www.modernitovarna.com
EATON News

Transformace energetiky se odehrává právě teď. Co od ní očekávat?

V současné době se stále více lidí a firem zaměřuje na transformaci energetiky směrem k obnovitelným zdrojům a způsobům, jak mohou optimalizovat výrobu, ukládání a dodávku energie. Pojďme nahlédnout na tuto problematiku z hlediska probíhajících trendů, použitých technologií a problémů či výzev, které je třeba dořešit.

Transformace energetiky se odehrává právě teď. Co od ní očekávat?


Trendy v oblasti energetické transformace
Energetická transformace zahrnuje tři hlavní makro trendy:

  • V první řadě se jedná o nárůst elektrifikace budov a dopravy, což povede k odhadovanému nárůstu poptávky po elektřině o více než 50 % do roku 2050.
  • Druhým trendem je zásadní změna zdrojů, z nichž se vyrábí elektřina. Dochází k odklonu od uhlí směrem k nízkoemisním a obnovitelným zdrojům elektrické energie. Odhaduje se, že do roku 2035 bude 50 % veškeré elektřiny na světě vyráběno z obnovitelných zdrojů.
  • Třetím bodem je změna struktury výroby elektřiny – dochází k rozšiřování distribuovaných zdrojů elektrické energie, elektřina již není vyráběna pouze ve velkých elektrárnách.

Nový přístup „vše je součástí sítě“
Tak zní heslo, jakým společnost Eaton definuje nový přístup k energii, ve kterém mnoho různých zúčastněných stran bude hrát roli při výrobě, vyrovnávání, skladování a distribuci elektřiny – což jsou všechno činnosti, které v minulosti prováděly pouze distribuční společnosti.


Transformace energetiky se odehrává právě teď. Co od ní očekávat?

Nově tak bude docházet k obousměrnému toku energie. To může pomoci energetickým společnostem vyhnout se nákladným investicím z důvodu narůstající poptávky a využít kapacitu a možnosti distribuované výroby nebo zdrojů pro skladování energie, které vlastní zákazníci. V ideálním případě mohou být tyto úspory přenesené na komerční, rezidenční nebo průmyslové zákazníky, kteří tak dosáhnou kompenzace své vlastní investice.

Může být energie demokratická?
S tím také souvisí myšlenka „demokratizace“ energie – jednotlivci a firmy budou mít možnost vyrábět a skladovat vlastní energii, ale také dodávat tuto energii zpět do sítě. Tím nejen dosáhnou zvýšení provozní odolnosti z důvodu výroby vlastní energie a případné nezávislosti na dodávkách ze sítě, ale také dodávkou a prodejem energie zpět do sítě kompenzují náklady na pořízení a provoz výrobní technologie.


Transformace energetiky se odehrává právě teď. Co od ní očekávat?

Nasazení distribuovaných zdrojů energie může výrobním podnikům pomoci redukovat náklady spojené s poplatky za špičkový výkon a v případě výpadků napájení eliminují náklady spojené s odstávkou výroby.

Energie uskladněná pro domácnosti i elektromobily
Systémy pro ukládání energie umožňují majitelům domácností, podnikům, průmyslovým budovám i městům ukládat energii, kdykoliv je dostupná, a využívat ji, kdykoli ji potřebují. Díky systému ukládání energie ve spojení s fotovoltaickými panely mohou využívat vyšší poměr lokálně vyprodukované obnovitelné energie pro napájení domácností a budov nebo, v případě potřeby, i pro rychlé nabíjení elektromobilů. V neposlední řadě slouží systém pro ukládání energie jako záloha napájení v případě výpadku napájení ze sítě.


Transformace energetiky se odehrává právě teď. Co od ní očekávat?

Nové energetické systémy budou vyžadovat lepší zabezpečení
Se složitějším energetickým systémem je zajištění bezpečnosti kriticky důležité a společnosti jako Eaton vyvíjejí technologie, které mohou pomoci. Není to již jen portfolio komponent pro spínaní, jištění a distribuci elektrické energie, ale jedná se o ucelená systémová řešení. Obnovitelné zdroje energie, jako je větrná a solární energie, v jakémkoli měřítku představují jedinečnou výzvu kvůli své přerušované povaze, nicméně přístup „vše je součástí sítě“ pomáhá vytvořit rovnováhu.


Transformace energetiky se odehrává právě teď. Co od ní očekávat?

Lze využít UPS pro stabilizaci sítě?
Datová centra a společnosti využívající nepřerušitelný zdroj napájení UPS mají příležitost využít své energetické rezervy zavedením technologií, jako je UPS EnergyAware od společnosti Eaton. Za poplatek poskytnou rezervní část výkonu a kapacity UPS distribuční společnosti pro napěťovou a frekvenční stabilizaci sítě, která může být lokálně negativně ovlivněna proměnnou a na počasí závislou výrobou z fotovoltaických nebo větrných elektráren.

Další možností využití UPS EnergyAware je v případě, pokud cenová struktura dodavatele elektřiny obsahuje zvýšené sazby za vysoký odběr, lze baterie UPS využít k omezení špičkového odběru ze sítě, a tedy snížení nákladů omezením spotřeby elektřiny za zvýšenou sazbu. V případě vysokého a nízkého tarifu lze baterie UPS použít jako doplňkový zdroj energie v době vyšší sazby a dobíjet je, když je sazba nižší.

www.eaton.com

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP