www.modernitovarna.com
British Steel

Více než 50 modulárních nástupišť v provozu po celé Evropě

Po realizaci projektů ve West Coast, South Wales a Thames link, s instalacemi v anglickém Mill Hill a Backfriars, Corus Rail právě dokončila instalaci prvního systému modulárních nástupišť ve Francii na pařížském předměstí Mitry Claye. S více než 50 modulárními nástupišti, která jsou v provozu po celé Evropě, Corus zaujal vedoucí postavení v tomto odvětví. Hlavní výhodou systému Corus je jeho konstrukce umožňující provést většinu instalací (včetně konstrukce základů) za bezpečnostními zábranami a mimo provozovanou železniční trať. To znamená, že po dobu provádění většiny prací se nemusí provádět uzávěra tratě, což přináší evidentní úspory nákladů, protože nejsou žádné výluky vlakových spojů.

Více než 50 modulárních nástupišť v provozu po celé Evropě
Modulární nástupiště lze využít v širokém spektru aplikací: rozšíření délky nástupišť pro delší vlaky, zvětšení výšky nástupišť (pro umožnění nástupu hendikepovaných osob nebo osob vyššího věku) u stávajících nástupišť, vybudování nových, snadno odstranitelných a přizpůsobitelných nástupišť a další. Tam, kde stavitelé obyčejně používají beton, vytvořil vývojový tým Corusu naprosto nový koncept nástupišť, která mají kompletně modulární koncept využívající duté pravoúhlé ocelové profily. Cílem je poskytnout cenově efektivní nástupiště pro cestující umožňující rychlé postavení a konstrukci. Navíc, modulární systémy Corus lze přizpůsobit pro jakékoliv typy povrchů a povrchových úprav.

V případě francouzského Mitry Claye bylo nástupiště původně postavené tak, aby vyhovovalo stávající poloze kolejového svršku. Ale trať se bude v průběhu dvou až tří let překládat a nástupiště se musí upravit tak, aby se vyhovovalo nově vytýčené trase. Poslední instalace ve Velké Británii byly součástí projektu Thameslink. Cílem bylo prodloužení stávajících nástupišť tak, aby u nich mohly zastavovat delší vlaky. V severolondýském předměstí Mill Hill jsou čtyři nástupiště, které byly rozšířené o zhruba 50 až 60 m. Rovněž bylo dokončené rozšíření dočasného nástupiště přes most Blackfriars o 50 m (projekt Thameslink) jako součást rekonstrukce nádraží Backfriars Station.

Snížení celkových pořizovacích nákladů
Použití odlehčených komponentů minimalizuje nároky na základy a eliminuje potřebu nákladných a časově náročných zemních prací. Dalšími výhodami je, že se nevyžaduje použití specifických konstrukčních materiálů, během výstavby nedochází k přerušení provozu a životnost konstrukce je 75 let. Po celou tuto dobu lze modulární systém Corus upravovat a rovněž přemisťovat.

Pouze několik málo týdnů pro uvedení do provozu
Systém modulárních nástupišť umožňuje navržení a instalaci kompletního řešení během několika málo týdnů. Corus vyvinul specifický software pro rychlé a přizpůsobené návrhy, počínaje od standardních modulů, až po jakoukoliv šířku, délku nebo zakřivení (konvexní, konkávní nebo protisměrné). Parametry konstrukční odolnosti, tvaru a váhy se vypočítávají automaticky. Díky nízké hmotnosti jednotlivých komponentů lze instalaci provést dokonce i manuálně. Pro zdvižení každého z komponentů se vyžaduje jeden, maximálně dva lidé. Při výstavbě lze použít modulární panely s hotovým povrchem nebo panely s povrchovou úpravou na přání tak, aby prodloužené části esteticky ladily s již existujícími objekty.

Nástupiště, které je možné přemísťovat a upravovat
Modulární konstrukce a lehká váha nástupiště umožňuje jeho případnou demontáž a postavení na jiném místě. Výšku nástupiště lze snadno upravit pomocí nastavitelných podstavců. To umožňuje přímé usazení na podklad s různými výškami v rámci určitých tolerancí.

Minimální přerušení provozu
Samonosná konstrukce umožňuje instalaci nástupiště v zelených zóně, aniž by bylo nutné uzavírat trať. V této chráněné oblasti mohou pracovníci provádět montáž i za plného provozu vlaků. Uzávěry se vyžadují pouze pro vyrovnání nástupiště a položení konečné povrchové úpravy.
 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP