www.modernitovarna.com
HURON

Firma TJ MOLDES rozšiřuje svou kapacitu a výkon pro výrobu automobilových forem

S instalací nových vysoce výkonných 5-ti osých obráběcích center firmy HURON, zvýšila firma TJ MOLDES (Marinha Grande, Portugalsko) svou výrobní kapacitu pro plastové vstřikovací formy. Společnost je jedním z předních výrobců forem pro automobilový průmysl.

Firma TJ MOLDES rozšiřuje svou kapacitu a výkon pro výrobu automobilových forem
Investice do špičkového obráběcího zařízení je charakteristickým znakem společnosti TJ MOLDES od jejího založení v roce 1985. Zatímco v té době bylo USA hlavním exportním trhem pro portugalský průmysl forem, zaměřila se firma TJ MOLDES na evropský trh a na specializaci. V průběhu let získala vynikající mezinárodní renomé. Zatímco všechny aktivity obchodního a projektového vedení jsou prováděny jednou firmou – TJ MOLDES – výroba je rozdělena mezi čtyři specializované výrobní jednotky: TJ MOLDES pro malé formy (až do 2 T), TJ AÇOS pro střední formy (až do 10 T), ITJ pro velké formy (až do 30 T) a RTJ, jednotka pro testování forem a produkci (vstřikování) předběžných a malých sérií, vybavených vstřikovacími stroji s upínací silou mezi 125 a 1300 T.

„Se samostatnými výrobními jednotkami máme všechny výhody specializace, a jako menší firmy jsme flexibilnější v plánování termínů a můžeme rychleji reagovat na své zákazníky.“ říká João Faustino, zakladatel a ředitel firmy TJ MOLDES a nedávno zvolený prezident CEFAMOL, Národní asociace průmyslu forem. „Jednotka testovacích a předběžných sérií nám umožňuje nabídnout zákazníkům kompletní balík, včetně nejen designu a výroby forem, ale také testování produktů.“ Testovací jednotka zvládne standardní vstřikovací procesy a také vstřikování dvou různých materiálů a vodní vstřikování.

Strategie

Firma TJ MOLDES je mezinárodně uznávaná jako jeden z nejlepších výrobců forem pro automobilové osvětlení, předních čel karosérií a vík převodovek. Formy, navrženy a vyrobeny v TJ MOLDES jsou využívány předními výrobci automobilů, jako jsou Audi, BMW, Chrysler, Land Rover, Maseratti, Mercedes Benz, Opel, PSA/Renault, Porsche, Seat, Škoda, Vibac, Volvo a VW.

„Neexistují žádné jednoduché formy,“ vysvětluje João Faustino. „Všechny formy mají své konkrétní požadavky a mohou mít vliv na výkon vstřikovacích strojů a kvalitu dílů. To je důvod, proč někteří zákazníci, kteří šli hledat levnější formy do Asie, se nyní začínají vracet. V automobilovém sektoru mají formy další význam, protože zahrnují komplexní geometrii a úroveň detailů, které vyžadují extrémně vysokou úroveň přesnosti. To je případ částí pro světlomety, jejichž osvětlovací technika obsahuje velmi jemné detaily k optimalizaci šíření světla. Na předních čelech karosérií jsou v sázce estetika a image. Naše formy, které jsou vyráběny v Portugalsku, mají všeobecně známou vysokou kvalitu.“

S firmou HURON společně od roku 2002

Pro výrobu forem, upřednostňovala firma TJ MOLDES vždy evropské stroje. „Ze dvou hlavních důvodů, „ říká João Faustino. „Pokud dodáváme do evropských společností, musíme mít ty nejlepší technologie. A za druhé, je nezbytné vytvořit blízký partnerský vztah s výrobci obráběcích stojů.“

Svou první objednávku s firmou HURON učinila firma TJ MOLDES v roce 2002. „Byli jsme u zlomového momentu. Potřebovali jsme zvýšit přesnost a zlepšit schopnost odezvy, abychom zajistili některé velmi důležité objednávky. Potřebovali jsme pro příští generace stroje s vysokou rotační rychlostí a výbornou akcelerací. Zároveň jsme požadovali kompletní služby, včetně školení a technické podpory, abychom využili plně potenciál strojů. Firma HURON plně vyhovovala těmto podmínkám, a proto jsme uskutečnili tuto objednávku,“ konstatuje João Faustino.

Firma TJ MOLDES byla jednou z prvních společností v Portugalsku, která investovala do technologie HURON. Od roku 2002, mají tyto dvě společnosti partnerský vztah, který přesahuje rámec normálního dodavatelsko-odběratelského vztahu. Bernard Echevard, generální ředitel firmy HURON, to potvrzuje: „Firma TJ MOLDES je zákazník, který ví přesně, co chce. Když za námi přišli projednat novou investici do strojního vybavení, měli již stanoveny prakticky všechny technické specifikace. Jsou nároční a vyjednávají pevně a přímo, ale také nám dávají najevo proč.“

Firma TJ MOLDES zaznamenala trvalý růst a úspěšné rozšíření kapacity. Od roku 2002, instalovala firma TJ MOLDES již 15 vysoce výkonných obráběcích center ve svých jednotlivých výrobních jednotkách. Všechny jsou od firmy HURON.

Rychlost a přesnost
„ Stroje musí splnit to, co slibují“ – to je podle João Faustina jednoduché pravidlo. „ Když investujete do vysoce výkonných, 5-ti osých obráběcích center, musíte je využít naplno. Musí pracovat v plné rychlosti. Firma HURON nabízí vysoce výkonné stroje a především poskytuje lokální technickou podporu, kterou považujeme za nezbytnou. Technici firmy HURON a Tecnirolo (portugalský zástupce firmy HURON) mají neomezený přístup do firmy TJ MOLDES a jsou součástí týmu, protože mají společný cíl: co nejlepší využití strojů.“

Miguel Silva, z firmy Tecnirolo, říká: „ Pro každý projekt, pro každou formu, vyžaduje firma TJ MOLDES optimalizaci výrobního času. Naším úkolem je poskytovat veškerou dostupnou podporu, aby byly stroje naprogramovány obráběcí strategií schopnou dokončit práci v co nejkratším čase. Zastupujeme firmu HURON a samozřejmě na sebe bereme tuto zodpovědnost.“

„Jako výrobce obráběcích center, musíme reagovat na trendy a potřeby výrobců forem,“ říká Bernard Echevard, generální ředitel firmy HURON. „Plastové díly zahrnují rostoucí míru technické údržby, což zvyšuje komplexnost procesu pro výrobu forem. Stroje firmy HURON umožňují provedení detailů s přísností a přesností, při vysokých rychlostech a akceleraci, a s rychlejším časovým harmonogramem obrábění.

Firma TJ MOLDES plánuje v nadcházejících letech další investice. „ Budeme zvyšovat své výrobní kapacity a nahrazovat některé stroje. Jsou sice stále dokonale funkční, ale v současné době nestačí mít funkční stroje – potřebujeme rychlejší stroje. Počet os, rychlost a akcelerace jsou hlavní faktory, které činí stroje zastaralými. Abychom mohli toto zajistit a udržet si zákazníky, nestačí vyrábět perfektní formy – musíme být nejrychlejší,“ uzavírá João Faustino.

Fotografie:

TJ obrázek 1
Obráběcí centrum HURON

TJ obrázek 2
Rychlost a přesnost

TJ obrázek 3
Partneři od roku 2002
Miguel Silva (Tecnirolo)
João Faustino (TJ MOLDES)
Bernard Echevard (HURON)

TJ obrázek 4
Forma

TJ obrázek 5
Obráběcí centrum HURON

TJ obrázek 6
Technická podpora

TJ obrázek 7
Forma
Firma TJ MOLDES rozšiřuje svou kapacitu a výkon pro výrobu automobilových forem
Firma TJ MOLDES rozšiřuje svou kapacitu a výkon pro výrobu automobilových forem
Firma TJ MOLDES rozšiřuje svou kapacitu a výkon pro výrobu automobilových forem
Firma TJ MOLDES rozšiřuje svou kapacitu a výkon pro výrobu automobilových forem
Firma TJ MOLDES rozšiřuje svou kapacitu a výkon pro výrobu automobilových forem
Firma TJ MOLDES rozšiřuje svou kapacitu a výkon pro výrobu automobilových forem

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP