www.modernitovarna.com
Steute

Kompaktní a extrémně robustní

Pro práci pod nulou: nové koncové spínače Ex pro teploty až 60 °C.

Kompaktní a extrémně robustní
Vypadají jako „úplně normální“ kompaktní koncové spínače se standardními rozměry podle ČSN EN 50047. Ovšem detaily konstrukce lehkých a robustních spínačů Ex 97 s plastovým krytem, které dodává divize „Extreme“ firmy steute, je činí unikátními.
Spínače jsou testovány a certifikovány podle ATEX a IECEx pro použití v zónách Ex 1 a 2 s nebezpečím výbuchu plynů a par, stejně jako v zónách Ex 21 a 22 s nebezpečím výbuchu prachu. Mohou být také používány do teploty až 60 °C, což je velmi náročné zajistit, zvláště s ohledem na konstrukci těsnění a krytu. Například i za těchto nízkých teplot je garantováno krytí IP66, a to dokonce i během zkoušky rázem s energií 7 J.
Robustní kryt je proto vyroben z vysoce kvalitního plastu vyztuženého skleněnými vlákny, která mají částečně textilní strukturu. Kryt je navíc kompletně chráněn povrchovou vrstvou pryže, která zaručuje zachování těsnosti i při mechanickém nárazu. Pro utěsnění pístků použili konstruktéři firmy steute zdvojené těsnění zahrnující externí těsnicí manžetu vhodnou pro nízké teploty a vnitřní těsnicí kroužek z teflonu.
Výrobce těsnicích materiálů uvádí, že je lze používat do teploty 95 °C, a maziva jsou použitelná do 75 °C. Je zde tedy dostatečná „bezpečnostní rezerva“, aby tyto materiály mohly být použity pro spínače Ex 97 s certifikací do 60 °C. Pro uživatele např. z oboru těžby ropy a zemního plynu z podmořských ložisek to znamená, že nové koncové spínače budou spolehlivě pracovat i v opravdu extrémních podmínkách.
Vzhledem k široké nabídce aktuátorů (pístky, ramínka s kladičkami, otočná ramínka, tlačítka) a malým rozměrům jsou spínače řady Ex, dostupné ve verzi s rychlým i opožděným sepnutím, velmi univerzální a mohou být snadno integrovány do jakéhokoliv existujícího zařízení. Plastový kryt odstraňuje nutnost uzemnění nebo vyrovnání potenciálů.
Tyto spínače jsou vzhledem ke svým unikátním vlastnostem – a zvláště pro enormní rozsah pracovních teplot – vhodné pro monitorování polohy klapek, ventilů, krytů a jiných pohyblivých komponent, např. při těžbě ropy a zemního plynu (na souši i na moři), na lodích a v přístavech. Jiné oblasti použití jsou manipulační zařízení na ropných plošinách nebo zařízení pro sledování koncových poloh ramen jeřábů. Další možností použití jsou bezpečnostní úlohy, např. monitorování polohy servisních krytů a klapek nebo únikových dveří.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP