www.modernitovarna.com
Beijer Electronics Products AB

Alfa Laval zvýšila svůj konkurenční náskok pomocí platformy iX

Nová platforma iX společnosti Beijer Electronics pomáhá Peterovi Blombergovi a jeho týmu vytvořit takové grafické rozhraní, pomocí kterého lze ovládat sofistikovaná zařízení (dekantační centrifugu, separátory, apod.) společnosti Alfa Laval velice snadno a intuitivně, jak to je např. u dnešních mobilních telefonů.

Alfa Laval zvýšila svůj konkurenční náskok pomocí platformy iX
Vysoká kvalita zařízení společnosti Alfa Laval sídlící v Dásnkém Søborgu je jedním z důvodů, proč jsou tato zařízení s úspěchem prodávány po celém světě.
Peter Blomberg pracuje ve společnosti Alfa Laval jako Automation Manager již třetím rokem. Vysvětluje, že si společnost velice cení spolehlivosti a cenové výhodnosti svých zařízení, které mají dlouhou životnost. Další požadavek je kladen na jednoduchost ovládání :
'Cílem je vyrábět takové stroje, které jsou stejně intuitivní jako dnešní počítače a mobilní telefóny.'
Jednou s aplikací je např. instalace dekantační centrifugy u zákazníka v Austrálii, kde je zařízení nastaveno a ovládáno z 15 palcového dotykového panelového počítače společnosti Beijer Electronics. A protože zařízení musí pracovat v prašném prostředí, panel je opatřen krytím IP67.
Jednoduchost ovládání
Společnost Alfa Laval klade důraz na jednoduchost ovládání. To má za následek větší konkurenceschopnost a kvalitu. Nutno zmínit také nejnovější tabulkově orientované grafické rozhraní 2Touch, na kterém se podíleli i vývojáři ze společnosti Beijer Electronics.
'Idea je taková, že všechny informace by měly být dostupné, kdykoli je třeba.'
Operátor panelu může otvírat nabídky, nastavovat parametry, číst alarmy, apod. po stisknutí příslušného tlačítka. Žlutě zbarvené názvy označují různé volby.
Veškerá symbolika tlačítek je stejná jako na vašem DVD přhrávači v obývacím pokoji. Ke zobrazení elektronického manuálu zařízení je zapotřebí jen málo kliků na dotykovou obrazovku, lze také spustit instruktážní video. Alfa Laval se bez pochyby inspiroval spotřebně orientovanými produkty a v současnosti vede v jednoduchosti ovládání. Peter Blomberg si je jistý snahou vytvořit intuitivní a snadné ovládání daného zařízení.
'Řešení HMI s různě barevnými tlačítky a kódovanými textovými zprávámi na velkých obrazovkách je minulostí.'
Řešení spočívá v jednoduchosti a proto je Peter Blomberg připraven na jakékoli výzvy. Spuštění platformy iX společnosti Beijer Electronics předcházelo rozhodnutí vytvořit v oblasti průmyslové automatizace platformu novou.
'Na začátku vývoje, jsme nezískali jen unikátní a nové znalosti, ale také významný náskok před konkurencí.'
Více než padesát modelů nové generace dekantčních centrifug s novým uživatelským rozhraním bylo již dodáno zákazníkům po celém světě. Dekantační centrifugy nejsou jediná zařízení vybavená grafickým rozhraním 2Touch:
'Další typy strojů ve třech různých oblastech (tepelné lisy, separátory a stroje pro manipulaci s kapalinami) budou upgradovány na novou platformu.'
Vyhodnocení více než tuctu různých HMI konceptů
Ačkoli bylo několik problémů, které se museli překonat, Peter Blomberg nelituje, že společnost Alfa Laval přišla s platformou iX tak brzy. Rozhodnutí bylo důkladně promyšleno. Projekt začal s devítiměsíčním intenzivním vyhodnocování více než tuctu různých HMI konceptů.
'Žádný jiný dodavatel nemůže poskytnout stejné funkce a grafické možnosti daného prostředí a ještě k tomu v otevřené architektuře.'
Společnost Alfa Laval má zákazníky a zaměstnance po celém světě. Další důležitou věcí při výběru dodavatele nové platformy byl fakt, že společnost Beijer Electronics je globálně aktivní společností se silným zaměřením na nové technologie.

Přizpůsobení se požadavkům na grafický koncept společnosti Alfa Laval
Vývojový nástroj iX Developer je dobře strukturovaná utilita pro konfiguraci a vytváření dokumentace. Nejsou zapotřebí hlubší zkušenosti a znalosti v oblasti HMI pro vytvoření základní aplikace v prostředí Windows – někdy to nezabere ani pár minut.
Hotové projekty lze využít v budoucnu pro další projekty. Navíc, společnost Beijer Electronics nabízí široké spektrum předpřipravených a otestovaných ikon a modulů. Ostatní společnosti, na rozdíl od Alfa Laval, kteří si nechtějí vytvářet své vlastní ikony, mohou využít komplexní knihovnu komponent.

'Hodně jsme zapracovali na přizpůsobení rozhraní našemu grafickému konceptu', říká Peter Blomberg, 'kde bych vyzdvihnul vektorovou grafiku a možnost vytvořit ostré a jasné obrázky při jakémkoli zvětšení.

Kromě otevřenosti a grafiky, lze také hovořit o flexibilitě platformy iX. Peter Blomberg poznamenal, že HMI řešení pracuje s velkou částí řidících systémů. U konkurenčních platforem se lze setkat s nekompatibilitou mezi HMI rohraním a řídícím systémem PLC.
'Ačkoli v současné době používáme řadiče od společnosti B & R, je pro nás důležitá i flexibilita. Naši zákazníci mohou mít požadavek na jiný řídící systém nebo průmyslový počítač'.

Jelikož platforma podporuje OPC, lze použít jakýkoli komunikační protokol. To je velice důležité v případech, kde jsou produkty společnosti Alfa Laval integrovány na stejné přenosové médium se zařízeními od jiných dodavatelů. Volbu a změnu protokolu lze vlastně provést v reálnem čase.
Technologicý posun a jeho výhody
Dotykové obrazovky dekantačních centrifug velice usnadňují práci pracovníkům a to díky komplexnímu pohledu na celý proces. Technologický posun je pro techniky společnosti Alfa Laval také velkou výhodou:
'Koncoví zákazníci jsou spokojeni ve chvíli, kdy jednoduše dokončíme instalaci a provedeme údržbu stroje', říká Peter Blomberg a poznamenává, že čas jsou peníze.
Dnes mohou inženýři společnosti Alfa Laval nastavovat všechny funkce a získávat všechny informace skrze operátorský panel. Velice snadno lze připojit servisní notebook k operátorskému panelu a provést údržbu. Update stroje lze jednoduše provést vložením flash paměti do USB konektoru. Dalším plusem je možnost vzdálené správy stroje pomocí modemu.
'Z hlediska esteticky příjemného HMI řešení, které tu dnes máme a bude tu i několik let, jsme splnili náš cíl', říká Peter Blomberg.
Operátorské panely s rozhraním 2Touch dělají i jiné stroje od společnosti Alfa Laval velice snadno použitelnými. Separátory, dekantační centrifugy, a další produkty pro chlazení, ohřev a manipulaci s kapalinami patří mezi bestselery společnosti Alfa Laval.
Stálý vývoj
Dekantační centrifugy obsahují rotujicí spirální pás, který odděluje pevnou látku od kapalné. Princip funkce je stejný jako u sto let starého klasického Gustafova de Laval separátoru, díky kterému vlastně došlo k založení společnosti. Společnost Alfa Laval má za sebou mnoho let vývoje v celosvětovém měřítku a zaměstnává na 11 500 zaměstnánců. Má dvacet produkčních jednotek a obrat okolo 26 miliard švédských korun.
Dekantační centrifugy jsou navrženy tak, aby splňovaly požadavky v různých prostředích (desig, váha, atd.). Rozdíl mezi dekantačními centrifugami a separátory je v oddělování různých velikostí částic. Oblast použití je od odbahňování v čističkách odpadních vod, až po výrobu potravinářského oleje.

Obrázky pořízeny v Alfa Laval ©

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Related Articles

Beijer Electronics Products AB
Komplexní a zároveň kompaktní HMI

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP