www.modernitovarna.com
ARNOLD UMFORMTECHNIK

Samosvorné a ATP šrouby

Společnost Arnold nabízí dvě novinky pro spolehlivou a ekonomickou montáž pro stále se rozvíjejících materiály – plasty. Samořené šrouby jsou určené pro rozebíratelné spoje plastových materiálů, zatímco Arnorld Tripress (ATP) jsou použitelné pro pevné spoje z lehkých kovů či plastů.

Samosvorné a ATP šrouby
Samosvorné šrouby pro rozebíratelné spoje
Spoje tohoto typu jsou obvykle vytvořeny za pomocí svorníku se závitem. Což vyžaduje podstatné zvýšení doby montáže. Ekonomičtější volba splňující požadavky na tyto spoje se rýsuje v samosvorných šroubech pro spojování plastů. Způsob montáže minimaĺizuje její celkové náklady. Díky asymetrickým bokům profilu závitu dávají samosvorné šrouby celému spoji vysokou provozní spolehlivost. Nesouměrná geometrie závitu šroubu optimalizuje materiální tok spojovaného materiálu na tvaru závitu v plastu a zvyšuje odpor proti vytrhnutí ve srovnání s tradičnými souměrnými boky profilu závitu. Šrouby poskytují vysokou spolehlivost montážního procesu díky velké diferenci mezi skrutnou utahovací silou a silou vynaloženou na rozebrání spoje, společně s vysokou dynamickou nostností v průřezu šroubu.

Jak Arnold Umformtechnik nedávno použití těchto šroubů demonstroval u výrobce praček, lze konstatovat, že se nejedná o pouhou teorii, ale praxi podloženou konkrétními výsledky. Zákazníkovy požadavky představovaly smontování bubnu pračky ze dvou dílů splňující následující parametry:
-Zbytková upínací síla šroubu musí zůstat po celou dobu životnosti pračky neměnná, aby nedocházelo k prosákavosti vody z bubnu
-Snášet teplotu okolí v rozmezí -10° to +65° C
-Extrémně krátká doba montáže (méně než 1 sekunda na jeden šroubový spoj)
-Odolný vůči vibracím

Arnorld Tripress pro nerozebiratelné spoje
Pevné spoje jsou realizovány nejčastěji svařováním, lepením, nýtováním nebo stlačením. Ačkoli tyto metody zabezpečí skutečnost, že části se neoddělí, často takto realizované spoje bývají finančně velmi náročné. Na základě tohoto faktu společnost Arnold vyvinula spojky Arnold Tripress (ATP), které můžou být použity jak na rozebíratelných spojích, tak pevných či dokonce kombinací obou. Ne jako klasické, které mají kruhový průřez, jsou tyto konstrukcí trojúhelníkového příčného průřezu. Když je nýt vtlačen do kulatého předvrtaného otvoru ve spojovaném materiálu, otvor se znetvoří a "přijme" trojúhelníkový tvar nýtu. Výsledný tvar pak vhodně minimalizuje potřebnou sílu na vytvoření spoje. Takto zhotovený spoj vyžaduje větší kroutivou a tahovou sílu pro jeho porušení, než klasický způsob. ATP spojky mohou být použity pro lehké kovy a plasty.

Tyto spony jsou samozřejmě vhodné pro širokou různorodost aplikací, ale jejich výhody lze především spatřovat na zajištění elektrických terminálů u motorových vozidel. Klasické šrouby, u kterých se doposud musel vyvíjet větší kroutící moment k jejím ukotvením, jsou úspěšně nahrazovány ATP spojkami.

Značných úspor v nákladech spojených s následným opracováním se dosahuje použitím ATP spojek. Vhodná spojka je stlačená do spoje až po její hlavu a není nutné ji tedy následně jakkoliv upravovat. Druhá strany spoje je zabezpečena dostatečným dotažením

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP