www.modernitovarna.com
ARNOLD UMFORMTECHNIK

Dodavatel automobilových dílů Hetal-Werke testuje šrouby společnosti Arnold

Automobilová divize společnosti Hetal-Werke se nachází v německém Alpirsbachu. Intenzivně se zabývá vyhledáváním nových a alternativních technologií pro spojování materiálu. V budoucnu se počítá s využitím šroubů ATP(R) TriPress od společnosti Arnold Umformtechnik na místo tradičních svářených šroubů. Tyto lisované šrouby splňují veškeré požadavky kladené na tento typ výrobku, jelikož se implmentují např. do sedacích částí vozu.

Dodavatel automobilových dílů Hetal-Werke testuje šrouby společnosti Arnold
´Očekávané využívání lehčích materiálů, jako např. hořčíku, vyztužených kompozitových materiálů z karbonových vláken, nebo vyztužené oceli, v automobilových konstrukcích vyžaduje systémy spojů, které v ideálním případě poskytují lepší kvalitu spoje a samozřejmě nižší cenu,´ říká Reinhard Gruber, sales manager automobilové divize společnosti Hetal-Werke (Obrázek 1). Díky trojúhelníkovému tvaru lze šrouby TriPress společnosti Arnold nasazovat právě v aplikacích, kde se klade důraz na poměr cena/výkon. Někdy se vyskytne i požadavek na vlisování šroubu polygonálního tvaru do daného typu spony vyrobené z plastu nebo z lehkých kovových slitin (Obrázek 2).

Výsledkem jsou finanční úspory při výrobním procesu. Při porovnání se svářenými šrouby se u lisovaných šroubů významně snižuje počet výrobních operací a zároveň je tedy zkrácen i výrobní čas. Dřík trojúhelníkového tvaru a podélné vroubkování poskytuje vysokou odolnost proti uvolnění spony permanentního spoje, jako např. u posouvací lišty u sedadel (Obrázek 3). Obvodové blokovací rýhy na dříku poskytují vysokou odolnost v tahu.

Při použití technologie lisování nedochází k teplotním stresům, jako tomu je u technologie sváření. Sníží se tak požadavky na kontrolu svárů a to samozřejmě přináší další finanční úspory (asi 50 procent). Zároveň je snížen hluk a emise při výrobním procesu. Navíc je podíl výrobních ´zmetků´ při výrobě výrazně nižší a to díky čistější a šetrnější výrobě.

Nabyté zkušenosti při používání ATP(R) TriPress šroubů indikují veliký potenciál ve finančních úsporách oproti používání standarních svářených šroubů (až 80 procent). Kvalita spoje je lepší a při výrobním procesu lze snadno a efektivně používat různé typy materiálů. Všechny tyto vlastnosti a výhody jsou důležitým argumentem pro specialisty ve společnosti Hetal-Werke.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP