www.modernitovarna.com
NSK

Ložiska NSK šetří v bioplynové stanici 19 200 eur ročně

Použití inovativních kuličkových ložisek NSK řady Molded-Oil se speciální metodou mazání pro uložení rotačního síta bioplynové stanice více než zdvojnásobilo životnost a v důsledku pomohlo ušetřit 19 200 euro ročně. Ložiska Molded-Oil se vyznačují použitím maziva vázaného v polyolefinové pryskyřici, které brání pronikání kapalin nebo znečišťujících částic a umožňují prodloužit dobu bezúdržbového provozu.

Ložiska NSK šetří v bioplynové stanici 19 200 eur ročně

-Obrázek 1. – Podmínky prostředí v bioplynové stanici jsou pro konvenční kuličková ložiska nepříznivé – zvláště při přípravě biologicky rozložitelného rostlinného materiálu (© Lianem | Dreamstime.com)

V podniku, kde se zpracovává rostlinný materiál, používají pro likvidaci odpadu fermentací a přeměnu vznikajícího metanu na elektřinu a teplo nově instalovanou bioplynovou stanici.  Pro separaci hrubých části a nefermenovatelného materiálu se ve stanici používá rotační síto, ale jeho provoz přerušovala častá selhání. Instalovaná ložiska s kontaktním těsněním musela být vyměňována (v průměru) každých šest týdnů. Rotační síto má dva rotory a každý rotor má dvě ložiska. Výměna každého z nich trvá hodinu.

Při hledání řešení podnik situaci konzultoval s odborníky NSK, kteří prozkoumali dvě poškozená ložiska a zajímali se o podmínky, v nichž pracovala. Příčinou poškození bylo znečištění oběžné dráhy ložisek. Na základě této analýzy doporučila firma NSK nahradit stávající ložiska novými ložisky řady Molded-Oil.

Základní matrice v ložiscích Molded-Oil kromě zabránění průniku nečistot pomalu uvolňuje mazivo, a tak dlouhodobě zajišťuje dostatečné mazání. Pronikání nečistot do ložiska pomáhají zabránit také těsnění DDU. Životnost je dále prodloužena použitím korozivzdorné oceli, jež je ve vysoce agresivním prostředí optimální volbou.

Vynikající výsledky dosažené v bioplynové stanici potvrzují to, co NSK dlouhodobě tvrdí: v aplikacích, kde se vyskytuje prašné a vlhké prostředí, je životnost ložisek Molded-Oil v provedení z korozivdorné oceli více než dvojnásobná ve srovnání s ložisky s konvenčním mazáním.

Výsledkem výměny ložisek je to, že bioplynová stanice podniku na zpracování rostlinného materiálu nyní pracuje bez potíží, s mnohem menším počtem výměn ložisek za rok, s méně poruchami a výrazně menšími ztrátami produkce. Na základě těchto faktorů byly roční úspory vyčísleny na 19 200 eur.

 
 Ložiska NSK šetří v bioplynové stanici 19 200 eur ročně
-Obrázek 2. -  Ve vlhkém a prašném prostředí je životnost ložisek Molded-Oil v korozivzdorném provedení v porovnání s ložisky s konvenčním mazáním více než dvojnásobná

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP