www.modernitovarna.com
NSK

Nové kuličkové šrouby S-HTF od firmy NSK z houževnaté oceli „Tough Steel“

Nově vyvinutá řada kuličkových šroubů S-HTF od firmy NSK nabízí ve srovnání s produkty předchozí generace více než dvojnásobnou trvanlivost a 30% nárust přípustné dynamické zatížení. Těchto výkonnostních parametrů bylo dosaženo tím, že šroub je z nové oceli s optimalizovaným poměrem tvrdosti a pružnosti. Ocel, speciálně vyvinutá firmou NSK, dostala označení „Tough Steel“ (TF) a NSK ji již s velkým úspěchem používá pro kuličková ložiska.

Nové kuličkové šrouby S-HTF od firmy NSK z houževnaté oceli „Tough Steel“

-Obrázek 1.– Kuličkové šrouby NSK S-HTF pro vysoká zatížení mají více než dvojnásobnou trvanlivost než produkty NSK předchozí generace

 Kuličkové šrouby S-HTF byly navrženy pro velká zatížení, např. pro vstřikovací, vytlačovací a formovací lisy. Protože se předpokládá, že poptávka po plastových dílech v následujících letech nepřetržitě poroste, výrobci těchto komponent stále více hledají stroje, které dosahují kratších dob cyklu a vyšší produktivity. To má vliv na elektrické lineární pohony uzavíracího mechanismu lisu. Musí se pohybovat rychleji, musí – v závislosti na aplikaci – vyvinout větší uzavírací sílu, a přitom se očekává, že jejich životnost bude stejná nebo dokonce delší než u stávajících řešení.  

Společnost NSK, aby uspokojila tyto požadavky, vyvinula kuličkové šrouby S-HTF se šroubem  a maticí vyrobenými z oceli TF. Vysoká čistota oceli TF v kombinaci se speciálním tepelným zpracováním umožňuje dosáhnout větší odolnosti povrchu materiálu. To zaručuje, že při odvalování v dílech nevzniknou žádné trhliny vlivem vrubového namáhání na částečkách nečistot. Místo toho je povrch tlakem při odvalování „vyhlazen“.

Provozní zkoušky u zákazníků v Japonsku ukázaly, že kuličkové šrouby S-HTF od NSK mají 2,2 krát větší trvanlivost (počet zdvihů) než jejich předchůdci z řady HTF, přičemž nabízejí i větší dovolené dynamické zatížení.

Kuličkové šrouby S-HTF jsou v současné době dostupné s průměrem hřídele 50 až 100 mm a stoupáním 10 až 60 mm (v závislosti na průměru). Celkem je v nové řadě 21 variant. Kuličkové šrouby S-HTF jsou vhodné nejen pro osy uzavíracích mechanismů vstřikovacích lisů, ale i pro jiné aplikace, kde jsou pohybové šrouby vystaveny velkému zatížení, jako jsou např. pro servolisy.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP