www.modernitovarna.com
NSK

NSK slaví 100 let na trhu s technikou pohonů

V roce 2016 oslaví společnost NSK (Nippon Seiko Kabushiki-Kaisha) 100 let na trhu s optimalizovanou technikou pohonů. Když Takehiko Yamaguchi založil v roce 1916 s kapitálem 350 000 jenů (2 655 euro) firmu NSK Ltd, byla prvním výrobcem ložisek vzniklým v Japonsku. Dnes má tato společnost na trhu s ložisky v domácím Japonsku největší podíl a celosvětově je jedním z nejvýznamnějších dodavatelů v tomto oboru. NSK ale úspěšně pronikla i na další trhy, jako např. s komponenty pro automobily a s výrobky a díly přesné mechaniky a mechatroniky. To vše přispívá k ročnímu čistému obratu 974,9 miliardy jenů (7,4 miliardy euro; v účetním roce, který skončil 31. března 2015).

NSK slaví 100 let na trhu s technikou pohonů
Image1.jpeg – prezident a výkonný ředitel NSK Toshihiro Uchiyama

Od skromných začátků před sto lety začala společnost NSK brzy růst a dodávat své výrobky do takových sektorů japonského průmyslu, jako jsou hornictví, železniční doprava, textilní průmysl nebo stavba lodí – všechny zůstaly důležitými trhy až dodnes.
NSK slaví 100 let na trhu s technikou pohonů

Image2.jpeg – Replika prvního ložiska NSK z roku 1916

Během první světové války se rozvíjelo zejména loďařství a s ním související průmyslové obory. Japonsko tak nastoupilo na cestu k pozici jednoho z nejprůmyslovějších států světa. V následujících letech NSK dosáhla mnoha znamenitých úspěchů. Například v roce 1932 vyrobila první japonské kuželíkové ložisko pro pro nápravy dieselových lokomotiv pro státní dráhy. Jen o pět let později společnost založila svůj výrobní závod ve Fujisawě, který je v současné době nejstarším výrobním závodem NSK v provozu (NSK má v současné době v Japonsku 22 výrobních závodů).
V době 2. světové války vyráběl japonský průmysl pro potřeby armády. Na základě vládních objednávek začala NSK vyrábět ložiska pro letadla a automobily. Jak válka pokračovala a dovoz ložisek do Japonska ustal, otevřela NSK řadu výrobních závodů a zvyšovala svou výrobní kapacitu. Společnost již v té době vyráběla špičková a moderní kuličková a válečková ložiska.
NSK slaví 100 let na trhu s technikou pohonů
Image3.jpeg – Kuličkové ložisko NSK s hlubokou drážkou

V roce 1945 dosáhla společnost NSK dalšího japonského prvenství: začala vyrábět ložiska hlavního hřídele pro letecký proudový motor Ne20 vyvíjený japonským námořnictvem. NSK se vždy snažila pronikat také na nové trhy. V průběhu let svým vývojem výrazně přispěla k pokroku ve výrobě proudových letadel, tepelných elektráren, vysokorychlostních vlaků Shinkansen, videopřehrávačů, pevných disků pro počítače nebo satelitů – abychom vyjmenovali jen několik zásadních technických oborů.

V roce 1949, v období rychlého poválečného růstu Japonska, vstoupila společnost NSK na burzu v Tokiu, Ósace a Nagoji. Koncem padesátých let minulého století se před ní začaly otevírat nové trhy a NSK začala dodávat ložiska pro domácí spotřebiče, např. vysavače, pračky nebo ledničky. Ve stejné době firma vyvíjela přesné kuličkové šrouby pro řízení osobních i nákladních automobilů.

V následující dekádě, po otevření první prodejní kanceláře v zámoří, v Ann Arbor v Michiganu v USA, pokračovala společnost NSK v rozšiřování svých zastoupení v zahraničí. V šedesátých letech také firma vyvinula miniaturní kuličková ložiska pro vysokorychlostní zubní vrtačky, které mají otáčky okolo 450 000 za minutu. Vysoká rychlost zkracuje dobu zákroku a snižuje bolestivost. NSK navíc začala vyrábět díly pro automatické převodovky.

V sedmdesátých letech založila společnost NSK výrobní závod blízko São Paula v Brazílii. Následovaly další výrobní závody v Severní Americe, Velké Británii a Asii.

V roce 1982 otevřela společnost NSK středisko pro elektronická zařízení a rozšířila své působení do oblasti aplikované elektroniky. Tento vývoj vedl až k současné mechatronické technice, jako jsou elektrické elektrické posilovače řízení (EPS) a asistenční roboty.

V devadesátých letech převzala NSK firmu UPI, největšího výrobce ložisek ve Velké Británii, známou pod značkou RHP. Rozšířením výrobních závodů a obchodních zastoupení v celé Evropě posílila společnost NSK svou pozici na evropském trhu. V té samé dekádě NSK výrazně posílila také své aktivity na asijských trzích, zvláště v Číně. Společnost zde posílila svou podnikovou strukturu, aby mohla lokálně zajišťovat výzkum, vývoj, prodej i technické služby. Na dalších rozvíjejících se trzích, např. v Indii a Indonésii, posílila firma svou přítomnost založením nových místních výrobních závodů.

V první dekádě 21. století, současně s růstem vývozu z Japonska, posílila společnost NSK také svou zámořskou produkci a pokračovala ve vývoji nových výrobků. Například v roce 2004 uvedla firma NSK do hromadné výroby ve své době nejmenší jednořadé kuličkové ložisko – s vnějším průměrem jen 2 mm.

S uvedením eura jako nové jednotné evropské měny byly obnoveny ekonomické ambice a růst v celé EU. Vedení evropské pobočky, sídlící v Maidenheadu ve Velké Británii, je právě v závěrečné fázi restrukturalizace, která má společnosti pomoci lépe obsluhovat zákazníky a optimalizací služeb se ještě více zaměřit na jejich individuální požadavky.

NSK Europe má roční obrat 1 miliardu euro (k březnu 2015) a 3 500 zaměstnanců. Společnost, které má výrobní podniky v Německu, Polsku a Velké Británii, dostala jako dodavatel také mnohá významná ocenění od významných firem, např. Bosch, BSH, Continental, DMG-Mori, Festool, Kessler, PSA, Toyota a Volkswagen.

NSK slaví 100 let na trhu s technikou pohonů
Image4.jpeg – Závod NSK v Mexiku byl otevřen v roce 2013

S obnovou světového hospodářství po roce 2009 pokračovala společnost NSK s budováním své pevné globální podnikatelské struktury s cílem, „vytvořit základy vhodné pro firmu s čistým obratem okolo bilionu jenů“. K březnu 2015 měla celá firma NSK Group 31 088 zaměstnanců a globální síť zastoupení v 214 závodech a kancelářích v 30 zemích. Nejnovější výrobní závod byl otevřen v roce 2013 v Silao de la Victoria ve státě Guanajuato v Mexiku. NSK nyní v 65 závodech po celém světě vyrábí přibližně 2,2 miliardy ložisek ročně, a přináší do do světa průmyslu jedinečnou pohyblivost a přesnost.

NSK slaví 100 let na trhu s technikou pohonů
Image5.jpeg – Původní závod NSK v Osaki v roce 1916

Společnost NSK je nyní připravena učinit první kroky v nových sto letech soustředěním se na kvalitu, bezpečnost a vyhovění všem standardům. Prvním cílem společnosti je dosahovat provozní dokonalosti, dále rozvíjet kompetence stávajících závodů a vytvářet pevné základy řízení firmy. NSK se dále bude snažit o dosažení ještě vyšší úrovně inovací, jejímž důsledkem bude nová fáze růstu, a o poskytování hodnot celé společnosti tvorbou nových technologií a produktů a rozvoje podnikání.

Více o stém výročí NSK najdete na www.nsk.com/100th/index.html
 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP