www.modernitovarna.com
NSK

Ložiska NSK přispívají k významným úsporám v závodě na zpracování rudy

Vyřešením problému přehřívání ložisek na odsávacím ventilátoru prachu ušetřila firma NSK závodu na přípravu rudy náklady ve výši 88 955 EUR ročně. Tyto trvalé úspory vyplývají z odstranění potřeby stlačeného vzduchu, který byl dříve nutný pro chlazení, a ze správné specifikace ložisek NSK a jejich mazání.

V závodech na zpracování rudy jsou nezbytné ventilátory na odsávání prachu, které pomáhají odstranit prachové částice, jež vznikají během procesů, jako jsou drcení, třídění, mletí, prosévání, čištění, filtrování a sušení, a jsou unášeny vzduchem. V tomto konkrétním závodě se provozní teplota ložisek na odsávacích ventilátorech ukázala jako nepřijatelně vysoká. Pro řešení situace a prodloužení životnosti ložisek závod používal chlazení stlačeným vzduchem – ale to je spojeno se značnými náklady.

Vzhledem k rostoucím nákladům na tuto činnost vyzvalo vedení závodu zkušené inženýry NSK, aby provedli důkladnou kontrolu situace. Přezkum zahrnoval zkoumání stavu ložisek a teplotní průzkum, který odhalil vážné problémy s těsněními používaných ložisek. Vysoká rychlost otáčení způsobila opálení břitů těsnění, což spolu s nadměrným mazáním přispělo ke zvýšení provozních teplot.

Jako řešení této nežádoucí situace doporučila firma NSK použít svá vysoce výkonná soudečková ložiska NSKHPS ve stojatých ložiskových tělesech SNN s labyrintovými těsněními. Současně navrhla správný postup instalace, intervaly mazání a správné množství maziva. Ložisková tělesa SNN jsou pro usnadnění údržby vybavena dvěma mazacími otvory a jedním otvorem vypouštěcím. Následné testy ukázaly výrazné snížení teploty, což eliminuje potřebu chladit ložisko stlačeným vzduchem.

Modulární tělesa NSK SNN nabízejí různé technické možnosti, které odpovídají potřebám ložisek pracujících v náročných úlohách, jako jsou právě odsávací ventilátory v úpravně rudy. Tyto součásti se kromě toho vyznačují snadnou montáží, demontáží i údržbou. V dělených pouzdrech stojacích těles SNN jsou umístěna vysoce výkonná ložiska, jako jsou např. soudečková ložiska řady NSKHPS. To pomáhá firmám snižovat náklady na údržbu a výměnu ložisek.

Testy přímo v úpravně rudy byly velmi úspěšné. Inženýrský tým NSK dohlížel také na instalaci ložisek a implementaci doporučení k údržbě. Přínosy byly ve zvýšení produktivity, snížených nákladů na údržbu a odstranění nutnosti přívodu stlačeného vzduchu. To vedlo k ročním úsporám ve výši 88 955 EUR.

1) Odsávací ventilátory prachu jsou v závodech na přípravu rudy nezbytné k odstranění zvýšeného množství prachových částic ve vzduchu. Foto: Kotomiti Okuma/Shutterstock


Ložiska NSK přispívají k významným úsporám v závodě na zpracování rudy

2) Řez stojacím ložiskovým tělesem NSK SNN. Foto: NSK


Ložiska NSK přispívají k významným úsporám v závodě na zpracování rudy

 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP