www.modernitovarna.com
Keyence International

VHX-2000

S novou typovou řadou udělala společnost Keyence další krok na trhu s digitálními mikroskopy.

VHX-2000

Digitální mikroskopy VHX nabízejí nesrovnatelný výkon a unikátní jednoduchost použití. Vyznačují se rozlišením 54 milionu pixelů, velkou hloubkou ostrosti a automatickým zaostřením i při větších zvětšeních. Umožňují i taková pozorování a měření, která s optickým mikroskopem nejsou možná. Mikroskopy VHX mají optickou soustavu, kameru a systém zpracování obrazu kompletně od firmy Keyence. Tyto komponenty zajišťují unikátní kvalitu obrazu.

Řada digitálních mikroskopů VHX-2000 přináší inovace v oblasti výkonu, jednoduchosti použití a automatického měření.

Osvětlení modrým světlem umožnilo zvýšit rozlišení o 25 %. Použití světla s krátkou vlnovou délkou totiž dovoluje zachytit jemnější detaily sledovaného objektu. Obraz snímaný v modrém světle je následně složen s obrazem snímaným tradiční metodou ve viditelném světle. Výsledkem je obraz podobný běžnému obrazu, ale s větším rozlišením. Někdy je naopak výhodnější použít červené světlo s delší vlnovou délkou, které lépe proniká průhlednými materiály a umožňuje pozorovat objekty ležící pod vrstvou transparentního materiálu. V tomto případě se na osvětlovači použije červený filtr; další postup zpracování obrazu je stejný jako v předchozím případě.

Mikroskopy VHX-2000 mohou poskytovat panoramatické obrazy s rozlišením 20 000 × 20 000 pixelů, tj. 400 miliónů pixelů. Obrazové pole je tak 200krát větší i při velkém zvětšení (běžný obraz má rozlišení 1 600 × 1 200 pixelů). Snímání panoramatických snímků umožňuje funkce velmi rychlého automatického spojování snímků (stitching 2D), nejvýkonnější ze všech podobných funkcí uplatněných u přístrojů, jež jsou dostupné na trhu. Po spuštění této funkce stisknutím tlačítka je snímaný objekt automaticky posouván a snímané obrazy jsou v reálném čase spojovány do jednoho panoramatického snímku. Díky schopnosti vytvářet panoramatický snímek zcela automaticky je možné zabránit chybám vznikajícím při manuálním spojování obrazů.

Mikroskopy VHX-2000 jsou kromě motorizovaného posuvu osy Z vybaveny motorizovaným posuvem stolku ve směrech os X a Y, jednoduše ovládaným touchpadem. K přesnému řízení pohybů ve směru všech tří os X, Y a Z přispívá funkce automatického rozpoznání optické soustavy a zvětšení Double´R, díky níž je možné ovládat posuvy současně se změnou zvětšení, a zajistit tak plynulé pozorování objektu. Zaostření a kalibrace jsou automatické. Další novinkou je, že motorizovaný stolek XY pro přímé pozorování je vybavený osvětlovačem s LED pro pozorování v procházejícím světle. Díky tomuto osvětlení je možné pozorovat jasný obraz nezávisle na zvětšení. Kromě procházejícího světla je možné osvětlení s LED použít v kombinaci s osvětlením shora. Úroveň osvětlení je možné u všech typů osvětlovačů regulovat tak, aby byla zajištěna intenzita světla optimální pro pozorování. Výsledkem je lepší kontrast obrazu na těch částech objektu, jimiž procházejí osvětlovací paprsky.

Mikroskopy VHX-2000 mají také nové měřicí funkce. Jakékoliv měření je možné jednoduše provádět na monitoru pomocí myši. To je podstatná výhoda proti tradičním měřicím mikroskopům, u nichž není možné pouhým okem přímo v okuláru přesně určit velikost objektu a odměřování vyžaduje hodně času a úsilí. Měření je navíc zatíženo menším rozptylem, protože určení přesné polohy hrany nezávisí na odhadu pracovníka provádějícího měření. Mikroskopy mají devatenáct režimů měření, z toho šestnáct základních a tři automatické měřicí režimy. Mezi měřicími funkcemi jsou např. měření největší plochy (určí a změří nejrozlehlejší plochu v obrazovém poli), počítání objektů se zadanými vlastnostmi v obrazovém poli, určení nejmenšího a největšího průměru apod. Měřicí funkce umožňují také např. automaticky detekovat praskliny. Použití automatickým měřicích režimů, jež jsou u mikroskopů VHX-2000 k dispozici, dokáže ušetřit hodně času. Měření se zefektivní použitím šablon pro měření. V šabloně lze např. stanovit vzor tvaru objektu, který se potom vyhledává v obrazovém poli.

Digitální měřicí mikroskopy VHX-2000 jsou určeny pro všeobecné použití. Jedním přístrojem lze dosáhnout zvětšení od 0,1× do 5 000×. Je třeba poznamenat, že každá optická soustava má své vlastní příslušenství, a jejich výměna je proto rychlá a bez rizika.

Obrázek: Pozorování s modrým a červeným filtrem. Díky tomu se jasně objeví i detaily, které by byly jinak jen těžko viditelné.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP