www.modernitovarna.com
Keyence International

IM Series

Pod označením IM Series se skrývá typová řada zcela nových optických měřicích strojů. Je to více než profilprojektor, měřicí mikroskop nebo automatický CNC měřicí stroj: IM-6500 měří rozměry pomocí optické zobrazovací metody a umožňuje realizovat spolehlivé měření rychle a s velkou přesností. Jednoduše do něj umístíte měřenou součást, stisknete tlačítko a stroj v několika sekundách změří až 99 rozměrů s přesností lepší než 0,5 μm. Nevyžaduje se žádné obtížné pozicování měřené součásti, není zde žádné riziko systematických chyb spojených s prací měřicího technika. A konečně, je to cenově výhodná alternativa k tradičním měřicím postupům.

IM Series
Koncepce měřicího zařízení IM-6500 kombinuje flexibilitu systému strojového vidění s přesností zaručenou bi-telecentrickým objektivem.

Práce se zařízením je snadná – jednoduše umístíte měřenou součást do měřicí oblasti. Stroj oskenuje tvar součásti a metodou iPASS (Intelligent Pattern Analysis Search System) určí (podle již uloženého vzoru) její pozici a natočení.

IM-6500 dokáže změřit součásti s největším rozměrem do 100 mm. Nový bi-telecentrický objektiv s průměrem vstupní čočky 100 mm snímá celou měřenou součást najednou, to znamená, že všechny měřené rozměry jsou sejmuty v jednom obrazu. Měření pomocí telecentrického objektivu není zatíženo perspektivním zkreslením obrazu a nemá na něj vliv vzdálenost měřené součásti od objektivu. Měřená data jsou digitálně ukládána a lze z nich vytvářet měřicí protokoly a statistiky.

Měřit lze vše: od souřadnic bodů, vzdáleností, úhlů, středů a poloměrů vnitřních i vnějších kružnic až po složité úlohy, např. měření rozměrů pohybových šroubů, které jsou klasickými metodami obtížně realizovatelné. Měřicí proces je automatický a chyba obsluhy je tak téměř vyloučena.

Tvary obrysů se vyhodnocují z měřených bodů metodou nejmenších čtverců. Díky tomu, že se tvar počítá z mnoha měřených bodů (počet si může uživatel nastavit), lze jej přesně určit i v případě, kdy mají měřené body velký rozptyl (vlivem šumu apod.). Měřicí stroj IM-6500 má navíc funkci, jež z výpočtu vyloučí ty body, které mají zřetelně velkou odchylku od měřeného tvaru. Jsou to různé výstupky nebo vrypy, jež jsou jinak při uplatnění statistické metody nejmenších čtverců zdrojem nepřesností.

Díky originálnímu subpixelovému procesu zpracování obrazu mohou měřicí zařízení KEYENCE pozici hran detekovat přesněji než konvenční systémy zpracování obrazu. Plocha pixelu se přitom rozděluje čtvercovou sítí na sto subpixelů, v nichž se vyhodnocuje přítomnost hrany. Jestliže se poloha hrany měří ručně, je v podstatě nemožné eliminovat vliv zkušeností měřicího technika a jeho momentální kondice. Navíc pohyby měřicím stolkem jsou pomalé a na měření mají vliv vibrace zařízení. Nový měřicí stroj nepotřebuje pohyblivý stolek a systém zpracování obrazu není závislý na schopnostech lidského oka. Jsou v něm integrovány postupy vysokorychlostního zpracování obrazu, používané v průmyslové automatizaci, a principy optických měřicích mikroskopů. Zařízení umožňuje zvýšit počet kontrolovaných rozměrů a tím významně přispívá ke zvýšení kvality výroby.

Vestavěný snímač teploty umožňuje měřicí stroj IM-6500 přizpůsobit různým podmínkám. Díky tomu, že spolu s měřenými rozměrovými daty jsou ukládány i informace o teplotě v místě měření, je možné přesně měřit i v provozních podmínkách.
Zařízení IM-6500 je kompaktní a zabírá plochu přibližně velikosti formátu A3. Lze je snadno umístit v laboratoři i bezprostředně u výrobní linky.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP