www.modernitovarna.com
PROSOFT TECHNOLOGY EMEA

Zelená řešení: tisková zpráva – od HQ – Victora Garcii

Moduly CompactLogix od ProSoft Technology se využívají v solárních elektrárnách

Zelená řešení: tisková zpráva – od HQ – Victora Garcii
Více případových studií čtěte na: http://psft.com/A2D

Ať jsou to luxusní elektromobily nebo programovatelné automatické termostaty, které můžete ovládat prostřednictvím svého chytrého telefonu, vždy můžete hodně slyšet o „zelených“ řešeních. Mnoha oblastí světa se stále více dotýká globální oteplování, a proto se stále více mluví o „zelené“ energii.

S těmito ohledy na globální oteplování se mnohé oblasti světa obracejí k obnovitelným zdrojům energie, včetně větru a slunce. Zvláště to platí v Evropě, kde Evropská unie zavázala členské státy zvýšit podíl energie vyráběné z obnovitelných zdrojů do roku 2020 na 20 %.

Vzhledem ke své geografické poloze se většina oblastí Slovenska rozhodla tohoto cíle dosáhnout výstavbou fotovoltaických elektráren.
Slovenská společnost InForm Technologies (IFT) je jedna z těch, které si dosažení cílů Evropské unie vzaly za svůj úkol. Společnost IFT, založená v roce 2005, prošla procesem certifikace a smí dodávat služby pro slovenskou přenosovou síť. Tato společnost, společně s dalšími, instalovaly na celém Slovensku komunikační zařízení a informační systémy přibližně pro 500 elektráren.

Klíčový úkol pro IFT, pokud jde o solární elektrárnu s výkonem 1 MW: konkurence schopná cena při zajištění bezpečného a spolehlivého přenosu dat.
„Úkolem bylo navrhnout cenově výhodné řešení, které by porazilo konkurenci. Systém Rockwell Automation v kombinaci s kartami ProSoft Technology je přibližně o 30 % levnější než nejbližší konkurent. Řešení od firmy ProSoft Technology nebylo vybráno jen pro svoji výhodnou cenu, nýbrž i pro výjimečné vlastnosti. Je to jediné řešení pro PLC Rockwell Automation, které jim dovoluje komunikovat protokolem podle normy IEC 60870-5-101, “ říká Jozef Lezo, ředitel společnosti IFT.
Jozef Lezo se o výrobcích ProSoft Technology dozvěděl od místního distributora společnosti Rockwell Automation, firmy ControlTech Slovakia. ControlTech doporučil firmě IFT použít PLC CompactLogix značky Allen-Bradley® a kartu MVI69-101s od firmy ProSoft.

IFT používá pro řízení fotovoltaické elektrárny PLC CompactLogix 1500 s kartou ProSoft jako jednotku RTU (Remote Terminal Unit). To znamená, že PLC sbírá data z měřičů výkonu a spíná výkonová relé. Sledovány jsou hodnoty proudu a napětí, stav sítě, stav spínačů a celkový výkon vyráběný fotovoltaickými panely. Všechna tato data jsou prostřednictvím protokolu IEC 60870-5-101 zasílána distribuční společnosti. Využívá se k tomu karta MVI69-101S od firmy ProSoft Technology a oddělený komunikační modul pro GSM.

Solární elektrárna je zcela automatizovaná, autonomní a bezobslužná.
Společnost IFT tak byla schopná nainstalovat systém, který zajistí spolehlivý přenos dat a přitom je cenově výhodný. Systém nyní může být nainstalován i kdekoliv jinde na Slovensku, kde bude třeba. Kromě výhodné ceny jde také o flexibilní systém. V budoucnu tak může být rozšířen o další funkce, např. sledování slunce.

Rozvodná síť na Slovensku je nyní díky mnoha dalším obnovitelným zdrojům energie, jejichž instalace se firma IFT účastnila, trochu „zelenější“. „Slovensko už nyní vyrábí 20 % své energie z obnovitelných zdrojů,“ říká Jozef Lezo. Splnilo tak podmínku Evropské unie ve velkém předstihu.
Společnost IFT se soustředí na projekty v oblasti elektroenergetiky, včetně rozvoden, elektrických ochran a řídicích systémů. Společnost se silně angažuje v oboru obnovitelných zdrojů, a nejenom pro elektrárny. Pracuje také na koncepci elektromobility a je distributorem nabíjecích stanic pro elektromobily. Společnost sama využívá elektromobily ve svém vozovém parku.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP