrobce zařízení je tento projekt velice dobrým příkladem, jak mohou být splněny specifické požadavky za použití standardních výrobků.“

Velmi důležitou částí projektu je poskytování zákaznické podpory. Není správné zatěžovat zákazníka odpovědností za tak sofistikovanou technologii. Proto musí být podpora zákazníkovi určena jako nejvyšší priorita. „V případě módního obchodu Loden-Frey naše technická podpora bere na sebe odpovědnost za celý systém chlazení. Mají neomezený přístup do všech interních dokumentů týkající se systému chlazení a dokážou tak nalézt správné řešení při případných problémech. Naše odborná kvalifikace je nepostradatelná při řešení problémů po telefonu. To pomáhá našim zákazníkům minimalizovat náklady spojené s případným servisním zásahem. Velká část vzniklých problémů totiž přímo nesouvisí s chlazením,ale v systémech přidružených.“

 

Klíčové údaje rekonstrukce

Rozloha budov: 7400 metrů čtverečných

Doba realizace : říjen 2007 až polovina roku 2011

Projektant: IBF Ingenieurgesellschaft mbh, Mnichov

Montážní firma: Stingl GmbH, Mnichov

Speciální požadavky při rekonstrukci: udržet konstantní teplotu 22 °C a relativní vlhkost 45 % v budově

 

A/C technologie

  • 3 ks výrobníků chladící vody Dynaciat o celkovém výkonu 840 kW

  • 60 ks fancoilových jednotek:

    • kazetové jednotky řady Melody s výkonem 200 až 1600 m3/h

    • zapojitelné fancoilové jednotky UTA s výkonem 290 až 1530 m3/h

  • 1 ks nerozebíratelného deskového výměníku tepla o výkonu 165 kW

  • Suchý chladič s adiabatickým chlazením Vextra se 14ti ventilátory a výkonem 1000 kW

 

O módním obchodu Loden-Frey

Módní obchod Loden-Frey se nachází v Mnichově v ulici Maffeistrasse 7. Historie obchodu se datuje do doby kolem roku 1842, kdy výrobce oděvů Johann Georg Frey vynalezl vodě odpudivou látku Loden. Velká část oděvů módního obchodu je tedy vyrobena z tohoto druhu materiálu. Potomek vynálezce materiálu Loden úspěšně rozšířil portfolio produktů bývalého specialisty. Módní obchod Loden-Frey dnes nabízí jen exkluzivní, pečlivě vybrané oděvy od světově renomovaných návrhářů a výrobců, ale specializuje se i na specifickou klientelu.

 

Obrázky:

DSC0468a: Loden-Frey je jedním z největších módních obchodů v Mnichově

DSC0477a: Pohled do nové strojovny. Veškeré potrubí se muselo vejít do nízkých nadstropních prostor a to ještě před tím, než byly nainstalovány vodní chladiče.

DSC1249a: Na projektu se mimo jiné podíleli (z leva) :

Martin Fesl IBF Ingenieurgesellschaft;

Franz Mihali Loden-Frey Building Services Manager

Helmut KĂźhner CIAT Service Technician;

Johann Schranner CIAT Sales Engineer;

Tobias Erl Stingl Project Manager.

DSC0530a: Suchý chladič Vextra s adiabatickým chlazením v akci

DSC1382a: Enormní teploty v nákupní hale jsou zřejmé na pohled.

DSC1404a: Nenápadné fancoilové jednotky MELODY.

Všechny fotografie : CIAT Kälte- und Klimatechnik GmbH

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP