Přehled trhu

www.modernitovarna.com
Southco

Southco: Zlepšení bezpečnosti a zabezpečení lékařského vybavení

Zvyšující se mobilita vybavení v lékařském prostředí vyvolává nové obavy, zejména při správě přístupu k drahým nebo nebezpečným přístrojům nebo důvěrným údajům, které jsou v lékařských přístrojích uloženy.

Southco: Zlepšení bezpečnosti a zabezpečení lékařského vybavení

Léčiva, biofarmaceutické přípravky a další drahé nebo nebezpečné lékařské materiály uložené v mobilních vozících a skříňkách musí být v době, kdy se nepoužívají, uzamčeny, aby se zabránilo krádeži nebo neoprávněné manipulaci. Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, Vyhláška č. 98/2012 Sb., o zdravotnické dokumentaci, a další související zákony (o sociální péči, o ochraně veřejného zdraví) a Nařízení GDPR stanovují, že elektronické lékařské záznamy a osobní údaje mohou být přístupné pouze oprávněným uživatelům.

Pandemie covidu-19 navíc zdravotnická zařízení dramaticky zatížila. Musela přizpůsobit svůj provoz zvýšenému náporu pacientů a přijmout přísná opatření, aby zabránila šíření viru.

Znamenalo to také nutnost hledat nové způsoby, jak bezpečně používat, spravovat a zabezpečit mobilní zdravotnické vybavení, jako jsou vozíky s léky a ukládací skříňky. Potřeba bezpečnosti i zabezpečení se vztahuje také na jednotlivé pokoje pacientů, jejichž běžnou součástí jsou mobilní stolky se zásuvkami vedle postelí, které mohou pacienti použít k ukládání cenných osobních věcí, jako jsou mobilní telefony, notebooky, peněženky a osobní doklady.

Elektronická řešení přístupu (EAS – Electronic Access Solutions), která umožňují dálkové ovládání inteligentních elektronických zámků, představují osvědčenou metodu pro fyzické zabezpečení mobilních lékařských vozíků a zařízení. Pomocí elektronických zámků, které je možné ovládat prostřednictvím chytrých telefonů s podporou Bluetooth nebo karet RFID, omezují potřebu fyzického dotyku klávesnic a přístupových panelů a snižují počet povrchů, jichž se musí zdravotnický personál dotýkat.


Southco: Zlepšení bezpečnosti a zabezpečení lékařského vybavení

Zajištění široké škály mobilních zařízení
V moderní lékařské praxi je klíčová efektivita. Nejnovější technika umožňuje, aby lékařské vybavení bylo mobilní, což dovoluje personálu přivézt přístroje, léčiva a další zdravotnické prostředky blíže k pacientům, ať už jsou na urgentním příjmu nebo ve vozidle záchranné služby.

Ošetřovatelské stanice, rentgenové přístroje, sonografy, ventilátory, monitory životních funkcí a další diagnostické přístroje jsou nyní mobilní a bezdrátově propojené do nemocničních informačních systémů. Kromě toho jsou k podávání léků běžně používány mobilní vozíky; zásuvky s léky přitom musí být zajištěny proti neoprávněnému otevření a vozíky jsou také bezdrátově propojeny do sítě, což umožňuje sledování a aktualizaci dávkování léků v reálném čase.

Tato mobilita byla klíčovou výhodou, která nemocnicím a dalším zdravotnickým zařízením umožnila překonfigurovat jejich provoz a rozšířit oddělení urgentního příjmu a JIP tak, aby zvládla enormní zatížení pacienty s covidem-19. S těmito změnami se však zvýšila související rizika:

  • systémy jsou propojeny do sítě a mají přímý přístup k informacím o pacientovi, což vytváří riziko úniku osobních údajů,
  • vozíky na léky, které se neustále pohybují, obsahují léčiva, biofarmaceutické přípravky, léky proti bolesti a jiné drahé nebo nebezpečné zdravotnické materiály, které musí být přísně kontrolovány a zajištěny,
  • drahé lékařské přístroje a zdravotnické vybavení jsou nyní mobilní, takže sledování toho, kde jsou, a správa, kdo nim přistupuje a používá je, je pro management nemocnice náročnou úlohou.

V kombinaci s aplikacemi pro chytré telefony nebo zařízeními RFID představují zabudované elektronické zámky a západky efektivní řešení, jak zvýšit zabezpečení stávajících vozíků, skříněk a pracovních stanic. Kromě toho je společným problémem, kterému čelí mnoho zdravotnických zařízení, to, že cenné mobilní vybavení – jako jsou ventilátory – se přesouvá po celém zdravotnickém zařízení, zejména v krizových situacích. Systémy elektronického řízení přístupu mohou nemocnicím poskytnout způsoby, jak tyto mobilní prostředky sledovat.

Systémy EAS se skládají ze tří základních prvků: elektronického zámku, digitálních přihlašovacích údajů pro přístup uživatelů a systému pro kontrolu a monitorování přístupových údajů. Dalším důležitým prvkem, který je třeba vzít v úvahu, je systém pro manuální přístup v případě výpadku napájení. Konzistentní provoz závisí na kvalitním, spolehlivém elektronickém zámku. Přidružený systém kontroly přístupu ověřuje pověření uživatele a dává signál k otevření dvířek nebo zásuvky, čímž poskytuje přístup k léčivům nebo datům pacienta uloženým uvnitř.
Jakmile je přístup tímto elektronickým signálem povolen, vytvoří se digitální podpis a archivuje se pro účely auditní stopy. Elektronické zámky lze ovládat prostřednictvím různých uživatelských rozhraní pro řízení přístupu, jako jsou digitální klávesnice, ovladače Bluetooth, čtečky RFID a biometrické čtečky.

Většina nemocnic a dalších zdravotnických zařízení používá pro správu přístupu do svých budov, skladovacích prostor a k lékařskému vybavení osobní RFID karty.

Vzhledem k tomu, že jsou tyto systémy tak dobře zavedené, lze je snadno přizpůsobit pro použití v plně vybavených EAS pro mobilní lékařské vybavení a skříňky s léky. V některých případech nemocnice a zdravotnická zařízení nabyly dojmu, že by pro implementaci nejnovějších verzí EAS potřebovaly kompletně vyměnit své ID karty, přebudovat hardware čteček karet a nemocniční software.

Existují však platformy, které nabízejí postupné, nákladově efektivní způsoby, jak přidat EAS do stávajících lékařských vozíků a úložných skříněk. Někteří dodavatelé nabízejí modulární elektronické blokovací a zajišťovací mechanismy, které mohou snadno nahradit stávající mechanické zámky. Tato řešení typu drop-in obsahují elektronické zámky s odnímatelnými čtečkami, které umožňují spárování stávajících systémů pro správu pověření uživatelů.

To může usnadnit přidání elektronických zamykacích mechanismů s čtečkami RFID do široké škály mobilních lékařských zařízení. Sofistikovanější vozíky a vybavení mají na palubě počítače, které se bezdrátově propojí se sítí a servery nemocnice.

Softwarový balíček EAS pro správu oprávnění a pořízení auditní stopy zajišťuje, že zařízení může používat nebo vozík s léky obsluhovat jen oprávněný zdravotnický personál aktuální směny. Tato funkce zahrnuje přísnou kontrolu a sledování přístupu; vozík s léky mohou otevřít pouze některé zdravotní sestry a další zaměstnanci s oprávněním, ale jen v době, kdy právě pracují.

Skutečný přínos účinného systému kontroly přístupu k zařízení je schopnost umožnit různým pracovníkům v nemocnici přístup pouze k tomu vybavení, které se týká jejich specifických povinností a úrovně oprávnění. V nemocničním prostředí se to může pravidelně měnit, takže mít efektivní prostředky pro vzdálenou správu oprávnění k přístupu je nezbytné.

Růst „bezdotykových“ povolení
Pandemie covidu-19 dramaticky zvýšila povědomí o tom, jak snadné je přenášet viry dotykem povrchů. Nemocnice dramaticky zpřísnily své stávající postupy kontroly infekce, přičemž zkoumaly v rámci svého provozu každý „dotykový bod“, aby určily, jak snížit počet dotyků a zabránit šíření onemocnění.

Jednou z výhod, které EAS nabízí, je „bezkontaktní“ metoda řízení přístupu do lékařských vozíků a dalších úložných prostor v celém zdravotnickém zařízení, což umožňuje bezpečný a snadný přístup a zároveň minimalizuje počet dotykových povrchů. Pokud elektronický přístupový systém používá bezdrátový přenos oprávnění, RFID nebo Bluetooth, spolu se zabudovanými elektromechanickými západkami, zdravotnický personál se nikdy musí dotknout přístupového zařízení, ani při otevírání, ani při zamykání poté, co je činnost dokončena. Bezdrátová pověření lze odeslat do zabudovaného zámku, který pak automaticky „pootevře“ příslušnou přihrádku, čímž eliminuje další dotykový bod.

Mnoho pokojů pro pacienty má u postele úložné stolky na kolečkách. Stejně tak jsou v pokojích skříně, obvykle nezabezpečené. Mnoho pacientů si však s sebou bere cennou elektroniku, jako jsou počítače a chytré telefony, aby zůstali v kontaktu s rodinou a přáteli i během svého pobytu v nemocnici nebo rehabilitačním zařízení.

Začlenění elektronických zámků se čtečkami Bluetooth může pomoci tento problém vyřešit. Když je pacient přijat do nemocnice, může být buď on, nebo člen rodiny vybaven aplikací pro chytrý telefon, která poskytuje jedinečný elektronický klíč pro řízení přístupu k zabezpečené úložné jednotce.

Elektronický zámek ve stolku nebo skříni obsahuje čtečku Bluetooth, aby pacient mohl používat svůj chytrý telefon k přístupu a zabezpečení svých cenností. Když je pacient propuštěn, pověření lze snadno deaktivovat. To může výrazně pomoci managementu nemocnice, který běžně čelí obavám pacientů ze ztráty nebo krádeže cenností během jejich pobytu.

Závěr
Vzhledem k tomu, že zdravotnictví stále vyhodnocuje dopady covidu-19 na svůj provoz, je třeba zkoumat, jak zajistit bezdotykové metody ovládání pro provádění rutinních činností, zároveň chránit soukromí pacienta a zajistit drahé lékařské vybavení.

V tomto úsilí mohou pomoci elektronické přístupové systémy. Protože většina nemocnic a zdravotnických zařízení již má infrastrukturu pro zabezpečení přístupu, jako jsou přístupové karty RFID, mohou spolupracovat s předními dodavateli řešení elektronického přístupu na nákladově efektivním rozšíření EAS na kritická zařízení v nemocnici. Spolu s výhodami zvýšeného zabezpečení a auditních stop v reálném čase může EAS v nemocnici pomoci zavést bezdotykový přístup k celé řadě mobilních – ale i statických – lékařských zařízení, což poskytuje další nástroj, který pomáhá minimalizovat dotykové body, jež mohou být místem šíření infekce.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP