www.modernitovarna.com
Makino

Makino oznamuje výrazný růst v Evropě a Asii

Japonský výrobce obráběcích strojů Makino Milling Machine Co., Ltd., oznamuje za uplynulý finanční rok stabilní celkový obrat. Větší růst exportu kompenzuje slábnoucí poptávku na domácím trhu. Navzdory mnoha politickým nejistotám po celém světě bylo dosaženo rekordní výše obratu v Severní i Jižní Americe, Evropě a Asii. Objednávky v Evropě se zvýšily o více než 70 %, přičemž nejvíce k tomu přispěly obory leteckého průmyslu a výroby průmyslových komponent. V roce svého osmdesátého výročí založení uvede firma Makino na veletrhu EMO v Hannoveru množství technických novinek: představí zde široké spektrum pětiosých automatických obráběcích center připravených pro Industry 4.0.

Fiskální rok 2016

Na tiskové konferenci, která se konala 27. června v Kirchheimu pod Teckem, oznámil Dr. P. Andres Ingemarsson, prezident a ředitel společnosti Makino Europe, že celosvětový konsolidovaný obrat ve fiskálním roce 2016, který skončil 31. března 2017, dosáhnul 153 641 miliónů jenů, to je o 5,1 % méně než v minulém roce (v lokálních měnách je to nárůst o 1,7 %). Ačkoliv v Japonsku skupina utrpěla pokles obratu o 7,9 %, ve všech ostatních oblastech dosáhla nárůstu: ve srovnání s předchozím rokem (v místních měnách) v Severní a Jižní Americe o 10,3 %, v Evropě o 8,5 % a v Asii (mimo Japonsko) o 4,2 %. Provozní příjem skupiny dosáhnul 9 660 miliónů jenů a čistý příjem 7 596 miliónů jenů.


Pozitivní vývoj v Evropě


Objem objednávek v Evropě vykázal nárůst o více než 70 % díky velkým kontraktům z leteckého průmyslu a významnému zlepšení v odvětví výroby průmyslových komponent. Zvláště pozitivní vývoj bylo možné vidět ve Francii, Itálii, Španělsku a Polsku. „Investice do navýšení počtu zaměstnanců a infrastruktury se vyplatily a také výhled na rok 2017 je slibný,“ zdůraznil Ingemarsson. V druhé polovině fiskálního roku přispějí k posílení růstu příznivé podmínky na trhu doplněné o uvedení širokého spektra technických novinek, které se chystá na zářijovém veletrhu EMO 2017 v Hannoveru.


Trvalý růst v Číně a Indii


V Japonsku je pokles přisuzován zejména nepříznivému vývoje v oboru tváření a slévárenství. Navíc se v průběhu roku obecně investovalo jen velmi váhavě. V současném fiskálním roce se očekávají větší investice, zvláště v automobilovém průmyslu, kde bude představeno mnoho nových modelů. Navíc se očekává další objem nových objednávek vyvolaný masivními investicemi firmy Makino do vývoje obráběcích center určených pro výrobu forem pro tváření a odlévání v automobilovém průmyslu. Minulý leden otevřela firma Makino nové technické centrum v Nagoji, aby dále posílila aktivity lokální technické podpory v regionu.

Pozitivní vývoj ve zbytku Asie vychází zejména ze strojírenské výroby. Velkého pokroku v objemu objednávek bylo dosaženo v Číně, kde rostou příležitosti vycházející z výroby výpočetní techniky a automobilového průmyslu, a v Indii, kde je rozvoj obchodu spojen zejména s posílením výroby jednostopých a dvoustopých vozidel a zemědělské techniky. Očekává se, že tyto trendy v Číně a v Indii budou pokračovat i v tomto fiskálním roce. Navíc rozšiřování funkcí chytrých telefonů vede ke zvýšené poptávce po špičkových obráběcích strojích. Aby uspokojila zvýšenou poptávku po obráběcích centrech v Asii, investuje firma Makino v současné době velké prostředky do rozšíření svých výrobních kapacit v Singapuru.


V USA došlo ke spojení s Global EDM Supplies


Na počátku tohoto roku učinila firma Makino Inc. USA dva důležité kroky pro posílení své pozice v Severní Americe: v lednu otevřela nové technické centrum v mexickém Monterrey a později oznámila své spojení s firmou Global EDM Supplies vyrábějící spotřební materiál pro elektroerozivní drátové vyřezávačky EDM. Spojení přispěje k rozšíření aktivit divize SST Consumables firmy Makino, posílí geografický dosah, poskytne zákazníkům větší rozmanitost produktů a zaručí větší dostupnost zkušených pracovníků servisu a podpory.

Ačkoliv v USA je ve srovnání s fiskálním rokem 2015 patrné výrazné zvýšení obratu, vzhledem k poklesu na trhu s automobily a zpoždění velkých objednávek z leteckého průmyslu zůstal objem nových objednávek za uplynulým rokem. Z pohledu pozitivních vyhlídek v průmyslu polovodičové techniky a odložených příležitostí v leteckém průmyslu se očekává, že v letošním roce objem objednávek překoná loňskou úroveň.


Osmdesáté výročí založení firmy Makino: nabité technickými novinkami


V roce osmdesátého výročí založení pohlíží Makino do budoucnosti s jasným zaměřením na špičkovou inovativní techniku a nabídku specializovaných řešení pro zákazníky z mnoha odvětví. „V září na veletrhu EMO uvede Makino široké spektrum nové techniky, zejména pětiosá horizontální a vertikální obráběcí centra a drátové vyřezávačky EDM pro průmyslové komponenty, stroje pro obory tváření a slévání stejně jako pro použití v leteckém průmyslu, vše připravené pro automatizaci a Industry 4.0,“ řekl Ingemarsson. „Předvedeme zcela nové, flexibilní a přitom mechanicky tuhé pětiosé horizontální obráběcí centrum pro výrobu průmyslových komponent, vysoce dynamická vertikální pětiosá centra pro výrobu rotorů čerpadel, nová vertikální pětiosá centra pro vysokorychlostní výrobu forem pro díly používané v automobilovém průmyslu nebo novou generaci řezaček EDM, abych jmenoval jen pár příkladů.“

Kontakt pro další informace:
Andreas Walbert
Head of Marketing and Product Planning
tel.: +49 7021 503-201
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
webová stránka: www.makino.eu

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP