www.modernitovarna.com
Keyence International

Měření libovolného materiálu nebo povrchu s vysokou přesností

Keyence, globální dodavatel řešení pro průmyslovou kontrolu, uvedl na trh řadu konfokálních snímačů polohy CL-3000 pro vysoce přesné měření na jakémkoliv materiálu nebo povrchu. Tyto vysoce kompaktní koaxiální laserové snímače polohy pomáhají s takovými úkoly, jako jsou zlepšování kvality, prevence dodávek nevyhovujících dílů a zvyšování objemu výroby.

Měření libovolného materiálu nebo povrchu s vysokou přesností

Typické příklady použití, abychom jmenovali alespoň některé, zahrnují měření tloušťky nebo průhybu plechů a desek, měření rovinnosti substrátových disků při výrobě polovodičových součástek nebo kontrolu nanesení těsnění nebo lepidla. Odolnost proti prachu a vodě, vyjádřená krytím IP67, umožňuje použití v jakýchkoliv výrobních prostředích. 

Metoda vícebarevného konfokálního měření umožňuje měřit i v takových úlohách, které jsou konvenčními systémy nerealizovatelné. Světelný zdroj vyzařuje současně červené a zelené světlo. V porovnání s typickými LED s bílým světlem je světlo emitované tímto zdrojem stabilnější a má větší jas v širokém rozsahu vlnových délek. To zaručuje dostatečné osvětlení v celém měřícím rozsahu a umožňuje dosahovat lepší přesnosti.

Snímače CL-3000 zaručují přesné měření (bez potřeby použít speciální hlavice) jakýchkoliv materiálů, včetně skla, polovodičových substrátů, desek plošných spojů, těsnicích hmot, lepidel, fólií, plastů nebo kovových obrobků. Navíc je možné měřit všechny typy povrchů, průhledné, průsvitné, odrazivé, zakřivené, zkosené, stupňovité, nerovné nebo hrubé, s linearitou od ±0,2µm. Na rozdíl od konvenčních laserových snímačů je možné měřit i pod značným úhlem sklonu.

Snímače CL-3000 měří se stabilními výsledky i plochy s různou odrazivostí nebo absorpcí světla. Se stejným nastavením je možné stabilně měřit pryž i odrazivé materiály. Dokonce i v náročných podmínkách, při výskytu olejové mlhy nebo prachu, poskytují snímače s odolnou konstrukcí výborné výsledky, a to bez nutnosti instalace ochranných krytů. Ohebné kabely jsou vhodné i pro použití na robotech.

Kompaktní hlavice snímače s průměrem pouhých 8 mm může být nainstalována i do míst s omezeným prostorem. Samotná hlavice je navržena jako pasivní komponent obsahující pouze optickou soustavu čoček a je padesátkrát menší než konvenční systémy. Splňuje tak rostoucí požadavky na miniaturizaci v průmyslovém prostředí.

Jednotky CL-3000 jsou také o 50 % lehčí než běžné laserové snímače, takže je lze snadno umístit na ramena robotů. Menší hmotnost omezuje vibrace v okamžiku, kdy rameno robotu zastaví.

U běžných systémů dochází po deseti minutách provozu ke zvýšení teploty o až 8 °C, což může způsobovat deformaci montážního přípravku snímače. Naproti tomu snímače řady CL-3000 neobsahují žádné elektronické komponenty, jen optické čočky, čímž jsou eliminovány chyby způsobené ztrátovým teplem, elektrickým rušením nebo vychýlením optické osy. 
Co je důležité, instalace hlavice snímače a nastavení programu měření jsou u snímačů Keyence CL-3000 velmi jednoduché. Přesné nastavení urychlují a usnadňují nastavitelné montážní přípravky pro měření tloušťky a funkce zarovnání optické osy, jež je součástí softwaru pro PC. V nabídce je k dispozici pět různých modelů (včetně kompaktní jednotky o velikosti průměrné tužky) vhodných pro širokou škálu úloh od jednoduchého měření profilu po vysoce přesná měření. 

Měření libovolného materiálu nebo povrchu s vysokou přesností

 

Měření libovolného materiálu nebo povrchu s vysokou přesností

 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP