www.modernitovarna.com
Norelem

Umíte vrtat, že?

Pro techniky a profesionální obráběče je vrtání základní dovedností, kterou všichni znají. Ovšem povýšit základní znalost na vyšší úroveň a používat skutečně správné komponenty pro zajištění efektivity, bezpečnosti a přesnosti už vyžaduje pečlivé uvažování, vysvětluje Marcus Schneck, ředitel firmy norelem.

Umíte vrtat, že?

Vrtání je základní dovednost, kterou většina lidí ovládne už v útlém věku. Děti se ji velmi často naučí doma při různých kutilských pracích nebo v rámci pracovní výchovy ve škole.

Jistě, vyvrtat díru není těžké. Trochu složitější je udělat to rychle, bezpečně a přesně, a přitom nezničit vrták ani výrazně nesnížit jeho trvanlivost. Jak zkušení technici a obráběči vědí, tyto dovednosti jsou klíčové pro efektivitu a vysokou produktivitu a pro snížení ztrát materiálu, výrobních nákladů a nákladů na servis.

Prvořadá je bezpečnost. Předpokladem pro bezpečné vrtání do kovu je pevné zafixování obrobku. Kdyby se obrobek uvolnil, mohla by jej síla břitu vrtáku dokonce odhodit. Obsluha musí mít vhodné oblečení, protože volné části oděvu by mohly být otáčejícím se vrtákem zachyceny a strhnout pracovníka k vrtáku. Zběžný pohled do minulosti ukazuje mnoho pracovních úrazů, které se staly jen proto, že při vrtání nebyly dodržovány bezpečnostní předpisy.

Pro to, aby obráběči vrtali co nejvíc bezpečně a efektivitně, máme různý standardní cástí, které mají být uvažovaný.

Nepodcenit přípravu
Klíčovou oblastí, kde mohou technici zkrátit doby odstávek a ušetřit náklady, je výběr správných normalizovaných vrtacích upínačů. Použití normalizovaných upínačů odstraňuje nutnost navrhovat přípravky a nástroje na míru. Normalizované upínače přitom vyhovují pro širokou škálu úloh a jsou vhodné dokonce i pro malosériovou výrobu.

Vrtací upínače norelem jsou dostupné v devíti různých velikostech a jsou navržené tak, aby jejich použití bylo co nejjednodušší. Na opěrné desce upínače jsou umístěny fixační kolíky, které umožňují rychlé a snadné polohování obrobku. Vrtací i opěrnou desku je možné snadno a rychle vyměnit, takže přípravek lze velmi rychle uzpůsobit pro vrtání jiného dílu.

Upínače jsou navržené také s ohledem na bezpečnost obsluhy. Všechny upínače norelem mají na koncích pastorkového hřídele pár kuželů. Ty působí proti silnému, rovnoměrnému upnutí směrem dolů a nahoru. Díky tomu nemůže vrtací deska ani při vrtání, ani při výměně obrobku spadnout pracovníkovi na ruce. Upnutí obrobku a vrtací desky je pevné i v případě vibrací.

Jak na díru do válcové plochy
Jinou oblastí, kde mohou vrtací přípravky inženýrům pomoci k dosažení rychlého e efektivního vrtání, je vrtání příčných děr do válcových obrobků.

Klíčovým problémem při vrtání příčných děr do válcovćh tyčí je, že hrot vrtáku má tendenci sklouznout z určeného středu díry do strany. Proces nalezení středu válcových tičí může být časově náročný a pracný. Tato úloha vyžaduje ruční měření a značení obrobku a návrh přípravků na míru podle požadované velikosti díry. Jestliže osa vyvrtané díry neprochází středem válce, díl se musí vyhodit a všechno začíná znova.

Řešením tohoto problému jsou vrtací upínače konstruované speciálně pro válcové obrobky, jež jsou nyní dostupné u firmy norelem. Tyto upínače zajišťují, že inženýři mají k dispozici rychle a snadno použitelný prostředek k efektivnímu a přesnému vrtání děr běžných velikostí. Sortiment zahrnuje upínače podle DIN 6348, které se dodávají buď s indexovými vrtacími kotouči s 16 nejběžnějšími velikostmi vrtacích pouzder, nebo s držáky vrtacích pouzder.

Pro zajištění válcového obrobku na místě používají vrtací upínače prizmata s nastavitelným dorazem. Díky tomu je nastavení přípravku snadné a nevyžaduje předchozí technické znalosti.

Navíc, všechny díly upínače je možné objednat a dodat i dodatečně. Pomocí nástrčných vrtacích pouzder je možné díry vrtat, vystružovat, zahlubovat a řezat do nich závity.

Vrtání rovně jako šipka
Další problematickou operací, po vrtání příčných děr, je vrtání řady děr. Zde je nutné vyvrtat každou díru tak přesně a přímo, jak je to možné, a přitom udržet stabilitu a konzistenci vrtání. K zajištění těchto podmínek se pro standardní vrtací operace ve stavbě strojů a zařízení používají vrtací pouzdra.

Vrtací pouzdro vede vrták přímo do vrtacího upínače. To znamená, že pozice vrtů nemusí být opakovaně vyměřována a označována. Přípravek zaručuje, že vrták běží přímě, a výsledky jsou bezesporný, proto že vrták proniká do materiálu pod fixovaným úhlem.

Se zjednodušením a optimalizaci operace vrtání se technici již nemusí starat o ztráty materiálu a snižuje se riziko chyb.

Odvést a chránit
Jedním z bodů k úvaze, jde-li o operaci vrtání, je také efektivní odvod třísky, která vzniká při vrtání, a ochrana obsluhy.

Běžně se používají flexibilní, modulární hadice, které je možné připojit na centrální systém odsávání nebo průmyslový vysavač. Po připojení lze hadici nasměrovat k místu vrtání, aby odtud odsávala třísky, jež mohou být nebezpečné.

Hadice je navržená tak, aby byla co nejuniverzálnější. Uživatelé ji mohou podle potřeby zkrátit nebo modulárními nástavci prodloužit a hadice se může sklánět volně až do 100 cm od místa podpory. Uživatelé ji také mohou ohýbat a manipulovat s ní. Pro efektivní odsávání ji lze kombinovat s širokým sortimentem trysek a příslušenství.

Hadice mohou také nést ochranné štíty, které chrání obsluhu před přístupem k vrtáku. To opět pomáhá omezit pracovní úrazy.

Provrtáno k dokonalosti
Stejně jako všechny technologické operace, i vrtání, má-li být dovedeno k dokonalosti, vyžaduje čas a zkušenosti. Ovšem s tím, jak se rozšiřuje diskontinuita v technických dovednostech, je jasné, že je stále těžší počítat s tím, že by se podařilo sehnat zkušené obráběče s hlubokými znalostmi a zkušenostmi. Výsledkem je, že se ztrácejí dovednosti potřebné k dosažení vysoké produktivity, ale i k zajištění bezpečnosti práce.

Je třeba hledat efektivní způsoby transferu znalostí a zkušeností, ale současně je třeba dát současným i budoucím technikům do rukou optimální nástroje a komponenty, které jim pomohou v jejich práci.

Sortiment firmy norelem obsahuje 45 000 komponent a její kompletní inženýrský průvodce, THE BIG GREEN BOOK, je pomůckou pro řešení všech technických úloh a konstrukčních zadání. Více informací o firmě norelem najdete na www.norelem.cz

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP