www.modernitovarna.com
INTERROLL

Danone Waters optimalizuje manipulaci na nákladních rampách ve svém závodě EVIAN®

Společnost Danone Waters se rozhodla zvýšit bezpečnost a plynulost manipulace s paletami na nákladních rampách – předtím, než jsou palety naloženy do vagónů – pomocí gravitačních dopravníků určených pro vysoká zatížení od firmy Interroll.

Danone Waters optimalizuje manipulaci na nákladních rampách ve svém závodě EVIAN®
V oblasti Amphion-les-Bains na území samosprávné obce Publier ve francouzském departementu Horní Savojsko je největší stáčírna minerálních vod na světě. Tento závod historicky náležející firmě Danone se rozkládá na ploše 130 000 m2. Na konci stáčecí linky je největší soukromé nádraží ve Francii, které zabezpečuje rozvoz 65 % produkce závodu. Zbytek se nakládá do kamiónů řadících se před závodem. Každý den je odesláno sedm miliónů lahví minerálky, což odpovídá 7 000 paletám. Udržovat toto vše v chodu vyžaduje velmi dobře organizovanou a spolehlivou logistiku. Netolerují se žádné chyby, které by tento kontinuální proud přerušily.

Jednoduché řešení složitého problému
Na konci stáčecí linky převezmou palety o hmotnosti až 1 200 kg autonomně řízené vozíky (AGV) a převezou je na železniční nákladní rampu. Tyto ultramoderní AGV uvezou najednou dvě palety. A zde je úkol pro techniku od firmy Interroll. S přesností téměř na milimetry umístí AGV palety s lahvemi minerálky na gravitační dopravník vhodný pro vysoké zatížení. Šestnáct drah, na něž se vejde až 27 palet, si s úlohou snadno poradí. Gravitační dopravníky dopraví palety k vysokozdvižným vozíkům, které je po čtveřicích nakládají do přistavených vagónů. Navzdory zdánlivé jednoduchosti vyžadovalo toto řešení od firmy Interroll pokročilou techniku a rozsáhlé znalosti. Zaprvé, pro zajištění bezpečnosti instalace, obsluhy a zboží je dopravník vybaven magnetickými regulátory rychlosti MSC 80 od firmy Interroll, které zaručují konstantní rychlost pohybu palet 0,3 m/s. A na konci linky je pro zvýšení bezpečnosti a komfortu obsluhy mechanické separační zařízení, které umožňuje odebrat najednou čtyři palety a usnadňuje tak efektivní nakládání.

Flexibilní, cenově úsporné a zelené řešení

Příprava tohoto projektu zabrala plnou kapacitu zkušební zóny firmy Interroll v La Roche-sur-Yon. EVIAN® totiž používá pro distribuci svých výrobků po celém světě dvanáct různých typů palet. Zařízení od firmy Interroll tedy muselo projít sérií technických testů (např. pro vyzkoušení rychlosti nosných válečků, počtu potřebných brzdicích válečků a polohy separátorů); znalosti a zkušenosti společnosti Interroll jí umožnily spolupracovat s výrobci palet na optimalizaci konstrukce, která zajišťuje, aby byly palety dopravovány po gravitačním dopravníku od firmy Interroll tím optimálním způsobem.
Skutečnost, že konstrukce dopravníku využívá gravitaci, znamená, že není třeba pohon. Vzhledem k tomu, že na dopravníku je jen málo dílů, které podléhají opotřebení, vyžaduje celé zařízení jen minimální údržbu. Provozní náklady jsou tedy pro EVIAN® v podstatě nulové. Gravitační dopravníky Interroll také nejsou zdrojem žádných emisí kysličníku uhličitého, což je důležité pro závod, který se v roce 2017 stal prvním uhlíkově neutrálním závodem v koncernu Danone.

Všechno je v pohybu – zcela hladce a přirozeně
Po jednom roce provozu a po několika seřízeních již je řešení od firmy Interroll otestováno přepravením přibližně 520 000 palet. Danone Waters a Evian zvláště oceňují jednoduchost a flexibilitu řešení Interroll v technicky velice náročném prostředí a v těžkých průmyslových pracovních podmínkách. Gravitační dopravník palet – který se na pohled možná zdá zastaralý – je pro EVIAN® jednoznačně cenově výhodným a dlouhodobým řešením vhodným pro budoucí vývoj!

Danone Waters optimalizuje manipulaci na nákladních rampách ve svém závodě EVIAN<sup>®</sup>
Foto 1: Titulek: Umístění palety pomocí AGV
Danone Waters optimalizuje manipulaci na nákladních rampách ve svém závodě EVIAN<sup>®</sup>

Foto 2: Titulek: gravitační dopravník Interroll pro vysoké zatížení

Globální kontakt:

Martin Regnet
Interroll (Schweiz) AG
Global PR Manager
Via Gorelle 3 │ 6592 Sant'Antonino | Switzerland
+41 91 850 25 21
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP