www.modernitovarna.com
NSK

Přechod na ložiska NSK ušetřil těžařské firmě přibližně 400 000 EUR

Když se ve firmě na zpracování rudy začali potýkat s opakovanými poruchami ložisek ventilátoru recirkulace vzduchu, obrátili se s žádostí o doporučení na firmu NSK. Jako provizorní opatření pro snížení provozní teploty ložisek používali chlazení stlačeným vzduchem. Urgentní požadavek na dlouhodobé řešení byl tedy evidentní.

Přechod na ložiska NSK ušetřil těžařské firmě přibližně 400 000 EUR

Obrázek 1. - Hřídel ventilátoru cirkulace vzduchu v závodě na zpracování rudy a jeho ložisková tělesa

Tým odborníků společnosti NSK jako součást svého programu AIP Added Vallue Programme provedl zhodnocení aplikace ložisek. Tato úloha zahrnovala měření teploty ventilátoru a jeho ložisek, přičemž se ukázalo, že ložiska nebyla správně namontována. Navíc nadměrné znečištění maziva bylo důkazem, že bylo zvoleno nevhodné uspořádání těsnění. 

Jako opatření doporučili technici NSK přejít na vysoce výkonná soudečková ložiska NSKHPS s ložiskovými tělesy NSK SNN a labyrintovými těsněními NSK. Tento přechod, současně s doporučením pro správnou montáž, optimální interval mazání a množství maziva, měl překonat předchozí problémy.

Aby teoretické závěry ověřili v praxi, vykonali technici NSK dlouhodobý celoroční test, při němž dohlíželi na instalaci ložisek a dodržování všech doporučení. Během testu nedošlo za celých dvanáct měsíců k selhání ani jednoho ložiska. 

Ložiska NSKHPS jsou navržena speciálně pro větší zatížení a práci za vyšších teplot, až 200 °C. S těmito atributy mohou uživatelé dosáhnout až zdvojnásobení doby provozu a zvýšení spolehlivosti. 

Zákazník brzy ocení přínosy ložisek v podobě zvýšení produktivity, omezení údržby a odstranění nutnosti používat stlačený vzduch, což dohromady vede ke značným úsporám nákladů. Vezme-li se v úvahu cena práce servisních techniků při selhání ložisek stejně jako cena stlačeného vzduchu, ušetří nyní závod ročně 393 706 EUR.

 

Přechod na ložiska NSK ušetřil těžařské firmě přibližně 400 000 EUR

 Obrázek 2.- Ložiska NSKHPS jsou navržena speciálně pro větší zatížení a práci za vyšších teplot

 

Přechod na ložiska NSK ušetřil těžařské firmě přibližně 400 000 EUR

 

Obrázek 3. - Soudečková ložiska NSKHPS se pro použití v závodě na úpravu rudy dodávají s tělesy NSK SNN

 
 



  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP