www.modernitovarna.com
Watson Marlow

Proč je přesnost dávkování chemikálií v náročném tržním prostředí tak důležitá?

Adeel Hassan, produktový manažer společnosti Watson-Marlow Fluid Technology Solutions.

Proč je přesnost dávkování chemikálií v náročném tržním prostředí tak důležitá?

Firmy v odvětví zpracovatelského průmyslu, od poskytovatelů služeb v oblasti čištění odpadních vod až po kovovýrobu a těžbu nebo celulózky a papírny, čeká v roce 2022 a v dalších letech mimořádně náročné tržní prostředí. Úřady po celém světě zpřísňují předpisy v oblasti životního prostředí, které upravují používání a likvidaci chemických látek při zpracování a čištění odpadních vod. V centru pozornosti je také spotřeba energie, protože firmy se snaží plnit cíle udržitelnosti a zároveň řešit vážnou energetickou krizi.

V kontextu rostoucí ekonomické nejistoty je kontrola nákladů klíčová. Úspory chemikálií a energie mohou dnes více než kdy jindy přispět k udržení konkurenceschopnosti na globálním trhu. Když však vezmeme v úvahu tlak na modernizaci a zvyšování kapacity, je pro provozovatele těžké zjistit, na co se zaměřit, aby plnili své závazky a dosahovali potřebné efektivity.

Zkoumání dopadu budoucích výzev je klíčem k pochopení důležité role, kterou může hrát přesné dávkování chemikálií při optimalizaci a zvyšování efektivity při využívání energie i drahých chemikálií pro úpravu.

Jak může přesnost a spolehlivost pomoci firmám v odvětví zpracovatelského průmyslu udržet si konkurenční výhodu v tak náročných tržních podmínkách?

Používání chemických látek podrobněji
Kromě toho, že se čistírny odpadních vod v komunálním i průmyslovém sektoru snaží modernizovat svá zařízení, aby vyhověly rostoucím požadavkům, dojde v nadcházejících měsících také ke změně směrnice Rady 91/271/EHS o čištění městských odpadních vod. Očekává se, že revidovaná směrnice zavede přísnější limity pro vypouštění, což povede k potřebě zvýšeného čištění v průmyslových a komunálních zařízeních.

Ale i bez ohledu na předpisy si dnes všichni velmi dobře uvědomujeme dopady změny klimatu. Společnost potřebuje omezit plýtvání ve všech jeho formách a je povinností provozovatelů a dodavatelů, jako je společnost Watson-Marlow, předcházet plýtvání chemickými látkami.

Běžný závod na zpracování kovů a těžbu nebo výrobu papíru a celulózy má kapacitu přibližně 500 m³/h a spotřebovává zhruba 0,5 % chemikálií ve formě flokulantů a koagulantů. V komunálním sektoru je průměrná kapacita 5 000 m³/h nebo i vyšší. V těchto zařízeních se denně spotřebují tisíce litrů chemikálií. Nepřesné dávkování může provozovatele stát desítky tisíc eur na ztrátách a pokutách, nemluvě o nenapravitelných škodách na životním prostředí a pověsti.

Přesnost a opakovatelnost čerpadel pro dávkování chemikálií má proto zásadní význam. Nešťastnou skutečností je, že přesnost dávkovacích čerpadel stále není regulována. Nicméně přicházející předpisy EU by měly být doprovázeny silným tlakem ze strany průmyslu na změnu tohoto stavu, možná v souladu s evropskými směrnicemi o měřicích přístrojích.

Dlouhodobé testy prováděné v nejmodernějším výzkumném ústavu v Evropě ukazují, že peristaltickým čerpadlům, jako jsou čerpadla řady Qdos společnosti Watson-Marlow, lze věřit, že nabízejí 1% přesnost dávkování s vynikající 0,5% opakovatelností. Výsledky, jako je tento, ukazují, že výběr správného čerpadla může mít velký význam pro úsporu chemických látek.

Energetika v krizi
Společně se změnami předpisů má na náklady na provoz průmyslových závodů velký vliv evropská energetická krize spojená s konfliktem na Ukrajině, který je příčinou současných vysoce nadsazených cen energií. Firmy v odvětví zpracovatelského průmyslu se přirozeně snaží o úspory energie v reakci na obě tyto skutečnosti. Peristaltická čerpadla, jako jsou čerpadla řady Qdos, která jsou na trhu zavedena již deset let, jsou nenáročná na údržbu, mají dlouhou životnost a nevyžadují tlumiče pulzací, odplyňovací ventily, protitlakové ventily a plovákové spínače. Všechny tyto prvky pomáhají provozovatelům šetřit nejen investiční výdaje a údržbu, ale také náklady na energie.

Vysoká přesnost navíc umožňuje použití koncentrovanějších chemikálií a menších, účinnějších dávkovacích systémů, což následně snižuje náklady na energii i dopravu. S ohledem na udržitelnost plánujeme studii, která nám pomůže spolupracovat se zákazníky a vypočítat množství CO2, které mohou ušetřit jen díky výběru správného čerpadla pro jejich aplikaci.

Zvýšení efektivity díky přesnosti
V tomto kontextu instalace peristaltického dávkovacího čerpadla Qdos 120 ukázala, že nasazení přesných technologií dávkování chemikálií v papírnách může přinést významné snížení spotřeby energie a emisí skleníkových plynů. Provozní zkoušky, které proběhly v nizozemském výzkumném zařízení předního světového výrobce obalů na potraviny a nápoje, prokázaly snížení spotřeby plynu o 3 % a emisí skleníkových plynů o 3 %.

A v oblasti čištění odpadních vod se podařilo čistírně odpadních vod v německém městě Hessisch-Lichtenau splnit přísné limity pro vypouštění do životního prostředí díky přesnému a spolehlivému dávkování síranu železitého. S pomocí čerpadla Qdos Conveying Wave Technology (CWT) dosáhl závod Fürstenhagen snížení zatížení fosforem o 97,5 % v průběhu jednoho roku.

Výzvy spojené s plněním regulačních norem, snahou o udržitelnost tváří v tvář změně klimatu a překonáváním ekonomické nejistoty jsou složité a mnohostranné – přesné dávkování chemikálií může firmám v odvětví zpracovatelského průmyslu pomoci postavit se jim čelem. Úspory chemických látek a energií, kterých lze dosáhnout výběrem správného čerpadla, by se neměly podceňovat a pomohou firmám řídit jejich provoz s větší přesností, účinností a kontrolou nákladů.

Jako produktový manažer společnosti Watson-Marlow Fluid Technology Solutions dohlíží Adeel Hassan na řadu dávkovacích čerpadel Qdos, která se hojně využívají v úpravnách vody po celém světě. Aktivně přispívá k lepšímu pochopení problémů, kterým zákazníci čelí, a vede iniciativy zaměřené na vývoj produktů s cílem zvýšit efektivitu v celém odvětví. Kromě rozsáhlých zkušeností s řízením produktů u několika předních výrobců strávil Adeel nějaký čas na Blízkém východě, kde pracoval na projektech automatizace pro odvětví úpravy vody. Získal inženýrský titul v oboru řízení technologií a inovací na univerzitě v Sussexu ve Spojeném království.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP