www.modernitovarna.com
NSK

Jednotky NSK Monocarrier zajišťují přesnou a rychlou manipulaci s laboratorními vzorky ve zdravotnictví

Výrobce automatizovaných analyzátorů pro zdravotnickou techniku používá k rychlé a přesné manipulaci se vzorky dvouosý lineární systém. Pro splnění požadavků, které jsou v tomto oboru kladeny, využívají konstruktéři výhody sestavy se dvěma lineárními akčními členy NSK Monocarrier. Jednotky, které se skládají ze servomotoru nebo krokového motoru, kuličkového šroubu a přesného vedení, jsou dodávány předem smontované a připravené k instalaci.

Krevní testy, diagnostika nemocí, dopingové testy: zdravotnické laboratoře provádějí mnoho druhů laboratorních úkonů. K provádění analýz mají k dispozici vysoce automatizovaná zařízení, která dávkují ke vzorkům potřebná činidla a analyzují je při vysoké rychlosti. Kapalné vzorky určené k analýze jsou umístěny ve zkumavkách, plastových kontejnerech nebo na mikrotitračních destičkách s 96 nebo více jamkami. Se vzorky se manipuluje a přepravují se jednotlivě.

Hlavním úkolem zdravotnických analyzátorů je určit hodnoty zkoumaných veličin a parametrů každého jednotlivého vzorku. Vysoce výkonné a vysoce přesné lineární systémy je podporují z hlediska mechaniky prováděním takových úkolů, jako jsou dávkování činidel do každého jednotlivého vzorku, doprava zkumavek do analytické jednotky nebo přenos nosičů vzorků z jedné analytické stanice do druhé. Takové systémy umožňují dosáhnout automatizovaného a bezporuchového pracovního toku s velkou rychlostí.

Několik předních výrobců zdravotnických analytických zařízení používá pro tyto účely lineární pohony NSK Monocarrier. Pohonné jednotky řady MCM se skládají z vysoce kvalitního kuličkového šroubu NSK, servopohonu nebo krokového motoru, lineárního vedení profilu U, ložiskové jednotky a adaptéru motoru. Celek tvoří kompaktní jednotku, což usnadňuje konstrukci, montáž a uvedení do provozu. Lineární vedení je standardně vybaveno mazací jednotkou K1, která zajišťuje dlouhodobý bezúdržbový provoz. K němu dále přispívá použití nízkoteplotního chromového povlaku, který vedení chrání proti korozi.

Mezi zásadní vlastnosti jednotek NSK Monocarrier patří velká tuhost a únosnost, plynulý pohyb, schopnost přesného polohování, odolnost proti korozi a dlouhá životnost. Jednotky NSK Monocarrier řady MCM jsou dostupné v pěti standardních velikostech s různými délkami zdvihu a stoupáním šroubu.

Výrobce špičkových laboratorních analyzátorů, které jsou kompaktní a výkonné, používá k vykládání zkumavek z nosičů vzorků kombinaci dvou jednotek Monocarrier MCM. Vozík osy Y je vybaven jednotkou řady NSK MCM03, zatímco kratší osu X obsluhuje jednotka MCM02 (sortiment NSK zahrnuje jednotky od nejmenší MCM02 po největší MCM10 se zdvihy od 50 do 1 000 mm).

Obě osy jsou vybaveny krokovými motory (umístěnými do profilu tvaru U, aby se ušetřil prostor), které jednotku pohánějí pomocí ozubeného řemenu. Je třeba poznamenat, že ozubený řemen se používá spíše výjimečně, častější je varianta se spojkou, která zajišťuje přímou vazbu mezi motorem a jednotkou MCM.

Analyzátor vykazuje extrémně velkou propustnost, tj. počet testů, které lze provést za hodinu. Jednotky NSK Monocarrier k tomu přispívají tím, že obsluhují důležitou podsestavu, která nepřetržitě zakládá a odebírá vzorky. Díky ní není třeba stroj pro zakládání vzorků zastavovat nebo přerušovat jeho činnost: laboratorní technici mohou vzorky zakládat, zatímco systém pokračuje v provozu. Spolehlivost lineárního aktuátoru NSK přispívá k tomu, že stroj může pracovat bez údržby a nepřetržitě, 365 dní v roce.

NSK dodává lineární systém jako předem sestavenou jednotku připravenou k instalaci, společně s dalším příslušenstvím, jako jsou snímače a držáky. Lineární jednotka přijímá povely z centrálního řídicího systému analyzátoru a umožňuje uživateli zpracovávat vzorky a nosiče vzorků s vysokou rychlostí a přesností po celou dobu životnosti laboratorního stroje.

1) Několik předních výrobců zdravotnických analytických zařízení používá lineární pohony NSK Monocarrier – Foto: Denis Starostin/Shutterstock
 

Jednotky NSK Monocarrier zajišťují přesnou a rychlou manipulaci s laboratorními vzorky ve zdravotnictví

2) Pohonné jednotky Monocarrier řady MCM jsou kompaktní jednotky, které se skládají z vysoce kvalitního kuličkového šroubu NSK, servopohonu nebo krokového motoru, lineárního vedení profilu U, ložiskové jednotky a adaptéru motoru. Foto: NSK
 

Jednotky NSK Monocarrier zajišťují přesnou a rychlou manipulaci s laboratorními vzorky ve zdravotnictví

 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP