www.modernitovarna.com
Prakab News

Tým z ČVUT přišel s návrhem, jak řešit nedostatek bydlení ve městech. Projekt podpořila i Prakab Pražská kabelovna

Jak řešit omezenou kapacitu měst – to je hlavní téma mezinárodní soutěže v udržitelné výstavbě Solar Decathlon. Akce se již podruhé zúčastní studenti ČVUT. Do projektu se zapojil i tuzemský výrobce kabelů Prakab Pražská kabelovna.

Tým z ČVUT přišel s návrhem, jak řešit nedostatek bydlení ve městech. Projekt podpořila i Prakab Pražská kabelovna

Letošní ročník prestižní soutěže Solar Decathlon má motto „Go Urban“. Univerzitní týmy z celého světa hledají inovativní a udržitelné řešení omezené kapacity měst. Studenti Českého vysokého učení technického v Praze se zaměřili na problém, který se jich osobně týká - nedostatek a špatná kvalita bydlení pro studenty.

Český tým proto přišel s návrhem nástavby budovy pražských kolejí Větrník, která má zvýšit jejich stávající kapacitu a zároveň zlepšit komfort rezidentů. Vize projektu s názvem FIRSTlife je přijít s univerzálním řešením, které může pomoci i jiným cílovým skupinám, jako jsou senioři nebo mladé rodiny. Tým musí kromě návrhu postavit a poté převést na místo konání soutěže skutečnou stavbu. Základní kámen položili studenti na konci března v Buštěhradu u Prahy. Soutěž doprovází rovněž řada přednášek a workshopů. Další z nich se uskuteční 11. května v pražské Kasárně Karlín.


Tým z ČVUT přišel s návrhem, jak řešit nedostatek bydlení ve městech. Projekt podpořila i Prakab Pražská kabelovna

Materiální podpora ze strany Prakabu
Na stavební části projektu se podílí společnost Prakab Pražská kabelovna, která s ČVUT spolupracuje dlouhodobě na vývoji nových produktů. Firma je dodavatelem kabelů pro oblast energetiky, stavebnictví nebo železnici. Do soutěžní jednotky, která musí obsahovat všechny nosné aspekty nástavby, dodá instalační kabely. „Chceme podpořit studenty a celkově myšlenku udržitelnosti. Ta je pro budoucnost nás všech zásadní. I proto jsme v naší společnosti nedávno zřídili novou pozici ESG manažera, jejímž cílem bude začlenit do fungování naší společnosti maximum principů udržitelného podnikání,“ uvádí Ing. Markéta Marečková, MBA. Ta nově zastává zmíněnou pozici ve skupině SKB-GROUP, kam spadá i Prakab.

Kabelovna, která loni oslavila sto let své existence, se hlásí k principům etického a udržitelného vývoje a výroby vysoce kvalitních kabelů. Prakab již řadu let usiluje o snížení ekologických dopadů své výroby. Strategie firmy se zaměřuje na redukci objemu vyprodukovaného odpadu, jeho prodej pro další využití v průmyslu a rovněž na jeho recyklaci. Společnost se snaží i o šetrnější nakládání se zdroji, například díky výměně chladících věží a venkovního a vnitřního osvětlení za úsporné. Prakab, který je špičkou především v oblasti požární bezpečnosti, se může pochlubit oceněním „zodpovědná firma" od společnosti EKO-KOM.


Tým z ČVUT přišel s návrhem, jak řešit nedostatek bydlení ve městech. Projekt podpořila i Prakab Pražská kabelovna

Český univerzitní tým se pokusí navázat na úspěch svých kolegů, kteří se v roce 2013 umístili na bronzovém místě, a to s prototypem energeticky soběstačného bezbariérového domu. Jak si projekt FIRSTlife povede v mezinárodní konkurenci, se dozvíme v červnu letošního roku. Finální přehlídka soutěžních domů se uskuteční v německém Wuppertalu, kde své stavby představí 18 týmů, mimo jiné ze Švédska, Taiwanu a Turecka.

www.prakab.com

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP