www.modernitovarna.com
HAIMER

HAIMER portfolio nyní s WinTool a systémem Toolbase

Skupina Haimer se stává 25% akcionářem ve společnosti WinTool AG a uzavírá strategické partnerství s TCM Group, které uděluje HAIMER globální distribuční práva k produktům WinTool a Toolbase.


Před rozhodnutím o tomto podílu ve společnosti byly WinTool a Toolbase implementovány do vlastních výrobních procesů společnosti a testovány v nepřetržitém provozu, což prokázalo jejich hodnotu v krátkém čase. V budoucnosti bude TCM spoléhat na HAIMER jako strategického dodavatele v oblasti držáků nástrojů, tepelného upínání, vyvažování a přednastavení strojů v oboru správy nástrojů.

Správa nástrojů se stává stále důležitější pro společnosti s výrobním programem. HAIMER, globální hráč a lídr trhu v oblasti nástrojových držáků a přednastavování, proto již několik let nabízí inovativní řešení pro seřizovny, ve kterých stroje HAIMER pro tepelné upínání, vyvažování a přednastavení zajišťují vysokou efektivitu.

Na veletrhu EMO 2023 učinil HAIMER důležitý krok kupředu a od té doby nabízí svůj úspěšný hardware pro obráběcí stroje spolu s výkonným software WinTool, nezávislým systémem správy nástrojů, a Toolbase, inteligentním systémem pro vydávání nástrojů, měřidel, pomůcek a dalších. Za účelem realizace tohoto kroku HAIMER uzavřel partnerství s TCM Group, do kterého patří společnosti WinTool AG a Achterberg GmbH, které mají vynikající pověst jako vývojáři a výrobci řešení WinTool a Toolbase již po mnoho let. Partnerství bylo nyní strategicky stvrzeno a dlouhodobě posíleno 25% podílem ve společnosti WinTool AG a konsolidováno dalšími globálními distribučními smlouvami. To umožňuje HAIMERu nabízet a distribuovat obě produktové řady svým partnerům a zákazníkům po celém světě.

Markus Temmel, jednatel společnosti TCM, je nadšený z nového partnera a hlavního investora ve společnosti WinTool AG a globální spolupráce s HAIMER: "V roce 2023 jsme spolu velmi intenzivně spolupracovali a za velmi krátkou dobu jsme dosáhli významného úspěchu. Produktové portfolio HAIMERu a skupiny TCM se navzájem dokonale doplňují a naše společné pochopení potřeb našich zákazníků povede k ještě výkonnějším celkovým řešením. Oba partneři zastupují praktická, vysoce kvalitní řešení, která jsou zaměřena na dlouhodobý prospěch zákazníka. Navíc jsme přesvědčeni, že sortiment produktů HAIMERu obohatí naši nabídku služeb v oblasti správy nástrojů a posílí naší pozici na trhu a naší ambici být lídrem na trhu se službami správy nástrojů. Všichni zákazníci správy nástrojů TCM po celém světě budou z toho v budoucnu těžit. Těšíme se na posílení tohoto strategického partnerství a vítáme HAIMER jako akcionáře ve společnosti WinTool."

Nabídka pro digitální správu nástrojů
Andreas Haimer, prezident skupiny HAIMER, vysvětluje: "Strategické partnerství s TCM a investice do společnosti WinTool se perfektně hodí k naší strategii: Chceme nabídnout našim zákazníkům po celém světě jednotný systémový koncept s ohledem na digitalizaci a automatizaci správy nástrojů. To vyžaduje snadno implementovatelné produkty a intuitivní softwarová řešení, která uživatelům umožní zvýšit produktivitu na pracovišti. S našimi novými produkty WinTool a Toolbase jsme schopni nabídnout našim zákazníkům nejkomplexnější řešení na trhu. Během rekordní doby čtyř měsíců jsme tyto systémy zavedli ve vlastní výrobní hale s více než 200 CNC stroji. Naše vlastní pozitivní zkušenosti a skvělá zpětná vazba od zákazníků na veletrhu EMO 2023, spolu se důvěrnou spoluprací s týmem TCM, nás povzbudily k dalšímu kroku s WinTool a TCM."

Softwarové řešení implementováno ve vlastní výrobě
Jak je již zvykem, HAIMER nejprve testuje nové produkty, které uvádí na trh, ve svých vlastních výrobních zařízeních. "Jsme sami výrobní společností, vyrábíme až 4 000 nástrojových držáků denně v naší centrále v Igenhausenu a v sousední továrně Motzenhofen. Také vyrábíme naše 3D senzory, stroje pro tepelné upínání, vyvažování a přednastavování. Jsme proto velmi zaměřeni na neustálé optimalizování naší vlastní správy nástrojů," vysvětluje Andreas Haimer.

HAIMERu se podařilo velmi rychle zavést software WinTool včetně systému pro vydávání nástrojů Toolbase s plně integrovanou konektivitou k zařízením HAIMER. "Jednoduchá implementace těchto produktů je již důležitým počátečním faktorem," vysvětluje Stefan Echle, vedoucí produktového managementu ve společnosti HAIMER, který působil jako projektový manažer a rozhraní mezi dodavateli, IT, nástrojárnou a výrobou během zavádění. "Během krátké dostupné doby jsme do centrální databáze WinTool vložili všechny naše existující nástroje, náhradní díly a C-položky - a to ne méně než 10 000 položek - jako digitální dvojčata a také digitalizovali HAIMER know-how aplikací pro každou práci. To znamená, že informace je nám vždy k dispozici, bez ohledu na uživatele. Také jsme propojili naše existující velké vertikální výdejní automaty s Toolbase a uvedli do provozu další zamykatelné skříně Toolbase, což nám poskytlo decentralizovanou dodavatelskou síť pro spotřební materiál ve naší výrobě."

Uživatelský výcvik potvrdil, že software má velmi praktickou strukturu. "Na uživatelském rozhraní nejsou žádné neforemné extra vychytávky, soustředí se na podstatné věci," potvrzuje Stefan Echle. "Pracovníci výroby a lidé v nástrojárně nemají žádné problémy s pochopením a používáním těchto nástrojů."

Jaké jsou schopnosti WinTool?
Toto softwarové řešení pro správu nástrojů a dat umožňuje sběr a využití dat o nástrojích, hlavních a provozních vybaveních, stejně jako CNC programů a procesů. Díky své modulární struktuře mohou uživatelé začít s WinTool „pomalu“, říká Stefan Echle, " s tím, že nejprve zadají do systému pouze své řezné nástroje a držáky nástrojů. To je první krok: sbírání a ladění vlastních nástrojových dat." Aby bylo zajištěno, že lze toto provést snadno a efektivně, poskytuje WinTool otevřenou databázi, která umožňuje importovat existující data z jiných softwarových systémů. 2D a 3D data poskytovaná online výrobci lze také snadno importovat.

Tato první akce sama o sobě uživateli poskytuje přehled o tom, které nástroje a sesterské nástroje jsou k dispozici ve výrobě a kde se nacházejí. Ve druhém kroku může uživatel upravit počáteční zásobu a dále optimalizovat své zásoby nástrojů na základě zjištěné spotřeby v průběhu času.

"Doba životnosti nástroje může být také uložena v WinTool, což je klíčové pro maximalizaci využití řezných nástrojů při obrábění," uvádí Stefan Echle, připomínaje další sílu systému: "Sestavování kompletních nástrojů v 3D je mnohem jednodušší ve WinTool než v systému CAM." Pro následný přenos do CAD/CAM nabízí WinTool 25 přímých rozhraní ke všem běžným systémům - ideální pro firmy jako HAIMER, které používají více než jeden CAD/CAM systém. Thimo Rotter, oblastní manažer ve společnosti WinTool, shrnuje: "WinTool je optimálním datovým uzlem pro veškeré informace o nástrojích a díky propojení s CAM, ERP, Toolbase, seřizovacím strojem a dalšími softwarovými systémy, má zákazník k dispozici jednotné a relevantní údaje kdykoliv a kdekoli."

Samozřejmě, WinTool dokáže mnohem více, a HAIMER bude postupně rozšiřovat jeho použití. Software lze použít jako knihovnu pro pracovní materiály, stejně jako pro CNC data, správu procesů a inventáře. Výhoda spočívá v kratších časech programování a nastavování, snížení zásob nástrojů, integrované dokumentace a nakonec vyšší produktivitě.

Rychlé a bezpečné nalezení správného nástroje - díky systému HAIMER Toolbase
Dokonalým doplňkem k systému správy nástrojů je chytrý systém výdeje Toolbase, snadno ovladatelný softwarem podporovaný systém výdeje nástrojů. "Také jsme vybavili naše stávající výdejní skříně softwarem Toolbase," vysvětluje Stefan Echle, "a jsme velmi spokojeni. Výdejní systém nám šetří nákladné procesy, jako je hledání správného nástroje, průběžná kontrola zásob a stanovení požadavků na spotřebu."

Ideální je Toolbase jako logistický modul v kombinaci s WinTool, protože rozhraní je k vyladěno a bylo mnohokrát ověřeno. Nicméně, Toolbase lze také kombinovat s jinými systémy správy nástrojů nebo provozovat manuálně jako vstupní řešení. Stefan Echle upozorňuje, že pro malé a střední podniky je kombinace přednastavení nástrojů HAIMER Microset s výdejní skříní Toolbase výhodným řešením: "Mnoho procesů lze zefektivnit s úspornějším řízením a automatizovaným skladováním."

Software Toolbase umožňuje uživatelský přístup a vyhledávání pomocí čárového kódu, RFID čipu nebo manuálního zadání a umožňuje tak vždy správně vybrat a odebrat nástroje a spotřební materiál bez zdlouhavého hledání. Zisky z hlediska času a spolehlivosti procesu jsou znatelné již první den. Přesná spotřební data také vytvářejí transparentnost a jsou klíčem k efektivnější správě skladu a snížení nákladů na skladování. "Už za prvních několik měsíců jsme dokázali snížit naše zásoby a očekáváme, že investice do systémů WinTool a Toolbase se zaplatí do období šesti až dvanácti měsíců," říká Manfred Mayr, provozní ředitel a zaměstnanec HAIMER již více než 45 let. "Od první minuty mě oslnila jednoduchost uživatelského rozhraní WinTool a Toolbase a intuitivní ovládání softwaru. Operátoři našich více než 120 CNC strojů v závodě Motzenhofen si sami zajišťují svůj spotřební materiál prostřednictvím výstupních systémů. Automatické objednávání nástrojů ze softwaru Toolbase zajišťuje, že máme vždy dostatek nástrojů na skladě a můžeme se plně soustředit na výrobu kolem 4 000 nástrojových držáků nástrojů denně."

Efektivní a digitální správa nástrojů HAIMER
Pro generálního ředitele Andrease Haimera jsou WinTool a Toolbase důležitými prvky v digitalizaci CNC obrábění: "Máme prospěch ve vlastní výrobě a získáváme zkušenosti, které rádi předáváme našim zákazníkům. Jsme přesvědčeni, že správa nástrojů s našimi analogovými a digitálními produkty HAIMER bude nadále nabývat na významu s rostoucí automatizací. Všechny systémy jsou modulární, takže každá firma může vybrat správný vstupní bod pro digitalizaci své vlastní výroby."

Proto mohou být všechny předseřizovací stroje HAIMER Microset doplněny o WinTool jako standard v budoucnosti. Protože pokud jsou k dispozici hlavní údaje v WinTool, může být vytvořen digitální dvojník kompletního nástroje a použit pro simulace během několika minut bez komplikací. Pokud jde o hlavní údaje pro řezné nástroje a držáky nástrojů HAIMER, společnost již vytvořila všechny parametry, soubory STEP a DXF v souladu s DIN 4000 a ISO 13399. Data jsou k dispozici ke stažení na webových stránkách společnosti HAIMER a na platformě Tooltracer.


HAIMER portfolio nyní s WinTool a systémem Toolbase
HAIMER a TCM vstoupili do strategického a dlouhodobého partnerství. Markus Temmel (vpravo), jednatel skupiny TCM, a Andreas Haimer (vlevo), prezident skupiny Haimer, se těší na další prohloubení své spolupráce. HAIMER získal 25% podíl ve společnosti WinTool AG, která patří do skupiny TCM. V budoucnu bude HAIMER distribuovat systémy správy nástrojů WinTool a výdejní systémy nástrojů Toolbase po celém světě. Na oplátku TCM posiluje svou tržní pozici v oblasti správy nástrojů přidáním sortimentu produktů HAIMER.


HAIMER portfolio nyní s WinTool a systémem Toolbase
Thimo Rotter (vlevo), oblastní obchodní manažer ve společnosti WinTool AG, a Stefan Echle (vpravo), vedoucí produktového managementu ve společnosti HAIMER, jsou spokojeni s úspěšným zavedením systému správy nástrojů WinTool v rozsáhlém závodě na obrábění v Motzenhofenu společnosti HAIMER.


HAIMER portfolio nyní s WinTool a systémem Toolbase
"Už jsme za prvních několik měsíců dokázali snížit naše zásoby a očekáváme, že investice do systémů WinTool a Toolbase se zaplatí do období šesti až dvanácti měsíců," říká Manfred Mayr, provozní ředitel výrobního závodu v Motzenhofenu a zaměstnanec HAIMER po více než 45 let.


HAIMER portfolio nyní s WinTool a systémem Toolbase
S novým systémem správy nástrojů WinTool a systémem výdeje nástrojů Toolbase vytváří HAIMER digitální a analogovou konzistenci procesu v nástrojárně. Zákazníci nyní mohou získat všechny klíčové komponenty pro větší efektivitu a produktivitu v nástrojovně od jednoho dodavatele.

www.haimer.com



  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP