www.modernitovarna.com
Regloplas

Digitalizace regulace procesní teploty

Monitorování na dálku, podpora a digitální optimalizace procesů při regulaci teploty v potravinářství


Lockdown a nepřítomnost zaměstnanců způsobená pandemií zkomplikovaly mnoha výrobcům potravin zajištění jejich obvyklých výrobních kapacit. Není snadné nechat operátory strojů pracovat z domova. Výroba mléčných produktů, těstovin, pečiva, cukrovinek, potravinářských přídavných látek, dokonce i nových druhů potravin, jako jsou náhražky masa rostlinného původu, musí pokračovat, i když je vše kolem zastaveno.

Potravinářský průmysl proto v loňském roce pokročil v digitalizaci, což by jinak trvalo mnoho let. A tento vývoj měl zásadní dopad také na regulaci teploty. Systémy, které fungují 24 hodin denně, musí zaznamenávat základní parametry celého výrobního procesu, aby vyhovovaly hygienickým předpisům a byly doložitelné. Jde např. o teplotu mlýnů při výrobě čokolády, teplotu lázně nebo šneku vytlačovacích zařízení při výrobě těstovin nebo cukrovinek, teploty ve dvouplášťových nádobách (často s míchadly) pro temperování tekutin, teploty v potrubí pro přepravu různých polotovarů nebo hotových výrobků a stále častěji také o teplotu ve velkých reaktorech, které lze použít na mnohé výrobní procesy, od výroby cukru po výrobu přírodních příchutí pro potraviny.

Jakékoli odchylky od normy, teplotní odchylky, alarmy atd. musí okamžitě spustit nezbytná nápravná opatření, zejména v době, kdy přímo u zařízení fyzicky nikdo není. Rovněž existuje potřeba vzdálené podpory servisními techniky výrobců zařízení a průběžné optimalizace činnosti celého výrobního závodu.

Aby společnost Regloplas AG poskytla svým zákazníkům ještě lepší podporu, nabízí pro své jednotky regulátorů teploty a chladicí systémy (–20 °C až +350 °C a topný výkon 3 až 80 kW) řadu řešení, které urychlují digitalizaci regulace teploty v potravinářském průmyslu.

Nový řídicí systém RT200 společnosti Regloplas AG s integrovaným serverem OPC UA nyní nabízí maximální flexibilitu pro digitalizaci v rámci výrobního procesu. Ústředním konceptem digitalizace je sdílení všech dat s informacemi o probíhajících procesech a strojních zařízeních v síti a s vyššími informačními systémy, jako jsou MES, ERP a PPS.

Všechny stroje, zařízení a systémy zapojené do výrobního procesu spolu komunikují. To umožňuje optimalizaci procesů v reálném čase, což vede k vyšší produktivitě, kratším prostojům, optimalizaci výrobní kapacity strojů a lepší kvalitě produktu (obr. 1).

Použití jednotek pro regulaci teploty z řady modulárních panelových jednotek od firmy Regloplas AG nabízí řadu dalších výhod:

- snížení nákladů ve srovnání s vlastním vývojem výrobce zařízení (tj. s proprietárními regulátory vyráběnými v malých sériích),
- bezproblémové opakované používání jednotky regulace teploty v novém nebo modernizovaném systému,
- technická dokonalost a zvýšená spolehlivost díky použití regulátoru od výrobce specializujícího se na regulaci teploty.

Vzhledem k menším výdajům na integraci vysoce výkonných a flexibilních řešení regulace teploty jsou tyto panelové regulátory stejně přitažlivé pro výrobce zařízení i pro jejich provozovatele. Regloplas AG neustále rozvíjí svou nabídku pro tyto uživatele a rozšiřuje své technické znalosti a kompetence. Kromě ekonomických úvah je motivací také schopnost přispívat ke zdravějším a chutnějším potravinám a jejich udržitelnější výrobě.

Chcete-li další informace, kontaktujte nás.

Sledujte nás také na LinkedIn a YouTube


Digitalizace regulace procesní teploty

Obrázek 1: Zařízení skládající se z podavače, mísiče, hnětače a konšéru, výkon 400 kg/h, regulované teplota do 90 °C

 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP