www.modernitovarna.com
REDEX

Plné uspokojování potřeb zákazníků

Daco Solutions, britský výrobce strojů na úpravu pásových materiálů (converting) pro papírenský průmysl, má jasnou filosofii vývoje svých produktů: vše musí být jednoduché a přesně odpovídat specifickým potřebám zákazníků. Využití tohoto přímého přístupu umožňuje firmě Daco, aby přinášela zákazníkům cenově výhodná a jednoduše použitelná řešení, jejichž základním kamenem je technika pro řízení napětí pásu od firmy MEROBEL. Ať jde o stroje nejjednodušší nebo nejsložitější, technika od firmy MEROBEL je vždy nedílnou součástí jejich úspěchu.

Plné uspokojování potřeb zákazníků
Daco Solutions je přední britský výrobce inovativních podélných převíjecích řezaček, inspekčních převíjecích strojů, rotačních vysekávacích zařízení a strojů pro úpravu pásových materiálů např. pro úzkoformátový tisk, výrobu etiket a lepicích pásek. Nabídka podélných převíjecích řezaček a rotačních vysekávacích zařízení začíná u nejjednodušších a pokračuje až k vysokorychlostním a velkokapacitním strojům, včetně strojů upravených na zakázku podle potřeb uživatelů.

Daco Solutions používá elektromagnetické brzdy MEROBEL už deset let a má pro ně jen slova chvály. „Zkoumali jsme i jiné možnosti dostupné na trhu, ale musím říci, že toto je to nejlepší řešení,“ vysvětluje Dave Beynon z Daco Solutions. „Lze použít pneumatické brzdy, ale mají horší linearitu a větší počet namáhaných součástí. Navíc je tu možnost úniku stlačeného vzduchu.“ Pneumatické brzdy mají momentový poměr od jedné do nejvýše třiceti, zatímco elektromagnetické od jedné do sta. Pro to je zpravidla nezbytné použít několik pneumatických brzdicích disků najednou.

„Jiní dodavatelé elektromagnetických brzd pro mě nejsou přijatelní. Jejich produkty buď nejsou dostatečně spolehlivé, jejich montáž je příliš složitá nebo jsou příliš drahé. Za posledních deset let jsme tyto brzdy použili u dvou stovek strojů a měli jsme jen asi pět reklamací. Nejlepší vlastností brzd MEROBEL je to, že na ně po instalaci můžete zapomenout.“

Brzdy MEROBEL EPM se používají pro regulaci momentu na hřídeli navíječky a zajišťují konstantní napětí při navíjení nebo odvíjení. Elektromagnetické práškové brzdy (EPM, Electromagnetic Particles) jsou extrémně spolehlivé (mají dlouhou životnost při minimální údržbě), jednoduše použitelné i cenově výhodné. Jejich použití je ve srovnání se soustavou motoru s regulátorem mnohem snazší. Spolehlivost je výsledkem mnoha technických vylepšení: speciální povrchová úprava omezuje opotřebení, je vybrána ocel s co nejlepšími magnetickými vlastnostmi, kuličková ložiska jsou volena tak, aby měla dostatečnost odolnost proti vysoké teplotě. Magnetický obvod je optimalizován tak, aby zbytkový moment byl co nejmenší a brzda měla maximální lineární rozsah. Elektromagnetické práškové spojky a brzdy jsou čisté a při svém provozu nejsou zdrojem prašnosti.

Několik hodin k implementaci nového elektronického řídicího systému

V květnu 2010 dodala společnost Daco Solutions vysekávací stroj na vinylové fólie. „Rozhodli jsme se pro řídicí systém s elektronickým regulátorem s uzavřenou zpětnou vazbou, protože vinyl je mnohem pružnější materiál než papír a běžný řídicí systém by zde proto nevyhověl. Do fólie se vysekává také vodicí perforace pro následný potisk. Prvořadou věcí, nutnou k úspěchu projektu, je přesná regulace napětí. V případě, že by napětí v průběhu výroby nebylo konstantní, nežádoucím způsobem by se měnila rozteč otvorů vodicí perforace. Zvolili jsme systém DGT300, a ten vskutku splnil naše požadavky: software je uživatelsky extrémně přívětivý a celý komplet, včetně měřicí buňky, byl dodán společností ANDANTEX LTD, která je britským zástupcem společnosti MEROBEL. K zahájení prvních zkoušek stroje jsme potřebovali jen několik hodin!“

Tento stroj je variantou stolního rotačního vysekávacího stroje DTD 250, jenž představuje cenově výhodné řešení pro výrobní linky s rychlostí 150 m/min. Rotační vysekávací stroj se dodává s jedním nebo dvěma rotačními vysekávači, rotačním podélnou řezačkou a nezávislou regulací napětí navíjení a odvíjení. Bez rotačních vysekávačů může být zařízení využito také jako podélná převíjecí řezačka pro dokončovací operace výroby potištěných pásek.

Digitální regulátor DGT 300 řídí napětí pásu bez ohledu na pružnost materiálu, setrvačnost cívky, cyklický provoz, velké odchylky průměru a kruhovitosti atd. Rozsáhlé schopnosti řídicího systému umožňují realizovat regulaci s otevřenou i uzavřenou zpětnou vazbou. Nastavení všech parametrů aplikace potřebných pro činnost stroje, jako nouzové zastavení v závislosti na žádané hodnotě, plynulý rozběh, program volnoběhu a blokování, náběh napětí a letmé navázání pásu, je možné realizovat pomocí uživatelsky přívětivého rozhraní na počítači s operačním systémem Windows nebo pomocí klávesnice ovládacího panelu. Dostupné je také množství funkcí k optimalizaci regulace, např. nastavení koeficientů PID regulátoru, regulace v otevřené nebo uzavřené regulační smyčce, kompenzace momentu setrvačnosti nebo speciální funkce pro řízení motorů, je-li možné je u daného stroje využít.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP