www.modernitovarna.com
NSK

NSK pomáhá ušetřit slévárně víc než 100 000 EUR ročně

Změna typu ložisek v karuselu licí linky, spojená s realizací malých úprav jeho konstrukce, vedla u významného výrobce lopatek plynových turbín, který čelil selhávání ložisek karuselu licí linky každých šest týdnů, k ročním úsporám 100 095 EUR ročně.

Vzhledem ke krátké životnosti stávajících ložisek se výrobce rozhodl povolat na pomoc tým odborníků z firmy NSK. V rámci služby AIP Added Value Programme provedli technici NSK kompletní prohlídku stávající konstrukce, která zahrnovala i inspekci poškozených ložisek.

V procesu odlévání se používá extrémně žíravý roztok 50% hydroxidu sodného o teplotě +180°C, který v kombinaci s velkým zatížením a odchylkou souososti vzniklou při montáži způsoboval problémy s mazáním ložisek a jejich zadírání. Problém zhoršovalo špatně zvolené těsnění ložisek.

Společnost NSK proto doporučila přejít na její utěsněná válečková ložiska, jejichž těsnění zabraňuje pronikání agresivního žíravého roztoku a dalších nečistot dovnitř ložiska. Byla navržena také alternativní konstrukce hřídele karuselového stroje, která ještě zlepšuje ochranu ložisek před znečištěním a usnadňuje montáž. Zkoušky prokázaly, že tyto změny vedly k prodloužení životnosti stroje na dvojnásobek, a tím k výraznému snížení počtu odstávek a potřeby údržby. Po úspěšném testu byly úpravy provedeny i na zbývajících linkách slévárny.

Utěsněná válečková ložiska NSK se vyznačují velkou zatížitelností a zdokonaleným těsněním, a proto jsou ideální pro použití v náročných podmínkách, jež se vyskytují ve slévárnách a dalších metalurgických závodech. Otvory ve vnitřním i vnějším kroužku ložisek umožňují doplňování lithiového maziva in situ a dalším přínosem je povrch ošetřený fosfátováním, který zvyšuje odolnost proti korozi.

Úspory ve slévárenském provozu byly vyčísleny porovnáním předchozích ročních nákladů na ložiska, práci spojenou s jejich výměnou a s odstávkou linky a ročních nákladů na nové řešení s ložisky NSK.

1) Utěsněná válečková ložiska NSK se vyznačují velkou zatížitelností a zdokonaleným těsněním
 

NSK pomáhá ušetřit slévárně víc než 100 000 EUR ročně
 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP