www.modernitovarna.com
Steute

Firma steute Meditec na veletrhu Medica 2016

Uživatelské rozhraní pro operační sály

Firma steute Meditec na veletrhu Medica 2016
V moderních operačních sálech lékaři a zdravotnický personál stále více zařízení ovládají nožními ovladači. To vyžaduje velkou koncentraci, zvláště když jsou funkce ovladačů u různých zařízení uspořádány různě. Navíc jsou uživatelé těžko schopní umístit množství různých nožních ovladačů tak, aby jejich poloha byla podle zásad ergonomie a ovládání bylo pohodlné.

V blízké budoucnosti bude možné ovládat různé lékařské přístroje jedním uživatelským rozhraním. Na veletrhu Medica 2016 představí divize Meditec firmy steute implementaci této koncepce v praxi: prostřednictvím dotykové obrazovky si mohou operatéři vybrat požadované funkce připojených zařízení, která potom budou ovládat nožním ovladačem ze standardní nabídky steute Meditec (obr. 1). Jestliže potom chtějí např. přejít z ovládání skiagrafického snímkování na ovládání ultrazvukového vyšetřovacího přístroje nebo z ovládání pozice na ovládání výšky operačního stolu, postačí intuitivní nastavení prostřednictvím dotykového displeje a centrální nožní ovladač dostane nové požadované funkce. Aktuální nastavení pedálů je operátorům vždy zobrazeno.

Řídicí systémy v operačních sálech se tak stávají „interoperabilní“. To lze uskutečnit jen v případě, že používají společné komunikační standardy, vypracované ve spolupráci s firmou steute Meditec. Tímto způsobem lze ovládat i velmi složité sekvence, např. pro operační mikroskopy – výsledkem je, že operatéři se mohou plně soustředit na operační výkon a nemusejí se starat o nastavení různých uživatelských rozhraní.

Z pohledu firmy steute Meditec je interoperabilita lékařských přístrojů klíčovým trendem ve vývoji zdravotnické techniky a jedním z těch, které se objevily v posledních letech. Kromě integrace zařízení v operačním sále prostřednictvím centrálního uživatelského rozhraní hraje důležitou roli také v integraci s úrovní IT, včetně začlenění zařízení do sítě nadřízeného informačního systému nemocnice.
Firma steute Meditec hraje v tomto vývoji aktivní roli, včetně zapojení do asociace OR.NET e.V., která provádí výzkumné aktivity ve stejnojmenném projektu OR.NET. Někteří významní výrobci zdravotnické techniky už začlenili uživatelské rozhraní steute do odpovídajících projektů a demonstrátorů interoperability zařízení v operačních sálech.

steute Meditec na veletrhu Medica: hala 11, stánek J39

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP