www.modernitovarna.com
NSK

Výrobce strojů oceňuje řešení pro řízení pohybu od NSK

Společnost Euromac, globální specialista na konstrukci a výrobu děrovacích a ohýbacích strojů, oceňuje komponenty NSK, kuličkové šrouby, lineární vedení a ložiska, které použila ve dvou významných nedávných projektech. Euromac však využívá techniku pro řízení pohybu od firmy NSK už od roku 1995 jako součást dlouhodobého a velmi úspěšného partnerství.

Firma Euromac, sídlící v Itálii, vyrábí stroje na míru přizpůsobené tak, aby splňovaly náročné požadavky zákazníků; kombinace nejmodernější techniky a jedinečných konceptů zajišťuje, že firma dokáže uživatelům kdykoliv dodat pokročilé, produktivní a konkurenceschopné produkty. Neustálé zlepšování a inovace jsou základními principy společnosti a představují důvod, proč byla firma Euromac od svého založení v roce 1986 schopna rozšiřovat své celosvětové zastoupení a dosáhnout výrazného růstu.

Mezi nejnovější stroje Euromac, které využívají techniku řízení pohybu NSK, patří elektrický ohraňovací lis nové generace FX Bend 2550 s lisovací silou 50 nebo 60 tun, délkou ohýbací lišty 2 550 mm a šestiosým protisměrem nebo děrovací stroj XT nové generace (hydraulický, hybridní nebo elektrický) s kapacitou 1 500 x 3 000 mm a novým zesíleným rámem. V obou případech je NSK hlavním dodavatelem kuličkových šroubů, lineárních vedení a ložisek.

Euromac XT zvyšuje laťku inovací v oboru děrovacích strojů tím, že je k dispozici v hydraulické, hybridní i elektrické variantě. V každém typu stroje využívá Euromac pro pohon hlavní osy jiný druh pohonu. Například v elektrické verzi jde o pohonnou techniku, která je chráněná patentem. Zrychlení 90 m/s2 a zdvih často menší než 10 mm znamená, že prostřihovací síla je konstantní.

S ohledem na to je jasné, že pro zajištění lineárního pohybu jsou zde třeba robustní a spolehlivé produkty s vynikajícími parametry. Pro hlavní osu elektrické verze děrovacího stroje Euromac XT proto firma NSK navrhla svůj kuličkový šroub řady HTF SRD s kuličkovými rozpěrkami S1 s těsněním proti úniku maziva. Pro tento kuličkový šroub se také používá speciální houževnatá ocel TF. Kuličkové šrouby HTF SRD perfektně doplňuje lineární vedení řady RA, které je vhodné i pro velká zrychlení.

Kuličkové šrouby HTF SRD využívají pro recirkulaci kuliček výhody inovovaného koncového deflektoru, jenž umožňuje dosáhnout velmi vysokých rychlostí, až 3 m/s, které koncovým uživatelům dovolují zkrátit doby cyklu a dosáhnout vysoké produktivity. Důležité je, že tento kuličkový šroub, vhodný pro velká zatížení, je velmi dobře vyvážený vzhledem k ose otáčení, bez radiální házivosti recirkulačních komponent, a optimalizovaný mechanismus recirkulace kuliček s hladkým přechodem snižuje ve srovnání s běžnými systémy hlučnost šroubu na polovinu.

Řada válečkových vedení RA od NSK s nízkým třením a velkou zatížitelností se vyznačuje velkou tuhostí, která zajišťuje přesnost pojezdu a opakovatelnost potřebnou u tvářecích strojů, jako je Euromac XT. Tato schopnost je mimo jiné výsledkem speciálně navržených rozpěrek a deflektoru, jakož i použití válečků s největším možným průměrem a mírně vypouklým povrchem pro minimalizaci vibrací během jejich otáčení. Pečlivě sladěná rozteč a rozpěrky valivých těles zajišťují velmi rovnoměrné působení posuvných sil.

Po roce komplexního úspěšného testování zahájila firma Euromac nedávno hromadnou výrobu svých děrovacích strojů XT, což je dokladem toho, jak mohou být výkon a kvalita produktů pro zajištění lineárního pohybu NSK spolu s osvědčenou technickou podporou pro výrobce moderních strojů přínosné.

1) Nový děrovací stroj Euromac XT využívá pro zajištění lineárního pohybu vysoce výkonné, robustní a spolehlivé komponenty od NSK. Foto: Euromac

Výrobce strojů oceňuje řešení pro řízení pohybu od NSK

2) Elektrický ohraňovací lis nové generace Euromac FX Bend 2550 také úspěšně využívá techniku pro řízení pohybu NSK. Foto: Euromac

Výrobce strojů oceňuje řešení pro řízení pohybu od NSK
3) Kuličkové šrouby NSK HTF SRD využívají k dosažení velmi vysokých otáček výhodu inovativního systému recirkulace s koncovým deflektorem. Foto: NSK
 

Výrobce strojů oceňuje řešení pro řízení pohybu od NSK

4) Řada válečkových vedení RA od NSK s nízkým třením a velkou zatížitelností se vyznačuje velkou tuhostí, potřebnou u tvářecích strojů, jako je Euromac XT. Foto: NSK
 

Výrobce strojů oceňuje řešení pro řízení pohybu od NSK
 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP