www.modernitovarna.com
Faiveley

Faiveley Transport renovuje rumunské vlaky společnosti CFR Görlitz

Görlitz, nyní součástí skupiny Bombardier, byl v roce 1950 průkopníkem ve stavbě patrových „double-deck“ vlaků. Mnoho z těchto vlaků je stále ještě ve východní Evropě provozováno. Totéž platí i pro Rumunsko, kde státní provozovatel CRF se rozhod k ambicióznímu programu renovace. V tomto projektu francouzská společnost Faiveley Transport instalovala systémy HVAC a CCTV pro zvýšení komfortu a pohodlí cestování a nahradila stávající brzdící soustavu za jinou a díky toho se docílilo zvýšení operační rychlosti z 15 % na 20 %. Referencí tohoto projektu, čítající 140 vozidel, prokazuje společnost Faiveley Transport schopnost se takto rozsáhlé renovace zhostit. Jedná se o celou řadu strojírenských úkonů a následných příležitostí pro další účastníky projektu tohoto typu.

Faiveley Transport renovuje rumunské vlaky společnosti CFR Görlitz
Brzdicí systém byl bezesporu nejzásadnějším místem renovace. Proto se Faiveley Transport rozhodl podvozek dopravit do svého Švédského výzkumného a vývojového centra. To umožnilo navrhnout a následně testovat dvě možná řešení. Jednalo se o velmi kompaktní řešení DFB firmy Faiveley s větším objemem brzdné kapaliny a umístěním do shodného prostoru. „Hlavní technický problém spočíval v modifikaci přípojného systému“ vysvětluje Luigi Colmano z Faiveley Transport. Regulační elektronický systém taktéž nahradil stávající systém.

„Aplikované řešení disponuje vyšším výkonem, větší spolehlivostí a snadnější údržbou a taktéž méně hmotnostně zatěžuje celý podvozek. Úspora činí jednu tunu na vozidle“ uzavírá Luigi Colmano.
Homologační zkouška je právě realizována a umožní operační rychlost 140 km/h, navýšení o 20 km/h.

Rumunské železnice (CFR) a Remar SA disponují HVAC systémovým přístupem, který je celkem tradiční v průmyslu, ale již relativně neobvyklý v železničním sektoru: a to vše zásluhou navrhnutého řešení firmy Faiveley. Záměrem celého projektu bylo přenést plnou míru zodpovědnosti renovace na dodavatele. Z důvodu nižších investičních nákladů měla CRF zájem použít již osvědčený standardní systému. Potřeba dodržet velmi krátké dodací termíny byla dalším důvodem k volbě standardního řešení.

Rozhodnutí bylo přijmout takové řešení, které je již aplikováno na francouzských patrových vlacích typu „double-deck“. Avšak došlo k určitým modifikacím. Především požadavek snášet rozdílné klimatické podmínky, umístit dvě jednotky do vozu namísto jedné – ve Francii používané. Jednotky HVAC jsou instalovány ve střeše. Dále se pak jednalo o určité změny v souladu s provozními podmínkami v Rumunsku, jako například dodatečné bezpečnostní zařízení na systému elektrického vytápění.

François Perez z lipské pobočky Faiveley Transport představuje: „Rumunské železnice měly celkem starou flotilu, ale jejich přístup je moderní. Náš partner Remar SA, CRF má excelentní schopnosti v obor železnice. Rozebrání a následné smontování vlaků bylo uskutečněné zvláště dobře.“

Omer Madra, manažer společnosti MADRA Trade a komerční partner Faiveley v Rumunsku, k tomu dodává: „Faiveley se dostalo pozitivního přijetí, které není samo sebou. Řídicí manažéry a inženýři společnosti Faiveley znají místní trh velmi dobře za dlouhou dobu svého působení zde“

„V této chvíli máme s Remar SA ty nejlepší zkušenosti, které nám umožňují navrhnout obdobná řešení pro další provozující patrové vlaky, jako zde Görlitzu. Máme tím namysli jak Polsko, tak i Českou republiku, Maďarsko a Bulharsko“ uzavírá Omer Madra.

Záhlaví: Podvozek před a po renovaci: struktura je jednoduchá, zatímco brzdová soustava je nejen efektivnější, ale také více spolehlivější a snadněji udržovaná.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP