www.modernitovarna.com
ARNOLD UMFORMTECHNIK

Šrouby Alufast(R) pro lehké konstrukce

Šrouby Alufast(R) společnosti Arnold Umformtechnik vyrobené z hliníkové slitiny jsou speciálně vyrobené pro spojování dílů z hořčíkových slitin a nachází uplatnění při vyztužování, upevňování, v nosných kosntrukcích, apod. Tyto šrouby také výrazně zvyšují bezpečnost spojů při vystavování materiálů dlouhodobým teplotním stresům. Navíc, šrouby Alufast(R) z hliníkové slitiny mají jen jednu třetinu váhy šroubů vyrobených z oceli. Toto srovnání se projeví až při velkých objemech, a lze tak ročně ušteřit tuny oceli.

Šrouby Alufast(R) pro lehké konstrukce
U hliníkové slitiny typu 6056 použité při výrobě šroubů Alufast(R) se prokázala zvýšená trvanlivost spojů hořčíkových dílů. Řada produktů Alufast(R) má vynikající charakteristiku tepelné roztažnosti, odolnosti proti korozi a recyklovatelnosti. Produkty Alufast(R) splňují přísné požadávky kladené na upínací sílu, tepelnou stabilitu, redukci váhy jsou zvláště vhodné pro spojování hořčíkových dílů vystavených tepelnému stresu a korozi. Volba hlinikové slitiny typu 6056 a vhodné tepelné zacházení zajistí to, že šrouby spolehlivě splní požadované silové namáhání a napínací charakteristiky. Na rozdíl od šroubů vyrobených z oceli, při spojování hořčíkových dílů nemusí být hlavy šroubů předimenzované a zcela postačí standardní velikosti šroubů Alufast(R).

Šrouby Alufast(R) mají také vynikající korozní charakteristiky při kontaktu s hořčíkem. Relativně malý rozdíl v elektromotorické síle výrazně redukuje korozi při porovnání s ocelovými šrouby. Mechanické vlastnosti šroubů Alufast(R) jsou stabilní i při dlouhodobém tepelném stresu a kolísání teploty do 150°C. Šrouby jsou odolné i při krátkodobém působení teploty do 180°C. Šrouby Alufast(R) mohou být využity i jako neopracované v kombinaci s běžně použivanými odlitky z hlinikových slitin, např. Az91 HP. Není potřeba žádného dodatečného opracování povrchu. Odolnost spojů proti korozi je stabilní v průběhu celého životního cyklu daného dílu.

U spojů hořčíkových dílů mohou nastat tzv. relaxační procesy, které vedou k uvolňování spojů díky nadměrnému tepelnému stresu a korozi. V aplikacích s motory a převodovkami se běžně dosahuje teplot v rozmezí -30 až 150°C a tedy teplotních rozdílů až 180°C, což může vést právě k uvolňování spojů. Při použití ocelových šroubů se objevuje tepelný stres z důvodu tepelné roztažnosti a to může vést k relaxačním procesům nebo narušování spojů. Tyto relaxační efekty v hořčíku vedou přímo k redukci upínací síly při vyšších pracovních teplotách. Při stejném teplotním koeficientu použitého materiálu z hořčíku a při stejném kolísání teploty mají šrouby Alufast(R) mnohem menší úbytek upínací síly než šrouby vyrobené z oceli.

Šrouby Alufast(R) z hliníkové slitiny mají jednu třetinu váhy šroubů vyrobených z oceli. Úspora váhy při aplikacích s převodovkami, kde je až 20 šroubů, se pohybuje okolo 340 gramů. Váhu můžeme ještě snížit zredukováním délky šroubu Alufast(R) a to bez jakéhokoli vlivu na kvalitu.

Obrázky:
ALUFAST 1: Šrouby Alufast(R)
ALUFAST 2: Šrouby Alufast (vlevo) redukují korozi v porovnání s ocelovými šrouby (napravo)

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP