www.modernitovarna.com
Prakab News

PRAKAB: Bezpečnost na prvním místě

V oblasti bezpečnosti nelze dělat kompromisy, prohlašuje produktový manažer společnosti PRAKAB PRAŽSKÁ KABELOVNA, s.r.o. Ing. Miroslav Kajzr. Český výrobce kabelů, který si letos připomíná sto let od svého vzniku, proto investuje do bezpečnosti svých výrobků jak po stránce finanční, tak personální.

PRAKAB: Bezpečnost na prvním místě

Firma má vlastní laboratoř a vývojový personál, který se stará o to, aby produkty byly maximálně bezpečné a odpovídaly českým i mezinárodním normám. Kabely se často instalují na místech, kde se koncentruje obrovské množství lidí, jako jsou obchodní centra, letiště nebo kancelářské budovy. „V sázce jsou lidské životy,“ upozorňuje Kajzr.

Prakab je špičkou v oblasti požárně bezpečnostních kabelů a předním výrobcem železničních zabezpečovacích kabelů. Mezi produkty Prakabu také patří instalační vodiče a kabely, kabely pro přenos dat, nebo kabely pro ovládání a elektroniku, které se využívají v průmyslových procesech a elektrárnách.

Laboratoř, která funguje více než dvacet let, se specializuje na sdělovací, instalační a silové kabely do 1 kV. „Vybavení má pro vývoj a testování většiny těchto typů kabelů,“ doplňuje Martin Vališka, manažer typové laboratoře. Provádí se zde například zkoušky z hlediska šíření požáru po povrchu kabelů, z hlediska vznikajících zplodin nebo zkoušky reakce elektrických kabelů na oheň. „Mimo zkoušek v podmínkách požáru je naše laboratoř schopna provádět i většinu elektrických a neelektrických zkoušek, které jsou běžně na kabelech vyžadovány,“ uvádí Vališka. Testovací centrum, které mohou využívat i externí subjekty, je akreditovaným pracovištěm Elektrotechnického zkušebního ústavu. „Dále máme certifikát TDAP, který umožňuje testování požárních vlastností kabelů pro zkušební institut VDE (Zkušební a certifikační institut, sídlící v Německu), dodává Vališka.

Ne všichni výrobci, jejichž produkty se objevují na českém a slovenském trhu, ale mohou garantovat takovouto kvalitu, jak upozorňuje Asociace výrobců kabelů a vodičů ČR a SR (AVK). „Namátkové kontroly prováděné AVK již několik let vykazují více než 20% námi zachycených výrobků, které nevyhovují v základních kvalitativních parametrech, například pokud jde o tloušťku izolace nebo mechanické vlastnosti. To ve svém důsledku může způsobit ohromné škody na zdraví i majetku," říká předseda asociace Ing. Miroslav Trojan. Všem zákazníkům proto doporučuje nakupovat u zodpovědných distributorů, kteří dlouhodobě spolupracují se spolehlivými a prověřenými výrobci.

Takovým je společnost Prakab, jejíž historie sahá až do roku 1921. Tehdy český elektrotechnik a podnikatel Emil Kolben získal většinový podíl v pražské pobočce rakouského podniku Schwechater Kabelwerke GmbH (SKW) a novou firmu zapsal pod ochrannou známkou PRAKAB (Pražská kabelovna, s.r.o.). Výrobky této tradiční české značky najdeme v Národním muzeum, v Obchodním centru Chodov, v dopravních stavbách jako je Tunel Blanka nebo pražské metro, ale i za hranicemi Česka. I díky unikátnímu zkušebnímu centru společnosti Prakab, si firma vypracovala pověst spolehlivého dodavatele, který patří k lídrům evropského trhu.

www.prakab.cz
 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP