www.modernitovarna.com
NSK

Speciální válivá ložiska pro secí stroje

Vzhledem k velmi nepříznivým podmínkám, jimž jsou v provozu vystaveny zemědělské stroje, jsou možnosti dosáhnout dlouhé životnosti při použití standardních válečkových ložisek velmi omezené. Vzhledem k této skutečnosti se přední výrobci kvalitních zemědělských strojů, mezi něž patří i firma Kverneland Group, spoléhají na speciální ložiska od firmy NSK.

Speciální válivá ložiska pro secí stroje
Pro ochranu před prachem, který vzniká při práci v suché půdě, jsou vyžadována efektivní těsnění ložisek
Nížina v okolí města Soest, východně od Dortmundu v Německu, patří k nejúrodnějším oblastem v Evropě, a je proto ideálním místem pro středisko secích technologií a sídlo divize secích strojů firmy Kverneland. V Soestu se vyvíjejí a velkosériově vyrábějí secí stroje, které uspokojují vysokou poptávku po celé Evropě a stále více zákazníků si nacházejí i v USA a Asii.
Při přípravě seťového lože jsou komponenty stroje vystaveny značnému namáhání, zvláště disky rotačních bran u řádkovacích secích strojů. Rotační diskové brány jsou určeny k nakypření půdy a rozbití hrud před tím, než do ní výsevní bota vyhloubí brázdičku seťového lože, do nějž se následně ukládá osivo.
Disky bran se musí při provozu otáčet, a to ve všech typech půd a v různých hloubkách. Proto je velmi důležité, aby jejich uložení mělo co nejmenší tření. Brány se pohybují kupředu pracovní rychlostí až 18 km/h, a to po nerovné půdě. Musí zároveň odolávat nárazům kamenů různých tvarů a velikostí. Protože disk je proti směru pohybu nakloněn v určitém pracovním úhlu, jsou ložiska vystavena velkým axiálním silám, nemluvě o nepříznivých vlivech prostředí, jako jsou prašnost, vlhkost, znečištění a hnojiva způsobující korozi.
„Velmi rozdílné vzorce namáhání, které působí na ložiska, nelze přesně předpovídat, což znamená, že ložiska určená pro zemědělské stroje jsou vždy zvolena mnohem větší, než je ve skutečnosti třeba,“ říká Volker Schanzenbach, vedoucí výzkumu a vývoje polečnosti
Kverneland Group Soest GmbH. „Kromě velikosti je velkým problémem spolehlivé těsnění, které chrání ložiska před prachem a vlhkostí.“
Tyto problémy narůstají s klimatickými změnami, v jejichž důsledku je půda sušší, a tím i prašnější. V moderním zemědělství navíc rostou požadavky na efektivitu, a proto stále vyšší prioritu dostávají spotřeba paliva, pracovní rychlost, náklady na údržbu a dostupnost strojů. Je zřejmé, že parametry ložisek nebyly nikdy důležitější.
Secí stroje Kverneland mají na metr pracovní šířky osm secích mechanismů. To znamená, že mohou být vybaveny až 48 velmi namáhanými valivými ložisky. Pro zajištění jejich bezchybné funkce společnost nyní používá robustní a odolné ložiskové náboje od NSK, známé jako Agri-Disc Hub. Ložiskové náboje NSK, vyvinuté speciálně pro kultivátory a secí stroje, obsahují dvouřadá kuličková ložiska s kosoúhlým stykem (s kontaktním úhlem 40°) s odděleným vnitřním kroužkem, které odolávají velkým axiálním silám a naklápěcím momentům. Jako přidanou hodnotu nabízí NSK tato ložiska namontovaná na hřídel náboje a připravená k instalaci, což firmě Kverneland zjednodušuje montáž strojů.
S problémy těsnění ložisek se firma NSK vypořádala dodatečným statickým těsněním s třemi těsnicími břity na straně disku (tedy naproti pouzdru ložiska) a dynamickým těsněním se dvěma těsnicími břity mezi jednotkou ložiska a nosičem disku. Velká předpínací deska poskytuje ložiskům další ochranu a současně zajišťuje požadované předpětí.
Speciální válivá ložiska pro secí stroje
Speciální ložiskové náboje Agri-Disc Hub obsahují dvouřadá ložiska s kosoúhlým stykem a inovované těsnění
Podle firmy Kverneland se toto inovované těsnění osvědčilo jako velmi efektivní, dokonce i ve velmi prašném prostředí, ve vlhku a při výskytu abrazivních částic a korozivních sloučenin v půdě, jako jsou písek a chemická hnojiva. Testy stříkající vodou prokázaly, že těsnění odolává i vysokotlakému čištění bez omezení trvanlivosti nebo životnosti ložisek.
Ložiska jsou naplněna speciálním vysoce účinným mazivem vybraným tak, aby jeho životnost byla minimálně stejná jako životnost ložisek. Navzdory použití v náročných podmínkách tedy není nutné žádné domazávání. To šetří čas při údržbě, náklady na mazivo a přispívá k ochraně životního prostředí.
Po prvních pozitivních zkušenostech s používáním diskových nábojů Agri Disc Hub prostudovali technici firem Kverneland (která byla mezitím v roce 2012 převzata firmou Kubota) a NSK další vyráběné stroje s cílem optimalizovat umístění ložisek a prodloužit jejich životnost. To vedlo k nové konstrukci ložisek u diskových bran, kde se nyní používají dvouřadá kuličková ložiska s kosoúhlým stykem bez příruby (ale s radiálním těsněním na jedné straně hřídele). Kverneland dále používá u secích strojů jednořadá kuličková ložiska (čtyři ložiska se zesíleným vnitřním kroužkem a bezkontaktním jednostranným těsněním s rozstřikovacím kroužkem – flinger).  V závislosti na typu použití se používají těsnění různých tvarů a z různých materiálů.
Společnost NSK také vyvinula na zakázku speciální valivá ložiska pro secí boty s přihnojovací předradličkou určené pro přesné řádkové secí stroje s přihnojováním pod seťové lože (extrémně abrazivní podmínky) stejně jako pro další stroje na přípravu půdy a mulčovací diskové brány.
 
 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP